üveg karcolás eltüntetése házilag

 

Az ablakok karbantartásához és tisztításához tartozik az üveg karcolások eltüntetése is – az üveg sebezhető anyag, így előfordulhatnak kisebb és mélyebb karcolások is a felületén, ha ütés éri. Kérdés azonban, hogy a karcolások eltüntetését ugyanolyan könnyen el lehet-e végezni házilag, mint a vasalatok olajozását vagy az ablaküveg tisztítását, vagy pedig mindenképp szakemberhez kell-e fordulnunk?

A VEKA következő cikkében az ablaküvegen lévő karcolások eltüntetéséhez nyújtunk útmutatást!

 

Amikor az üveg karcolás eltüntetése házilag is megoldható – Kisebb karcolások kezelése az üvegen

Ha nem túl mélyek, akkor a kisebb karcolások eltüntetése házilag sem okoz nagy gondot. Többféle termék is kapható, amivel otthon is kezelheti, polírozhatja az ablaküveg felületét. Csak figyeljen arra, hogy a gyártó előírásai szerint milyen anyagokon alkalmazható az adott termék, és figyelmesen olvassa el a használati utasításokat is!

Ilyen termék lehet például:

  • A karceltüntető filc
  • A folyékony üveg
  • A karceltávolító paszta
  • Az üvegpolírozó
  • Az üvegkarc eltávolító és üvegjavító készlet

Ha nem biztos abban, hogy melyik termékkel érdemes kezelni a karcolásokat, és nem akar feleslegesen kárt okozni az üvegfelületben, akkor mindig menjen biztosra és kérje ki egy szakember tanácsát.

 

Ablaküveg karcolások eltüntetése házilag – Különböző módszerek

Különböző házi praktikák is léteznek, amelyekkel szintén megoldható az ablaküveg karcolások eltüntetése.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk leszögezni, hogy amennyiben nem tűnnek el a karcolások sem házi módszerrel, sem boltban vásárolt karceltávolító termékkel, akkor nagy valószínűséggel túl mély az ablaküvegen a karcolás ahhoz, hogy házilag el lehessen távolítani.

Ha nem tudja házilag eltüntetni a karcolásokat az üvegen, akkor soha ne erőltesse a dörzsölést, mert könnyen kárt tehet az üvegfelületen. Rosszabb esetben a túlmelegedett üveg el is törhet, ami nemcsak drágább javítási művelet, de balesetveszélyes is!

Ilyen esetekben mindig forduljon szakemberhez!

A kisebb üvegkarcolások eltüntetésénél ezek a legelterjedtebb házi megoldások:

 

1. Ablaküveg karcolások eltüntetése házilag, fogkrémmel

 

Mindenekelőtt tisztítsa meg az üveg karcos részét, és várjon, amíg megszárad. Ezek után egy kevés fogkrémet – bármelyik hagyományos fogkrém megteszi – kenjen egy picit nedves rongyra, és csak nagyon enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal dörzsölje be vele az ablaküveg karcos felületét. Törölje le a fogkrémet, és ha szükséges, ismételje meg a műveletet.

 

2. Ablaküveg karcolások eltüntetése házilag, átlátszó körömlakkal

 

Egyszerűen vigyen fel egy vékony, átlátszó körömlakk réteget az üveg karcos részére, majd várjon körülbelül 1 órát. Miután a körömlakk megszáradt, enyhén nedvesítsen be egy ruhát körömlakklemosóval és törölje le a megmaradt lakkot a karcos üvegen kívül eső részekről.

 

3. Ablaküveg karcolások eltüntetése házilag, acélgyapottal

 

Itt különösen kell ügyelnie arra, hogy óvatosan dörzsölje meg a karcos üvegfelületet egy tiszta, új acélgyapot darabbal, különben csak rosszabb lesz a végeredmény. Hasonló az eljárás, mint a fogkrémes módszernél, de ha elsőre nem sikerült az üvegen lévő karcolások eltüntetése ezzel a módszerrel, akkor semmiképp se ismételje meg!

 

4. Ablaküveg karcolások eltüntetése házilag, növényi olajjal

 

Cseppentsen egy kis növényi olajat egy puha rongyra vagy vattára, és szintén körkörösen, enyhén dörzsölje meg a karcos területet, hogy kipolírozhassa vele a karcokat.

 

5. Ablaküveg karcolások eltüntetése házilag, vízzel és szódabikarbónával

 

Víz és szódabikarbóna összekeverésével is polírozó anyagot kap, amit úgyszintén puha ronggyal vigyen fel a megkarcolt üvegfelületre.

