osztott ablak

Az osztott műanyag ablak szerkezetek alkalmazását nem csak az esztétikus kivitelezés miatt érdemes megfontolni. Sok otthonban jelentenek praktikus megoldást, de vajon így is biztosítható a megfelelő szigetelés? A VEKA következő cikkében összeszedtünk minden lényeges információt az osztott üveges ablakokról!

 

Mi az az osztott ablak? Kinek ajánlott a beépítésük? 

Az osztott ablak lényege, hogy az üveg felülete elválasztó lécekkel, azaz „osztókkal” van kisebb területekre felosztva. Ezek az osztók lehetnek függőlegesek és vízszintesek is. A kivitelezés szempontjából háromféle osztott üveges ablak konstrukció létezik:

  1. Valódi szárnyosztó: az ablak szárnyak kerülnek felosztásra külön-külön üvegszerkezetek beépítésével.
  2. Üvegközti álosztó: az üvegszerkezet belsejébe kerülnek az osztók.
  3. Üvegre ragasztott álosztó: az osztók kívülre kerülnek az ablaküveg felületére.

Leginkább két fő ok miatt szokták őket alkalmazni:

  • Esztétikum

Az osztott ablakok teljes mértékben megállják a helyüket esztétikus díszítő elemként. Tökéletesen alkalmasak arra, hogy régiesebb, „retro” hangulatot keltsenek, ezért is alkalmazzák őket előszeretettel falusi házakban vagy műemlék jellegű épületeknél. Rengeteg variáció alakítható ki, csak a képzelet szabhat határt a végső kivitelezésnek. A RAL színskála szinte bármelyik színében és fa hatású mintával is megrendelhetők.

  • Költségmegtakarítás

Költségmegtakarítás szempontjából a valódi szárnyosztókkal elválasztott osztott ablak konstrukció alkalmazása a legelőnyösebb. Habár az üvegre ragasztott álosztó olcsóbb, mint a valódi szárnyosztó, az utóbbi alkalmazása különösen előnyös, ha nagyobb üvegfelülettel rendelkező ablak beépítését szeretnénk megoldani alacsonyabb áron.

Minél nagyobb egy ablak, annál drágább tud lenni a nagyobb mennyiségű anyagköltség miatt. A vastagabb üvegek pedig tovább tudják drágítani egy nyílászáró árát. Azonban, ha ezt a hatalmas üvegfelületet sikerül kisebb, önálló részekre osztani, akkor jóval olcsóbban férhetünk hozzá egy nagyobb osztott műanyag ablakhoz. További hatalmas előny, hogy üvegtörés esetén sem kell az egész üvegfelületet kicserélni. Tény viszont, hogy valamennyivel körülményesebb az üvegfelület takarítása.

 

Miben változtatnak a nyílászáró szigetelési képességén az osztott üveges ablakok? 

A három típusú osztó közül az üvegközti álosztó alkalmazása az, ami sajnos rontani tud egy osztott üveges ablak szigetelési teljesítményén. Habár egyszerűbb a tisztításuk, mivel nem az üvegfelületen foglalnak helyett az osztók, a lécek hőhidat képeznek az üvegek között, ami miatt növekszik a hőveszteség.

 

Miért érdemes műanyag osztott ablakot választani? 

Már csak szigetelés szempontjából is érdemes műanyag profilt választani osztott üveges ablakhoz. A fából készült keretekhez képest műanyagból készült tokok nem vetemednek meg, nem húzódnak össze az idő múltával, és jóval kevesebb karbantartás mellett is megbízható teljesítményt tudnak nyújtani, akár évtizedekkel később is. Ráadásul ma már fa hatású műanyag osztott ablakot is lehet rendelni, így még a természetes megjelenés sem marad el.

Műanyag profil választásával tehát mindenképpen tudunk növelni egy osztott ablak szigetelési teljesítményén.

A műanyag profilok az úgynevezett „légkamrás” technológiának köszönhetően tudják csökkenteni egy ingatlan hőveszteségét a levegő beszorításával. Lényegében minél több légkamra található egy profilban, annál magasabb a szigetelési teljesítménye. Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor 5 légkamra alatt ma már nem igazán éri meg egy műanyag ablak beépítése, ha jelentősebb összegeket szeretnénk spórolni a fűtésen, és növelnénk az ingatlanunk energiahatékonyságán.

