fürdőszoba ablak

Egy ablak mérete egyértelműen az egyik legfontosabb szempont a tervezésnél és a beépítésnél.

Többszintes panellakásoknál nem igazán merül fel dilemmakánt a fürdőszoba ablak mérete a helyhiány miatt, de ezenfelül gyakorlatilag minden magánlakás vagy családi ház tulajdonosa számára elengedhetetlen szempont, hogy rendelkezzen megfelelő műanyag nyílászáróval a fürdőszoba.

A VEKA következő cikkében most összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat a fürdőszoba ablakokkal kapcsolatban!

 

Fürdőszoba ablak méretek – mekkora ablak kell egy fürdőszobába?

A fürdőszoba ablak megrendelése előtt rendkívül fontos, hogy pontosan legyen mérve az a falnyílás, ahová kerül majd a nyílászáró. Ez az egyik legfontosabb része a szakszerű beépítésnek, hogy ne kelljen a kivitelezés vagy használat alatt szembesülnünk a pontatlan mérésekből adódó problémákkal.

 • Ha például túl kicsi a fürdőszoba ablak mérete, akkor túl nagy lesz a nyílászáró és fal közötti beépítési hézag. Jobb esetben ez a szigetelési teljesítményen ront, ami a fűtési költségeket is megemeli. Rosszabb esetben viszont mechanikai szilárdsági problémát is okozhat, ami miatt 1-2 éven belül akár teljes ablakcserére is szükség lehet.
 • Ha viszont túl nagy a fürdőszoba ablak mérete, akkor további bontási műveletekre lehet szükséges, de rosszabb esetben egyáltalán nem lehetséges így a nyílászáró beépítése.

Lényegében a pontos mérésekkel jelentős többletköltségeket úszhatunk meg. Ez tapasztalt szakemberek számára rutinmunka a helyszíni felmérések során.

A pontos mérésekhez minden irányban érdemes 2-3 méretet venni az esetleges falszerkezeti hibák miatt. Ilyenkor mindig a legkisebb érték lesz az irányadó. Átlósan is le kell mérni a falnyílást, hogy látszódjon, hogy derékszögű-e vagy sem! Számítsunk arra, hogy ha jelentős az átlók közt az eltérés, akkor nagy valószínűséggel kőműves munkára is szükség lesz, mivel a műanyag fürdőszoba ablakot mindenképp vízszintes helyre kell beépíteni.

A falnyílásnál pedig 1-1 cm-t mindenhol le kell vonni, mivel oda kerül majd a szigetelő hab.

 

Fürdőszoba ablak méretek – szabvány vagy egyedi?

A kereskedők weboldalain szélesség x magasság ablak méreteket adnak meg centiméterekben, de ez nem mindenhol egységes, úgyhogy erre figyeljünk fürdőszoba tervezésnél! 

Több olyan szabvány méret is van, amit a kereskedők készleten szoktak tartani. A teljesség igénye nélkül bukó-nyíló ablakok esetén ezek szoktak a leggyakoribb méretek lenni:

 • 60×60 cm
 • 60×90 cm
 • 90×60 cm
 • 90×120 cm
 • 90×150 cm
 • 120×60 cm

A fürdőszoba ablakok esetében 90×120 cm-nél kisebb nyílászáró méretek szoktak megfelelőek lenni, de manapság az egyedi tervezés sokkal népszerűbb, mint régen. Így bőven elképzelhető, hogy az Ön fürdőszobájában például egy 55×70 cm méretű ablak lesz a legideálisabb opció. Az egyedi megoldások térnyerése annak is köszönhető, hogy ma már jóval megfizethetőbbé váltak az egyedi műanyag ablakok. Az egyedi tervezésnek nincsen felára, az ablakok ára leginkább a mérettől függ: minél nagyobb egy nyílászáró, annál drágább, mivel több anyagot igényel a kivitelezése.

 

Miért érdemes műanyag fürdőszoba ablakot választani?

A műanyag fürdőszoba ablakok több szempontból is előnyösebbek a fából készült tokokhoz képest.

