uveges_bejarati_ajto

Az üveges bejárati ajtó választásnál több szempontot is érdemes figyelembe venni, hogy minél tudatosabb döntést hozhassunk, és meg legyünk elégedve a végeredménnyel. A VEKA következő blogbejegyzésében kifejtjük, hogy miképp lehet kihasználni egy stílusos, félig üveges műanyag bejárati ajtó előnyeit! 

 

Üveges bejárati ajtó: nem kell, hogy a stílus a biztonság rovására menjen

Az üveges bejárati ajtók stílusos megjelenése kétségkívül hozzá tud járulni az otthonunk designjához. Első ránézésre viszont sokan elgondolkozhatnak azon, hogy vajon biztonsági szempontból tényleg tud-e annyit nyújtani egy félig üveges műanyag bejárati ajtó, mint egy üveg nélküli, tömör kivitelezés. Jelen esetben azonban tényleg nem kell aggódnunk afelől, hogy a stílus a biztonság rovására menne.

A megbízható gyártók az üvegezéssel együtt úgy tervezik meg ezeket a stabil bejárati ajtókat, hogy iszonyú nehéz lehessen ezeket áttörni. A biztonsági szint minden ilyen nyílászárónál prioritás, hiszen ennek az ajtónak kell leginkább helytállnia a potenciális betolakodókkal szemben. Nem is hagyományos üveggel látják el az ilyen nyílászárókat, hanem betörésbiztos üveggel. Szigorú biztonsági követelményeknek kell megfelelniük az ilyen üvegeknek – körültekintően le is tesztelik, hogy mekkora erőhatásnak tudnak ellenállni.

Habár nem létezik olyan biztonsági megoldás, amin lehetetlen lenne áttörni, ez már bőven elegendő lehet az illetéktelenek elbátortalanítására. Csakis körülményes, hosszadalmas, rendkívül hangos módszerekkel lehetne ezeket az ajtókat betörni. A feltűnéskeltés és a lebukás pedig már önmagában elég elrettentő erő tud lenni, hogy meg se próbálkozzanak a betöréssel.

 

Milyen ingatlanokban ajánlott a műanyag üveges bejárati ajtók beépítése? 

  • A műanyag üveges bejárati ajtók remek lehetőséget adnak arra, hogy több természetes fényt csempésszünk az otthonunkba. Így nem csak az ablakok és erkélyajtók segítségével használhatjuk ki a naposabb időszakokat. A természetes fényforrások előnyei vitathatatlanok – kevesebb áramfogyasztás napközben, és persze általános jó hangulat, kellemes otthonérzet.
  • Ráadásul a legtöbb ingatlanban az előszoba jellemzően sötétebb helyiség szokott lenni. Érthető, hiszen nem teszi ki nagy részét a lakásnak, és ezért nem is szoktak oda ablakot rakni. Erre a problémára pedig ideális megoldást kínál egy műanyag üveges bejárati ajtó. Gondoljunk csak bele, hogy napközben a belépéskor így még a villanyt se kell felkapcsolni, hogy lássunk valamit!
  • Továbbá abban is praktikusak ezek a nyílászárók, hogy amikor épp valaki bekopog vagy becsönget hozzánk, akkor az üveges részen keresztül már lehet látni, hogy épp ki áll az ajtó előtt, nem kell a kukucskálón keresztül hunyorogni. Így már távolabbról is láthatjuk, hogy ki szeretne bekéredzkedni hozzánk.
  • Az utóbbi előny persze kétélű kard tud lenni, hiszen hagyományos üvegezés esetén kintről is be lehet látni a bejárati ajtón keresztül. Szerencsére erre is van megoldás, hogy teljes mértékben kihasználhassuk egy műanyag üveges bejárati ajtó előnyeit. Tükrös üvegezés esetén ugyanis kintről nem lehet benézni az ajtón keresztül, mivel kívülállók számára tükröződni fog az üveg felülete. Bentről viszont továbbra is ugyanúgy működik, mint egy hagyományos ablak, tehát fényes nappal látni fogjuk, hogy ki áll az üveges bejárati ajtó előtt.
  • Este, amikor már sötét van, a lakásban felkapcsolt lámpák miatt az üveges felületen keresztül könnyen be lehet látni a lakásba kintről. Ilyen esetben elhúzható függönnyel vagy homályosított üveggel tudjuk könnyen orvosolni ezt a problémát. Így legrosszabb esetben is csak homályos sziluetteket láthatnak majd azok, akik elsétálnak a bejárati ajtónk mellett, de egyéb részleteket nem.