 

Min múlik még egy műanyag osztott ablak szigetelési teljesítménye?

Ami viszont még pontosabban tudja jelezni egy műanyag osztott ablak szigetelési teljesítményét, az az úgynevezett „U” érték: ez a hőátbocsátási tényező, ami a hőveszteség mértékét jelzi. Tehát minél alacsonyabb, annál magasabb az osztott ablak szigetelési teljesítménye. Mértékegysége: W/m2K. A szakemberek így határozzák meg, hogy az ablak felületének 1 m2-én egy 1 Celsius hőmérséklet különbség esetén mekkora hőveszteség keletkezik egységnyi idő alatt.

A régebbi, alacsonyabb hőszigetelési képességgel rendelkező nyílászárók U értéke akár 5 W/m2K felett is lehet, de már 2 W/m2K érték felett is érdemes lehet ablakcserén gondolkozni. Megfelelő műanyag profillal egy osztott ablak U értéke 1 W/m2K-re is csökkenthető.

Létezik olyan megoldás, ami még ennél is jobban tudja csökkenteni egy műanyag osztott ablak hőveszteségét, ez pedig a többrétegű üvegezés. Többrétegű üvegezés alatt 2 vagy 3 rétegű üveget értünk. Fontos tudni, hogy újépítésű ingatlanoknál már kötelezőek energiahatékonyság szempontjából a 3 rétegű műanyag ablakok. 3 rétegű üvegezésnél akár 10 fokos is lehet a különbség a téli időszak alatt az ablak belső üvegfelületén a hagyományos üvegezéshez képest.

A 3 rétegű üvegezés persze drágább, de jócskán meg tud térülni hosszú távon egy műanyag osztott ablak beépítésével, mivel annál többet tudunk spórolni a fűtési költségen. Ez havonta akár 20-25%-kal alacsonyabb összeget is jelenthet!

 

VEKA – „A” osztályú osztott műanyag ablak profilok a lehető legjobb szigetelési teljesítményhez

A VEKA profilok a lehető legmagasabb besorolást nyerték el a nyílászáró piacon. Az 5, 6, és 7 légkamrás műanyag nyílászáróinkkal jelentősen csökkentheti a hőveszteséget az otthonában, a fűtési költségeivel együtt. Profiljaink robusztus kialakításuknak köszönhetően 2 és 3 rétegű üvegezésre egyaránt alkalmasak, aminek köszönhetően még tovább javíthat a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjén.

A VEKA műanyag profilok vastagsága (70 – 82 mm beépítési mélységgel kell számolni) azért is fontos a többrétegű üvegezés szempontjából, mert nem maguk az extra üvegrétegek növelnek egy osztott ablak szigetelési teljesítményén, hanem a rétegek közt lévő nemesgáz. Ha a profil nem elég stabil nem fog tud megbirkózni az extra súllyal (évtizedekkel később is bírnia kell). Ha pedig nem elég vastag, akkor teljesen felesleges költség az extra üvegrétegek alkalmazása. Erre mindenképp figyeljen, ha többrétegű üvegezéssel szeretné növelni egy osztott ablak konstrukciós szigetelési teljesítményét.

Akármilyen megoldást is választ, a VEKA széles magyarországi partnerhálózata az osztott ablakok beépítéséhez is tud szakembert biztosítani, hogy évtizedekkel később is kihasználhassa a szakszerűen beépített A osztályú profiljaink előnyeit!

 

A VEKA osztott műanyag ablak profilok kiváló szigetelési teljesítmény tudnak nyújtani a többkamrás technikájuknak köszönhetően, amit még tovább fokozhat többrétegű üvegezés alkalmazásával. Ezzel nemcsak otthonának az energiahatékonyságát növelheti, de jelentős összegeket takaríthat meg a fűtési számláin.

Osztott műanyag ablakok beépítéséhez keresse fel az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót: különböző színek és méretek közül is válogathat!