VEKA erkélyajtó huzatzár

A műanyag toló erkélyajtónk működtetését különféle kiegészítőkkel tudjuk még praktikusabbá tenni. Ilyen az erkélyajtó huzatzár is: a VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy pontosan mi is ez a tartozék, hogy hogyan működik, és, hogy milyen esetekben érdemes beszerezni!

 

Milyen előnyökkel jár egy erkélyajtó huzatzár felszerelése? Megéri az árát?

A huzatzárat csapózár vagy csappantyú néven is megtalálhatja az erkély- és teraszajtót forgalmazó üzletekben, vagy azoknak a weboldalain. 

De pontosan mire is jó ez a kis szerkezet? 

A legtöbb terasz- és erkélyajtó – pár kivételtől eltekintve – csak belső kilinccsel rendelkezik, így csakis belülről lehet őket bezárni. Leginkább takarékossági okokból gyártják így őket, mivel mind kivitelezői, mind megrendelői oldalról szeretnek az emberek az olcsóbb megoldások lehetőségeivel élni. Alapvetően nincs is ezzel semmi gond, és egy figyelmes kivitelező mindig javasolhat egyedi megoldásokat, hogy hosszú távon is elégedett legyen a megrendelő a kapott megoldással.

Viszont a legtöbb esetben, ha bármikor kimegy valaki az erkélyre vagy a teraszra élvezni a kilátást vagy dohányozni egyet, kívülről nem fogja tudni becsukni az ajtót. Így pedig sajnos könnyen bejuthat a lakásba a kinti zaj, a cigarettafüst, és a hideg levegő is.

Szerencsére utólag is pótolható a külső kilincs hiánya: az erkélyajtó huzatzár egy relatíve olcsó és egyszerű megoldás, aminek köszönhetően kilincs nélkül is könnyen be lehet zárni kívülről is az ajtót. 

 

Így működik az átlag műanyag erkélyajtó huzatzár

Az erkélyajtó huzatzár olyan kiegészítő berendezés, ami az ajtószárny rejtett vasalat-falcába kerül felszerelésre. Ha kintről behúzza az erkély- vagy teraszajtót, akkor a huzatzár automatikusan becsattan, és ennek köszönhetően a huzat hatására sem nyílik magától az ajtó.

Egy huzatzár felszerelése műanyag erkélyajtóba viszonylag egyszerűnek mondható, még ha nem is rendelkezik akkor műszaki hozzáértéssel, de ha inkább biztosra menni, akkor azzal nem lőhet mellé, ha egy szakemberhez fordul segítségért.

Amire mindenképp figyelnie kell egy huzatzár felszerelésénél:

  • A csapózár felszereléséhez külön húzófogantyúkra is szüksége lesz
  • Komoly karbantartást nem igényel, de érdemes évente egyszer megolajozni a zavartalan hosszú távú működés érdekében
  • A megfelelő huzatzár kiválasztása már komolyabb feladat: ezt a műanyag erkélyajtó szárnyprofilja, valamint annak az alakja és keresztmetszeti mérete határozza meg

És mi a helyzet, akkor, ha inkább külső kilincset szeretnénk választani az erkélyajtónkhoz a huzatzár helyett? Ezt az alkatrészt szokás átmenő kilincsnek is nevezni. Ehhez azt is meg kell állapítani, hogy az erkélyajtó ablak- vagy balkonszárny profillal rendelkezik: sajnos előfordulhat, hogy takarékossági célból ablakszárnyból készít el egy erkélyajtót egy gyártó. Amennyiben ez a helyzet áll fenn, akkor nem megoldható az átmenő kilincs beépítése utólag.

 

Huzatzárak VEKA műanyag toló erkélyajtókhoz

Akár szüksége van huzatzárra, akár nem, a hosszú távon is megbízható működéshez minőségi műanyag profilra is szüksége van egy toló erkélyajtónak. A VEKA „A” osztályú profilok csúcskategóriás színvonalat képviselnek: robusztus kialakításuknak köszönhetően könnyen kiállják az idő próbáját, minimális karbantartás mellett is.

Partnereink a megfelelő huzatzár kiválasztásában is tudnak segíteni, és természetesen annak a felszereléséhez is tudnak biztosítani tapasztalt szakembert. Akár átmeneti kilincses, akár huzatzáras terasz- vagy erkélyajtót szeretne az otthonába, mindig minőségi kivitelezésre számíthat a VEKA partnereitől.

A VEKA széles magyarországi viszonteladói hálózatának köszönhetően több helyről is megrendelheti az olyan hasznos nyílászáró kiegészítőket, mint a műanyag erkélyajtó huzatzárakat. Ha megbízható kivitelezésre van szüksége, akkor gond nélkül megbízhat a partnereinkben: nézze meg a VEKA weboldalán, hogy melyik forgalmazónk esik a legközelebb a lakhelyéhez!