Ebből is látható, hogy még üveges műanyag bejárati ajtó esetén is könnyen meg tudjuk őrizni a privát szféránkat. 

 

Műanyag bejárati ajtó, üveges kivitelezésben: A kemény PVC-s, A kategóriás profilok fő előnyei

Mint minden nyílászáró esetében, itt is kulcsfontosságú szempont a profil anyaga és típusa. Egy műanyag bejárati ajtó üveges kivitelezésben számos előnyt tud nyújtani, amiért érdemes befektetni egy kemény PVC-s keretbe. 

Az A kategória jelzi a legmagasabb minőségi osztályt a nyílászáró piacon. Habár tény, hogy ez magasabb kezdeti árat is jelent, már a magasabb szigetelési teljesítmény miatt is érdemes egy ilyen profilra befektetni. Az alacsonyabb fűtési költségeknek hála ugyanis könnyen megtérülhet hosszú távon a vétel és a beépítés költsége. Ráadásul ez a szigetelési teljesítmény tovább fokozható egy műanyag bejárati ajtó esetén a megfelelő üveges megoldással – a többrétegű üvegezéssel. 

A VEKA piacvezető német gyártóként kizárólag A kategóriás műanyag profilokat gyárt a félig üveges bejárati ajtókhoz is. Az átlag feletti hőszigetelésen kívül további előnyökre is számíthat:

  • Hosszú élettartam (akár +50 év) alacsony karbantartási igénnyel. Könnyen tisztítható felületek, amelyek az időjárás viszontagságainak is könnyen ellenállnak.
  • Robusztus, stabil alap, ami további biztonsági kiegészítők beépítésére is ad lehetőséget az optimális védelem érdekében.
  • Átlag feletti hangszigetelés.
  • Egyedi design lehetőségek, több mint 50 különböző színben elérhető műanyag bejárati ajtó profilok üveges kivitelezéshez is.

 

Félig üveges műanyag bejárati ajtó hőszigetelése: a többrétegű üvegezés

A biztonsági szempontok mellett egy félig üveges műanyag bejárati ajtónál a hőszigetelésre is érdemes figyelni. A megfelelően stabil, robusztus műanyag profil már csak azért is lényeges, mert ennek a teherbírása határozza meg az alkalmazható üvegtípusokat is, legyen szó betörésbiztos, vagy hőszigetelő üvegezésről. Más néven ezt hívják többrétegű üvegezésnek. 

Egész pontosan 2 vagy 3 réteg üvegről van szó, ahol a hőveszteség csökkentéséért főleg a rétegek közt lévő nemesgáz felel. Tehát az extra üvegréteg önmagában nem fog érezhető választást eredményezni a félig üveges műanyag bejárati ajtó szigetelési teljesítményén. Elég vastagnak kell lennie az ajtó PVC profiljának ahhoz, hogy elegendő helyet biztosítson a rétegek között lévő nemesgáznak.

A VEKA A kategóriás műanyag profilok egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre. A megfelelő hőszigetelés nem csak a komfortérzetünk miatt fontos, ugyanis jelentősen hozzájárulhat az otthonunk energiahatékonyságához. Így akár havonta 30%-kal is csökkenthetjük a fűtési számlánk végösszegét!

 

Félig üveges műanyag bejárati ajtó beépítése VEKA partnerek segítségével

A VEKA partnerei a félig üveges műanyag bejárati ajtók teljes kivitelezésében tudnak segíteni, a megfelelő profil, üvegezés, és további biztonsági kiegészítők kiválasztásától kezdve egészen a helyszíni felmérésig, és persze a szakszerű beépítésig.

Forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladóhoz!