A műanyag ablakok esetében is előfordulhatnak kisebb-nagyobb hibák, de ehhez nem kell feltétlenül lecserélni a régi nyílászárónkat. Az igényesen legyártott és megfelelően beépített ablakok problémái több esetben is megoldhatók különféle javítási műveletekkel. A VEKA következő cikkében kitérünk azokra az esetekre, amikor indokolt szakember segítségét kérni!

Érdemes házilag próbálkozni a műanyag ablakok javításával?

Több útmutatót is lehet találni online a műanyag ablakok otthoni javításához, de fontos arról tudnia, hogy megfelelő tapasztalat nélkül nem feltétlen éri meg ezzel próbálkozni. Nem minden házi megoldás megbízható, és sajnos könnyen előfordulhat, hogy több kárt tesz, mint jót a műanyag ablakban. Ilyenkor pedig könnyen meglehet, hogy még több pénzt kell majd szánnia az ablak javításra, mint amennyit eredetileg kellett volna.

A megfelelően beépített VEKA műanyag ablakok csökkenthetik a későbbi javítások esélyét 

Mivel a legtöbb hiba gyakran a hibás beépítésből adódik, annál fontosabb, hogy már az ablak beállításánál is kikérjük egy szakember segítségét, mivel így akár el is kerülhetjük a későbbi javítási költségeket.

A VEKA műanyag ablakprofilok különösen tartósak, és minimális ápolás mellett akár évtizedekkel később is ugyanolyan jól tudnak működni, mint a vásárlás napján. Ráadásul a VEKA magyarországi partnerhálózata a műanyag ablakok beépítéséhez és javításához is tud biztosítani tapasztalt szakembereket. 

Műanyag ablak javítás – esetek, amikor mindenképp érdemes szakember segítségét kérni

Karcok eltüntetése a műanyag profilok felületéről

Még az ilyen aprónak tűnő hibáknál is fontos, hogy szakemberhez forduljunk. A legtöbb házi módszer ami az interneten olvasható sajnos több kárt is tehet a műanyag ablak keretében, és hosszú távon azoknak az elszíneződéséhez is vezethet, így az otthoni megoldások nagy része még esztétikailag sem számít kielégítőnek. A partnereink által használt VEKAPRO XtraCare white termékünk pont az ilyen problémák javítására lett kifejlesztve.

A műanyag ablak nem megfelelő működésének a javítása

Ha az ablak záráskor akadozik, kattog, vagy esetleg nem lehet teljesen kinyitni vagy bezárni, akkor előfordulhat, hogy a vasalatok beállításával van a gond. FONTOS, hogy ilyen esetben ne erőltessük a zárást, mert akár további károkat is tehet az ablakban, ami jócskán megnöveli majd a javítás költségeit. Amennyiben nem törtek el a vasalatok, akkor ezeknek a megfelelő beállítását kell ellenőrizni speciális szerszámokkal, amelyek a természetesen a vasalat típusától függnek.

Amennyiben nem a vasalat okozza a hibás működést, akkor könnyen meglehet, hogy beépítési problémáról van szó, ilyen például a keret nem megfelelő rögzítése, vagy az üveg nem megfelelő ékelése, de az is lehet, hogy a vasalati elem hibásodott meg. Ezért is fontos, hogy már a beépítésnél szakember segítségét kérjük az ilyen problémák megelőzéséhez.

Amikor alkatrész cserével oldható meg az ablak javítása

A nagyobb hibákat sokszor alkatrész cserével lehet csak megoldani. Ilyen eset az, amikor teljesen meghibásodnak a vasalatok, vagy akár az, ha az ablak kilincse körbe forog. Ilyenkor vagy eltört a kilincsmű vagy a kilincs által működtetett rúdzár, de bármelyik eset is áll fenn, mindenképp forduljunk szakemberhez, mivel ilyenkor az ablak javítása csak a megfelelő alkatrészcserével végezhető el.

A műanyag ablak javítással tehát feltétlen érdemes házilag próbálkozni: kellő tapasztalat nélkül sajnos több kárt is tehetünk a nyílászárókban, ami jócskán megnövelheti a későbbi karbantartási költségeket. A VEKA partnerei a megfelelő beépítés mellett a javításhoz is tudnak biztosítani tapasztalt szakembereket: találja meg az Önhöz legközelebb eső forgalmazónkat a weboldalunkon található „Hol vásárolhatok?” térkép segítségével!