 

Ablaküveg karcolás eltüntetése szakember segítségével – Mélyebb karcolások esetén nem érdemes házilag próbálkozni a javítással

Mélyebb üvegkarcolások eltüntetésénél feltétlen kérje ki egy szakember segítségét! Ilyenkor nemcsak hatástalanok a házi módszerek, de könnyen kárt is tehet az ablaküvegben. Ha például az üveg vékony és a karcolás túl mély, akkor könnyen megrepedhet az ablaküveg. Rosszabb esetben elkerülhetetlen lehet a teljes ablaküveg csere, akkor is, ha szakember segítségét kéri.

Vastagabb üvegnél pedig különösen hosszadalmas és fárasztó művelet tud lenni a karcolások eltüntetése, főleg, ha a csiszoló papíron kívül nem áll rendelkezésre professzionális csiszoló- és polírozógép. Az ablaküvegen a mélyebb karcolások eltüntetése több szakaszban zajlik, és óvatosan, minimális fordulatszámon kell elvégezni az üvegfelület kezelését. Egyre finomabb szemcseméretű csiszolóanyagokat kell finomítani az ablaküveg felületét, a végén pedig üvegpolírozó anyaggal lehet visszaadni az üveg eredeti átlátszóságát.

A VEKA piacvezető műanyag ablakprofil gyártóként széles viszonteladói hálózattal rendelkezik Magyarországon. Partnereink nemcsak a megfelelő ablak típusok kiválasztásában segíthetnek, de a kivitelezésben és a javítási műveletekben is. Ha szakembert keres az ablaküveg karcolások eltüntetéséhez, akkor mindig számíthat a VEKA partnereire.

 

Mi a helyzet a műanyag ablakprofil felületén lévő karcolások eltüntetésével?

Több ok miatt is választanak egyre többen műanyag ablakprofilokat. A fából készült profilokhoz képest nem csak tartósabbak, de jobban is szigetelnek, és kevesebb karbantartást is igényelnek. Főleg az olyan műanyag profilok esetén, amelyek a legmagasabb „A” minőségi osztályba tartoznak – A VEKA kizárólag ilyen minőségi műanyag profilokat gyárt. Sima felületükről könnyű lemosni a szennyeződéseket, a vasalatokat pedig fél-egy évente egyszer is elég leporolni és megolajozni.

Természetesen így is előfordulhat, hogy idővel a műanyag tokok felületén megjelennek kisebb-nagyobb karcolások – ezeknek az eltüntetésével érdemes minél előbb foglalkozni, nehogy tönkremenjen a műanyag profil külseje. Hosszú távon ronthatnak a profil tartósságán, és esztétikai szempontból sem mutatnak jól.

 

Miért nem érdemes házilag próbálkozni a műanyag ablakprofil felületén lévő karcolások eltüntetésével?

A műanyag ablakprofilok felületén lévő apróbb karcolások eltüntetése is rendkívül precíz munkát követel meg, hogy visszaállíthassa a nyílászáró eredeti állapotát. A VEKA magyarországi partnerhálózata ezekhez a javítási műveletekhez is tud tapasztalt szakembert biztosítani. Minden esetben garantálni tudjuk, hogy szakszerű szervizszolgáltatásban fog részesülni, amivel elkerülheti a drágább javítási költségeket.

Habár több házi módszert lehet találni a kemény PVC-n megjelenő karcolások eltávolítására is, a legtöbbel sajnos sokkal könnyebb kárt okozni a profil felületén, mint látható javítást. Ezért nem érdemes sem a kisebb, sem a mélyebb karcolások eltüntetésének a díját megspórolni. Egy tapasztalt szakember számára rutinmunka, hiszen pontosan tudja, hogy ilyenkor milyen anyagokat és vegyszereket lehet alkalmazni: a Vekapro Clean Whitebox termékünk például pont a műanyag ablakprofilon lévő karcolások eltüntetésére lett kifejlesztve.

 

Ha tartós, minőségi műanyag ablakot szeretne az otthonában, ami kevés karbantartást igényel, akkor biztosan nem fog csalódni a VEKA A osztályú profiljaiban. Széles partnerhálózatunk a legmélyebb üvegkarcolások eltüntetésében is tud Önnek segíteni, hogy biztosan ne menjen tönkre az ablaküveg, és elkerülhesse az időigényesebb, költségesebb javításokat.

Keresse bizalommal az Önhöz legközelebb eső partnerünket az ablaküveg karcolások eltüntetéséhez!