 • Hosszabb élettartam: Az idő múlásával nem vetemednek meg a műanyag ablakprofilok, így akár évtizedekkel később is ugyanolyan jól tudnak mutatni a fürdőszobában, minimális karbantartás mellett.
 • Egyszerűbb tisztítás és karbantartás mellett: A műanyag ablakokat nem szükséges újrafesteni, és jóval kevesebb törődést igényelnek a fából készült profilokhoz képest, hogy évekkel később is ugyanolyan jól működjenek. A vasalatokat akár évente egyszer is elég megolajozni, a kereten és üvegfelületen keletkezett szennyeződéseket és foltokat egyszerűen le lehet törölni.
 • Természetes megjelenés, több színben is: A fából készült keretek mellett leginkább a természetes megjelenésük szól, azonban erről még műanyag fürdőszoba ablakkal sem kell lemondanunk. A VEKA több mint 50 színes műanyag ablakprofiljai között rózsafát, mahagónit, és aranytölgyet is lehet választani. Érdemes megnézni a kínálatot!
 • Magasabb szigetelési teljesítmény: A műanyag ablakprofilok légkamrák segítségével tudják csökkenteni egy fürdőszoba hőveszteségét a levegő beszorításával. Az aranyszabály a következő: minél több légkamra található egy profilban, annál jobban tud szigetelni. Manapság 5 légkamra alatt nem érdemes műanyag nyílászárót vásárolni, ha hosszú távon szeretnénk kihasználni az ilyen profilik előnyeit (magasabb energiahatékonyság, alacsonyabb fűtésszámla).

 

VEKA – „A” osztályú műanyag ablakprofilok fürdőszobába

Akármekkora fürdőszoba ablakméretben gondolkozik, a VEKA piacvezető gyártóként a lehető legjobb minőségű műanyag profilokat tudja hozzá biztosítani. A nyílászáró piacon a legmagasabb „A” osztályozással büszkélkedhetnek a VEKA profilok. Ha Önnek elsődleges szempont, hogy a fürdőszobában lévő ablaka kiváló hő- és hangszigeteléssel rendelkezzen, és nem akar sokat bajlódni a nyílászáró karbantartásával, akkor biztosan nem fog csalódni ezekben a tokokban.

Kellően robusztus és vastag kialakításuknak köszönhetően nem csak a fürdőszoba ablak stabilitásáról is gondoskodnak hosszú távon. Ha még tovább szeretné növelni a szigetelési teljesítményüket, akkor többrétegű üvegezésre is alkalmasak, akár 2, akár 3 rétegű üveget szeretne. Fontos azonban itt megjegyeznünk, hogy 2018 eleje óta új építésű ingatlanoknál kötelező a 3 rétegű műanyag ablakok alkalmazása energiahatékonyság szempontjából.

A többrétegű üvegezés nagyobb súllyal is jár, ezért is fontos, hogy megfelelő műanyag profilt válasszon a fürdőszoba ablakához, ami évtizedekkel később is meg tud birkózni ezzel a terheléssel. Az extra üveg rétegek természetesen drágábbak a nagyobb mennyiségű anyagfelhasználás miatt, de ez hosszú távon könnyen meg tud térülni a megspórolt fűtési költségeknek hála.

Különösen fontos a megfelelő szellőztetés a zuhanyzás és a fürdés után keletkező pára miatt, ha pedig a fürdőszobában szoktuk kirakni száradni a ruhákat, akkor annál fontosabb, hogy bejuthasson a friss levegő. A VEKA műanyag profilok beépített ablakszellőzőjének hála a magasabb szigetelési teljesítmény mellett is biztosíthatja majd a megfelelő légcserét a fürdőszobában.

A fürdőszoba ablak választásban, a helyszíni felmérésben, és a szakszerű kivitelezésben pedig mindig számíthat széles magyarországi partnerhálózatunkra, akik szívesen válaszolnak további kérdéseire, és a nyílászárók beépítéséhez is biztosítanak tapasztalt szakembert.

 

Ha hosszú távon is megbízható megoldást keres az otthonába, akkor biztosan nem fog csalódni a VEKA műanyag fürdőszoba ablakokban.

Keresse fel bátran az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót! Partnereink szívesen segítenek a megfelelő méretű fürdőszoba ablak megrendelésében és a szakszerű kivitelezésben.