A műanyag erkélyajtóknál sokszor összekeverik egymással az emelő-toló és a toló-bukó szerkezetet. Habár természetesen van hasonlóság a működésükben, mégiscsak különböző kivitelezésekről van szó. Mindkettőnek megvannak a saját előnyei: a VEKA következő cikkében segítünk összehasonlítani őket, hogy minél könnyebben eldönthesse, hogy melyiket érdemes választania a műanyag erkélyajtójához!

Toló-bukó szerkezetű műanyag erkélyajtók

Nem véletlen szokták összekeverni a toló-bukó szerkezetű műanyag erkélyajtókat az emelő-toló szerkezettel, hiszen mindkét nyílászárónál oldalirányba történő elmozdítással lehet nyitni és zárni az ajtót. Ugyanakkor a hasonlóság itt véget is ért a két kivitelezés között.

A toló-bukó erkélyajtók árban kedvezőbbnek számítanak az emelő-toló nyílászárókhoz képest, ami annak is köszönhető, hogy a vasalaton kívül nincs szükség speciális alkatrészekre a beépítésükhöz. Ahogy a nevük is jelzik, további előnyük, hogy bukóra is állíthatók ezek az erkélyajtók, így nem szükséges teljesen kinyitni az ajtót a szellőztetéshez.

A toló-bukó erkélyajtók viszont nem tudnak saját síkjukban működni: az a vasalat ami a szerkezetet működteti a nyílászáróra felszerelt speciális „kocsik” segítségével emeli ki az ajtószárnyat a tokjából, amit utána lehet elmozdítani oldalirányba.

A toló-bukó erkélyajtóknál már a beépítés előtt is figyelembe kell venni az a plusz toktoldót, amit gyárilag fel szoktak szerelni a legtöbb szerkezet aljára. Beépítéskor szigorúan tilos ezt levenni vagy a padlóba süllyeszteni, mert nem szabad, hogy a szerkezet alja és a végleges burkolatszint találkozzon egymással. Rosszabb esetben súlyos károk keletkezhetnek a szerkezetben és a járólap felületében emiatt, ráadásul az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem fog tudni így működni az erkélyajtó.

 Emelő-toló szerkezetű műanyag erkélyajtók

Az emelő-toló erkélyajtók magasabb árkategóriába tartoznak a toló-bukó szerkezetekhez képest, és egyértelműen csúcskategóriás nyílászárónak mondható. Egy minőségi műanyag profillal együtt a magasabb áron és bukóra állítás hiányán kívül aligha lehet más hátrányt említeni ezeknél az erkélyajtóknál.

A padlóig süllyeszthető küszöbmagasságnak köszönhetően sokkal egyszerűbb az akadálymentes közlekedés az emelő-toló erkélyajtókon keresztül, így kisgyerek vagy az idősebb generáció mellett jóval előnyösebb, ha ilyen kivitelezést választ. A hőhidakat is sokkal könnyebb kiküszöbölni ezzel a padlócsatlakozással.  Ráadásul a falsíkon mozgó ajtószárnyak még inkább helytakarékosabbak a toló-bukó szerkezethez képest.

További előnyük, hogy jóval szélesebb az elérhető méretválaszték, mivel akár 6.5 méter széles kivitelben is beépíthetők, amivel még inkább gyönyörködhet az emelő-toló erkélyajtón át látható panoráma kilátásban.

Továbbá használatuk gyerekjáték: a vízszintesen eltolható emelő-toló erkélyajtó szárnyak akár egy kézzel is működtethetők, és akár elektromos kivitelben is megrendelheti az ilyen nyílászárókat, ha még ennél is kényelmesebb működtetésre vágyik.

 Műanyag erkélyajtóprofilok a VEKA-tól emelő-toló és toló-bukó szerkezetekhez

Bármilyen kivitelezés mellett is dönt, a VEKA viszonteladóinál könnyen megtalálhatja az erkélyajtójához szükséges műanyag profilt, ami többrétegű üvegezésre is alkalmas, ha még magasabb hőszigetelési teljesítménnyel rendelkező erkélyajtót szeretne az otthonában. A műanyagnak amúgy is jobb a hőszigetelési értéke a fához képest, és emellett sokkal tartósabb is. Ár-érték arányban egyértelműen az egyik legjobb választás most a nyílászáró piacon, ha műanyag profilt választ az erkélyajtójához.

 Ha megbízható műanyag erkélyajtókat keres, akkor mindenképp érdemes szétnéznie a VEKA profilok között. Magyarországi partnereinkkel biztosan megtalálja majd az Önnek megfelelő kivitelezést, akár toló-bukó, akár emelő-szerkezetet szeretne az otthonában. Nézzen szét a weboldalunkon található térképen, hogy még könnyebben megtalálhassa az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat!