Aki már gondolkozott azon, hogy lecseréli a panellakása régi ablakait, biztosan szembesült azzal a kérdéssel, hogyan is teheti meg mindezt.

Az alábbiakban megnézzük, hogy miként tudjuk a lehető legegyszerűbben kicserélni a panellakások ablakait, amennyiben a megfelelő méréseket és a csereablak kiválasztását már előzőleg végrehajtottuk.

Előkészítő lépések a panellakás ablakcseréjéhez

Mint minden ablakcserénél, jobb, ha üres szobában cserélünk ablakot. Tartsuk szem előtt, hogy ablakcsere után már jóval nagyobb a strukturális javítások költsége, ezért érdemes a nyílászáró cserét megelőzően elvégezni minden módosítást a falon és az ablaknyílásokon.

Nem csak a hőszigetelés a fontos, hanem a hang- és porszigetelés is! Érdemes figyelembe venni, hogy milyen forgalmú térségre néz az ablak és aszerint választani ki a nyílászárót az extra minőségű VEKA ablakok közül.

Természetesen, ha új ablakot installálunk a régi keretbe, akkor arra is oda kell figyelni, hogy rohadás és korróziómentes legyen a keret, amibe beletesszük, hiszen utána már nem igazán lesz lehetőségünk ezen könnyedén javítani.

Ha mindenképpen ragaszkodik a régi panellakáshoz adott kerethez, akkor érdemes ellenőrizni az állapotát és felderíteni a gyengébb részeket, mielőtt valóban munkához látnánk. Ha a tok korrodált, akkor ne bajlódjunk a javítással, cseréljük ki inkább, sokkal jobban járunk!

Mire figyeljünk, ha a panellakás ablakcseréjénél eltérünk a szabvány méretektől?

Panellakások esetében nagyon nem mindegy, milyen ablakot szeretnénk, mert a tömör beton átalakítása egyedi igények szerint igencsak fárasztó munka. Itt van néhány tipp, ha a megszokottól eltérő nyílászárókon gondolkodnánk:

 • Ha 90 centisnél szélesebb ablakot akarunk felrakni, akkor gondolnunk kell a falak megerősítésére is, amennyiben szélesíteni kell a nyílást.
 • Amennyiben módosított helyzetű vagy méretű ablakot installálunk, külön figyelmet kell fordítanunk a szigetelésre. Mielőtt nekilátnánk a munkának meg kell bizonyosodni arról, hogy mely részeken lesz esővíznek kitéve a leendő ablakkeret.
 • Amennyiben a faltól elálló, trapéz alakú hármas ablakot szeretnénk, úgy ügyelni kell a plusz támasztékokra is.

Mire lesz szükségünk egy sima, egy óra alatt végrehajtható ablakcseréhez? (Mérések nélkül)

Ha mégis inkább sztenderd ablakot szeretnénk, és magunk akarjuk a cserét elvégezni, akkor szükségünk lesz egy egész sor szerszámra:

 • Purhab pisztoly és purhab,
 • Akkumulátoros fúrógép,
 • Kalapács,
 • Fogók,
 • Szögmérő,
 • Kés,
 • Mérőszalag,
 • Csiszológép.

Ezek mellett természetesen védőfóliáról is gondoskodjunk, továbbá jó, ha már előre beszerezzük az ideális VEKA ablakokat.

Így zajlik a panellakások ablakcseréje

Első lépésként lekerülnek a régi ablakok szárnyai, majd jöhet a régi tok kibontása a falból. Legtöbbször át kell vágni a tokot egy erre a célra rendszeresített géppel, majd jöhet a feszítővas.

Ahogy a régi tok távozott, jöhet a takarítás. Fontos, hogy az ablaknyílás pormentessé váljon!

Második lépés az ablaktok becsavarozása a falba, minimum 120 mm-es csavarokkal. Ezt követi a purhab használata: ki kell fújni vele a fal és a tok közötti részt. Fontos, beékelés után felszereljük a szárnyakat és ezután purhabozzuk ki a réseket.

Most jöhet a külső és a belső párkány felhelyezése, majd a külső és a belső takarólécek felragasztása. Előtte győződjünk meg róla, hogy a párkány teljes szélességében ki lett fújva purhabbal, nem csak pár foltban került fel!

A harmadik lépés a redőny, reluxa, vagy szúnyogháló felhelyezése, a takarítás és a régi tok, ablak elszállítása. Lényeges szempont, hogy az ablakcsere során keletkező hulladék nem kerülhet a kommunális szeméttárolóba, mert építkezési hulladéknak minősül!