Az energiahatékonyság növelése a XXI. század egyik legnagyobb kihívása, és ez az élet minden terén megmutatkozik. Ehhez kapcsolódik a passzívházak fogalma is, amelyekhez csakis a legenergiatakarékosabb ablakok tartozhatnak: olyan nyílászárók, amelyeknek hála rendkívül le lehet csökkenteni a hőveszteséget. A VEKA következő cikkében összeszedtük most Önnek a legfontosabb tudnivalókat a passzívház nyílászárókról.

Passzívházak és energiatakarékos ablakok: mit kell tudni róluk?

A „passzívház” kifejezés egy több országban is alkalmazott német minősítési rendszerre utal, amely az energiatakarékos épületek teljesítményét, azaz energiahatékonyságát méri. A definíció szó szerint így szól:

„A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.”

Ennek értelmében akár a hagyományostól eltérő fűtési rendszerekkel is biztosítható az ingatlan kiváló hőszigetelése: az alacsony hőveszteségnek hála az átlagnál jóval kisebb hőmennyiség szükséges ahhoz, hogy kellemes maradjon a lakás belső hőmérséklete. Az épület tájolásától függően a nap sugárzása is szerepet kap a hőmennyiség fedezésében, de még az ingatlanban lévő személyek és műszaki berendezések által leadott hő is.

Egy passzívház tehát nem csak környezetvédelmi szempontból érdemel figyelmet. Télen és nyáron is megkönnyíti a kellemesebb belső hőmérséklet elérését, mindezt úgy, hogy sokkal kevésbé kell támaszkodni a hagyományos fűtésre. Ezzel jelentős megtakarításokat is elérhet.

Egy passzívháznál a műanyag nyílászárók hőszigetelési képessége kulcsfontosságú

Mint minden minősítési rendszernél, itt is vannak feltételek. Az épület típusára nézve nincsenek megkötések: lakóházak mellett ugyanúgy alkalmazták már iskolák és irodaépületek esetében is. Ahhoz viszont, hogy egy épület passzívháznak számítson, megfelelő ablakokkal kell rendelkeznie, amelyeknek a hőátbocsátási tényezője U = 0,8 W/(m2K) alatt kell, hogy legyen. De mit is jelent ez pontosan?

Az „U”-val jelölt hőátbocsátási tényező az ablakok hőveszteségét jelzi. Minél alacsonyabb a kapott érték, annál jobb a nyílászáró hőszigetelő képessége. Egy energiatakarékos épületnél az 1-1,2 között mozgó értékek is jónak számítanak, de passzívháznál még ennél is jobb teljesítményre van szükség, hogy megfeleljen az ingatlan a passzívház szigorú követelményeinek.

Minőségi műanyag ablakok passzívházhoz: miért érdemes VEKA profilt választani?

Hőszigetelés szempontjából manapság a műanyag ablakprofilok számítanak a legjobb választásnak, amelyek a többkamrás gyártási technológiának, és a többrétegű üvegezésnek köszönhetően gond nélkül el tudják érni azt a 0,8 alatti értéket, amit a passzívházak megkövetelnek.

A VEKA műanyag ablakprofiljai kellően vastagok ahhoz, hogy gond nélkül kivitelezhető legyen a 2 vagy akár 3 rétegű üvegezés. A profilok már önmagukban U = 1-1,2 W/(m2K) hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek, a megfelelő többrétegű üvegezéssel pedig akár U = 0,67 W/(m2K) érték is elérhető! Ennek is köszönhető, hogy a VEKA profilok kiérdemelték a lehető legmagasabb „A” osztályt.

A választásnál természetesen a VEKA viszonteladóinak a segítségére is számíthat, hogy egyszerűen megvalósulhasson a passzívházak szigorú követelményeinek is megfelelő műanyag ablakok beépítése.

Ráadásul akár hosszú évtizedeken át számíthat ezekre a nyílászárókra: minimális karbantartással és tisztítással ugyanolyan jó hőszigetelési teljesítményre számíthat mint, az első napon, így hosszú távon garantáltan megtérül majd a műanyag ablak vásárlásának ára.

Ha tehát rendkívül energiatakarékos nyílászárókat keres, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a VEKA műanyag passzívház ablakprofiljai között. Partnereink és viszonteladóink segítségével olyan ablakokat építtethet majd be otthonába, amelyekkel egyszerre csökkentheti a fűtési költségeit és a környezeti terhelést.