A tolóajtók remek átmenetet tudnak teremteni a terasz és a kert között. Az otthonunk vagy a nyaralónk nappalijában töltött idilli pillanatok élvezetéhez a tolóajtók hangszigetelésére is elegendő figyelmet kell szánni: a VEKA következő cikkében összefoglaltuk Önnek a legfontosabb tényezőket, amelyek szerepet játszanak a zajszennyezés csökkentésében!

 

A tolóajtók előnyei: ezért érdemes terasz mellé ilyen nyílászárót választani

Egy lakás berendezésekor mindig számolni kell azzal, hogy elegendő szabad tér maradjon a kinyíló ajtószárnyaknak. Szűk helyiségben vagy kisebb lakásban ez problémás lehet, de szerencsére rendkívül praktikus megoldást tud nyújtani egy tolóajtó beépítése: ha már tudunk legalább 2.5 méternyi falszélességet biztosítani neki a nappaliban, akkor máris megéri létrehozni ezt a rendkívül praktikus és könnyen kezelhető átmenetet a terasz és a nappali között.

Nem csak a helytakarékosságuknak köszönhetően számítanak népszerű megoldásnak számos háztartásban a terasz tolóajtók. A falsíkkal szinte összeolvadó kivitelezés nem csak kényelmes, de elegáns megoldás, ami szinte bármelyik otthonban jól tud mutatni. Ha pedig van hozzá elég beltéri magasság és hely, akkor akár egy majd 3 méter magas és 6 méter széles tolóajtót is be lehet építeni a terasz és a nappali között! A nagy üvegfelület nem csak növeli a tágasság érzetét, de ennek köszönhetően az otthonunk kényelméből is élvezhetjük a kertünk látványát.

 

Min múlik a terasz tolóajtók hangszigetelési teljesítménye?

A hőszigetelés mellett a hangszigetelés is hozzátartozik egy modern nyílászáró feladataihoz. Ebből a szempontból a műanyag nyílászárók jelentik manapság az egyik legjobb választást a piacon, amelyeket a hangszigetelési teljesítményük alapján három kategóriába lehet sorolni:

  • A kategóriás terasz tolóajtó profilok (lehető legmagasabb hangszigetelési teljesítmény)
  • B kategóriás terasz tolóajtó profilok (közepesen erős hangszigetelési teljesítmény)
  • C kategóriás terasz tolóajtó profilok (alapnak tekinthető hangszigetelési teljesítmény)

Már egy C kategóriás műanyag profil is nagyobb hangszigetelési teljesítményre lehet képes egy fából készült kerethez képes, de a profilon kívül fontos a hangszigetelő üveg szerepe is. A 2 rétegű üvegezés körülbelül 35-38 decibellel, a 3 rétegű üvegezés pedig körülbelül 36-42 decibellel tudja lecsökkenteni a kintről beáramló zaj szintjét. A terasz tolóajtók hangszigetelési teljesítményüket ilyenkor az üvegrétegek között található argon vagy SF6 gáztöltésnek és a külső oldali üvegeken lévő hanggátló fóliának köszönhetik.

Ehhez persze a megfelelő profil is szükséges, ami kellően vastag és stabil ahhoz, hogy hosszú távon is elbírja az ezzel járó extra súlyt. Olyan megoldások is léteznek, amelyek még ezeket az értékeket is túl tudják szárnyalni, de ilyen mértékű zajcsökkentésre már inkább építési szabályzatok követelményei miatt lehet szükség. 

 

VEKA terasz tolóajtók: csúcskategóriás hangszigetelés műanyag profilokkal

Az A kategóriás VEKA teraszt tolóajtó profilokkal a csúcskategóriás hangszigetelési teljesítményre képesek a többkamrás technológiának köszönhetően. Mivel a megfelelő hangszigeteléshez a szakszerű beépítés is elengedhetetlen, magyarországi partnerhálózatunk nem csak a profil és az üvegezés kiválasztásában, hanem a terasz tolóajtók beállításához is tud biztosítani tapasztalt szakembereket.

Akár a meglévő nyílászárójának is ki tudják cserélni az üvegezését hőszigetelő üvegre, azonban fontos, hogy nem megfelelő műanyag profil esetén akár egy teljes tolóajtó cserére is szükség lehet.

 

A VEKA terasz tolóajtók hangszigetelési teljesítményében biztosan nem fog csalódni: ezek a műanyag profilok eleve nagymértékben le tudják csökkenteni a zajszennyezés mértékét, és ez a teljesítmény még tovább fokozható a megfelelő hangszigetelő üveg alkalmazásával. Nézze meg weboldalunkon, hogy melyik viszonteladónk esik Önhöz a legközelebb, és partnereink gondoskodnak arról, hogy minél előbb hozzájusson a hangszigetelt terasz tolóajtójához!