Ablak vásárlás előtt egyértelműen az egyik legfontosabb döntés a megfelelő méret kiválasztása. De mikor érdemes nagy ablakot választani? Illetve mik lehetnek egy nagyméretű műanyag ablaknak az előnyei és a hátrányai? A VEKA következő cikkében ezekre a kérdésekre adunk választ!

A nagyméretű műanyag ablakok előnyei

A fényszegény helyek megmentői: értelemszerűen minél nagyobb üvegfelülettel rendelkezik az adott nyílászáró, annál több természetes fény tud bejutni az otthonunkba. Nappaliknál és konyháknál ez különösen fontos szempont.

Könnyebben élvezhető kilátás: a nagyobb üvegfelületnek köszönhetően természetesen a külső táj szépségeiben is könnyebben gyönyörködhetünk, anélkül, hogy ki kéne mennünk az erkélyre.

Tágasabbnak tűnnek a belső terek: a több természetes fénynek hála sokkal nagyobbnak tűnnek majd az otthonunk belső terei.

Stabilitás: az olyan minőségi műanyag ablakprofilok, mint például a VEKA SOFTLINE 82 MD még nagyobb méret esetén is nagy stabilitást, betörésvédelmet, és gazdaságos működést tudnak biztosítani.

A nagyméretű műanyag ablakok hátrányai

 • Gyengébb hőszigetelés: bizonyos esetekben a nagyobb méretű ablakok kevésbé hatékony hőszigeteléssel rendelkeznek, mint a kisebbek, de szerencsére ha VEKA műanyagprofilt választunk, akkor cseppet sem kell törődnünk ezzel a hátránnyal, mivel a modernkori technológiának köszönhetően már nincs összefüggésben a méret a hőszigeteléssel.
 • Nagyobb súly: értelemszerűen a nagyobb méret nagyobb súllyal is jár, ami miatt sokkal több figyelmet igényel a nyílászáró szállítása. Ezért annál fontosabb, hogy megbízható helyről rendelje meg a nagyméretű műanyag ablakát.
 • Komplikáltabb beépítés: a nagyobb súly az ablak beszerelését is nehezíti, ezért is olyan fontos, hogy a megfelelő szakemberekre bízzuk ennek a munkának az elvégzését.

 

További segítség a műanyag ablak méret választáshoz

Természetesen az is hozzátartozik a megfelelő nagyságú ablak kiválasztásához, hogy mikor milyen mérettel érdemes számolni, valamint, hogy mik a leggyakoribb sztenderd méretek. Természetesen akár teljesen egyedi méreteket is választhat: ha a helyzet megkívánja, akkor mindig számíthat a VEKA partnerekre, akik szakszerűen lemérik és beszerelik az Ön igényeinek megfelelő ablakméretet.

Ugyanakkor mindig azt tudjuk ajánlani, hogy először lehetőség szerint a sztenderd méretek közül válogasson. Ezek nem csak olcsóbbak az egyéni méretre tervezett nagy ablakoknál, de sokkal egyszerűbben beépíthetők és cserélhetők: akár egy óra is elég lehet arra, hogy fel legyen szerelve az új műanyag ablaka.

A bukó-nyíló ablakok esetén a következők számítanak sztenderd méretnek:

 • 60×60 cm
 • 60×90 cm
 • 90×60 cm
 • 90×120 cm
 • 90×150 cm
 • 120×60 cm
 • 120×120 cm
 • 120×150 cm
 • 150×150 cm

Kétszárnyú műanyag ablak esetén pedig a legnagyobb 180×150 cm-es méret számít sztenderdnek.

Mivel otthonában biztosan lesznek olyan szobák, ahol kihasználná a nagy ablakok előnyeit, vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes egy bizonyos méret alá tervezni. A nappaliba például mindenképp nagyméretű műanyag ablakot érdemes választani, szóval ott már a 90x150cm-esnél nagyobb méretek közül is válogathatunk, hogy bőven juthasson természetes fényhez a szoba, és tágasabbnak tűnjenek a terek.

Amennyiben bármi egyéb kérdése van a VEKA nagyméretű műanyag ablakaival vagy a megfelelő méretválasztással kapcsolatban, akkor mindenképpen keresse fel valamelyik partnerünket: széles hálózatunknak hála Magyarország több pontján is tudunk Önnek segíteni abban, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa meg!