A műanyag ablakok ára elég tág határok között mozog, és bár csábítónak tűnhet, hogy 5-6 nyílászáró cseréjénél akár százezer forintot is spóroljon az ember, az olcsó műanyag ablakok esetében is érvényes a szabály: ha túl olcsó, akkor valójában ráfizetünk vele.

Az olcsó műanyag ablak ugyanis nem azért kerül kevesebbe, mint egy minőségi műanyag nyílászáró, mert egy szentéletű milliárdos így akar segíteni a kispénzű fogyasztókon, vagy egy emberbarát cég megvilágosodott és lemondanak a profit jelentős részéről!

Az olcsóságnak igenis ára van

Gondoljuk meg: cipőt is lehet 2000 forintért vásárolni, meg 20 000-ért. Melyik fogja tovább bírni? Márpedig nyílászárók esetében, ha minőséget választ, évtizedekig ki fogja szolgálni az igényeit, hiszen a hőszigetelés és a felhasznált anyagok miatt már a fűtésszámlán is rengeteget megtakaríthat.

A legolcsóbb műanyag ablak azonban sanszosan inkább többletköltséget fog termelni és a legrosszabb esetben ki is kell majd cserélni néhány év után, amikor teljesen megvetemedik a tokja, vagy szétmállik az olcsó fólia az UV sugárzás miatt.

Az olcsó műanyag ablak buktatói

Az alábbiakban végigvesszük azokat a buktatókat, amelyek a legolcsóbb műanyag ablak vásárlásánál előfordulhatnak. Természetesen nem állítjuk azt, hogy a műanyag ablak olcsón csak rossz lehet, viszont az alacsony árért igenis olyan kompromisszumokat kell kötni, amit nem biztos, hogy hosszú távon érdemes bevállalni.

Nyílászárót márpedig aligha két-három évre veszünk. Műanyag ablakok esetében eleve évtizedekre akarjuk letudni a nyílászárók kérdését, leszámítva az esetenkénti ablaküveg cserét. Például a VEKA ablakok esetében a minőség kiemelkedő, és a VEKA ablakok valóban hosszú távú vételnek számítanak – magasabb is az áruk, mint a legolcsóbb műanyag ablakoknak.

Lássuk tehát, mikre fontos figyelni, ha valaki mégis olcsó műanyag ablakot akar vásárolni!

Az ablakkeret és tok gondoskodik a hőszigetelésről és zajtompításról

A műanyag nyílászárók egyik legfőbb előnye a klasszikus fa ablakokkal szemben, hogy elképesztő hatásfokkal képesek garantálni mind a hőszigetelést, mind a zajok kizárását.

Az olcsó műanyag ablak esetében az ablak profilja (kerete) rendszerint keskenyebb és vékonyabb, a légkamrák száma pedig alacsonyabb, mint egy első osztályú, minőségi VEKA műanyag ablaké. Tehát a legolcsóbb műanyag ablak sokkal kevésbé állja meg a helyét hő- és hangszigetelés, vagy éppen légáramlás terén, mint a minőségi versenytársai.

A tok illeszkedése kiemelten fontos szempont

Ha a tok nem illeszkedik pontosan, illetve a síkjai eltérnek a vízszintestől és függőlegestől – ami a legolcsóbb műanyag ablakoknál gyártási hibaként bizony előfordulhat –, akkor egyfelől vetemedni fog idővel, másfelől a hőszigetelés is kívánnivalókat hagy majd maga után, mert a legkisebb hasadékokon át is elillan a meleg.

A műanyag ablak vasalatán több múlik, mint gondolnánk

A vasalattól függ, mennyire jól záródik az ablak, mi több, a biztonsági foka is – az olcsóbb műanyag ablakok rendszerint gyengébb minőségű fémből készült vasalattal bírnak, ami mind az élettartamát, mind a biztonsági fokát erősen behatárolja.

A CE minősítés nem minősítés!

Az egészen olcsó műanyag nyílászárók esetében gyakorta csak egy CE jelzés szerepel a minősítési tanúsítványok felsorolásánál, ami megnyugtatónak tűnhet, holott valójában nem szakmai minősítés!

A VEKA ablakok minőségét a német, Rosenheim-i bevizsgálás garantálja. Termékeink tehát megfelelnek a szigorúbb német minőségbiztosítási feltételeknek, amíg a CE minősítés mindössze annyit jelent, hogy az adott termék megfelel az európai minimum sztenderdnek (például a műanyag nem tartalmaz egészségre káros, rákkeltő adalékokat) és szabadon forgalmazható az EU területén.

Az olcsó műanyag ablakokra tehát fokozottan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ha teheti, vásároljon inkább tartós, minőségi nyílászárót!