muanyag_bejarati_ajto_beallitasa

Bejárati ajtónk a legelső dolog, amivel otthonunk vendégei találkozni fognak. Az esztétikai tényezőkön kívül ennek a külső nyílászárónak a szakszerű beszerelése otthonunk energiahatékonyságát és biztonságát is befolyásolja.

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk Önnek a leglényegesebb tudnivalókat a témában: mire kell figyelni a műanyag bejárati ajtó beállítása alatt? 

 

Miért fontos a műanyag bejárati ajtó szakszerű beállítása?

A műanyag bejárati ajtó megfelelő beállítása már csak azért is fontos, mert rendkívül bosszantó tud lenni a mindennapokban, ha az ajtónk állandóan hangosan nyikorog, nem záródik megfelelően, vagy csak nagyobb erőkifejtéssel lehet becsukni amikor elindulnánk otthonról vagy épp hazatértünk egy fárasztó nap után.

A kényelmi szempontokon túl az otthonunk biztonságán is ronthat, ha nem záródik megfelelően a külső bejárati ajtónk, pedig pont ez az otthonunk első védelmi vonala az illetéktelenekkel szemben. A VEKA viszonteladóinál könnyen beszerezhet minden szükséges biztonsági kiegészítőt, akár MABISZ minősített zárszerkezetről, akár biztonsági üvegről van szó.

Sőt, az otthonunk energiahatékonyságán is ronthat, ha a műanyag bejárati ajtó nincs megfelelően beállítva. Ha egy nyílászárót nem lehet megfelelően bezárni, az növeli az ingatlan hőveszteségét, aminek hatására jobban kell fűtenünk a lakást, hogy fenntartsunk egy kellemes belső hőmérsékletet.

Az A kategóriás VEKA műanyag nyílászáró profilokkal havonta akár 30%-ot is spórolhat a fűtési költségein, de ehhez elengedhetetlen a szakszerű beállítás! 

 

A műanyag bejárati ajtó beállítása már a beszereléskor megtörténik

A műanyag bejárati ajtó beállítását eleve elvégzik azok a szakemberek, akiket megbíz a nyílászárójának a kivitelezésével. A VEKA magyarországi partnerei által biztosított tapasztalt szakemberek ilyenkor minden szükséges lépésről gondoskodnak. A nyílászáró beállítását követően valóban „kulcsrakész” megoldáshoz jut hozzá, így Önnek semmi dolga nem lesz ezt követően.

Azt azonban érdemes fejben tartania, hogy még a legnagyobb élettartammal rendelkező A osztályú műanyag profilok is igényelnek olykor egy kis karbantartást, még ha nem is olyan gyakran, mint a kevésbé minőségi kivitelezések. Évente vagy félévente ajánlott megolajozni minden olyan pontját a külső bejárati ajtónak, ami folyamatos igénybevételnek van kitéve – a vasalatok felelnek a nyílászáró rendeltetésszerű működéséért, ezért is érdemes rájuk figyelmet szánni. 

Minimális odafigyeléssel akár 50 évig is lehet számítani egy VEKA műanyag bejárati ajtóra, főleg, ha annak a beszerelése és beállítása szakszerűen történt. Emellett rendkívül jól ellen tudnak állni a szeszélyes időjárási körülményeknek is.

 

Mikor esedékes a műanyag bejárati ajtó beállítása?

A következő jelek utalhatnak arra, hogy ismét szükséges a műanyag bejárati ajtó beállítása:

  • nyikorog az ajtó zárás és nyitás közben
  • nem mozog egyenletesen, vagy nehezen nyitható és zárható az ajtó
  • megereszkedett az ajtó, mozgatásakor a padlóhoz súrlódik az ajtó tokja
  • a műanyag bejárati ajtó szárnya nem képes megfelelően tartani a keretet, kopásokat, réseket lehet látni rajta (főleg ezek felelnek a nem megfelelő hőszigetelésért)

Ilyen esetekben nem érdemes elhalasztani a műanyag nyílászáró beállítását, különben idővel akár nagyobb kár is keletkezhet a bejárati ajtóban, ami magasabb javítási költségekkel is járhat. 

A legtöbb gond általában megoldható a zsanérok állapotának ellenőrzésével, de más okok is állhatnak a nem megfelelő működés mögött. Kétség esetén ne habozzon kikérni egy szakember véleményét, aki számára ez rutinmunka lesz. 

 

Műanyag bejárati ajtó beállítása – Mire kell figyelni, ha házilag próbálkozunk vele? 

Mielőtt nekilátna a műanyag bejárati ajtó beállításának, mindenképp gondolja végig részletesen, hogy mi is a teendő. Ellenőrizze, hogy minden szükséges szerszámmal rendelkezik-e, és (mint minden hasonló munkánál) legyen óvatos. Ez nem csak a saját biztonsága miatt fontos, hanem a nyílászáró állapota miatt – a túlzott erőkifejtések ugyanis nagy károkat okozhatnak az ajtóban.

 

1. Távolítsa el a beállító csavarról és a zsanérokról a fedeleket! 

Itt különösen vigyázzon, mert ezeket a burkolatokat könnyen el lehet törni egy erősebb mozdulattal, annak ellenére, hogy strapabíró anyagból készültek.

 

2. Műanyag bejárati ajtó beállítása imbuszkulccsal

Miután minden szükséges ponthoz hozzá tud férni a burkolatok eltávolítása után, és ki tudja zárni, hogy a zsanérokon kívül nem más tényező okozza a problémát (pl. elmozdult szigetelőanyag, ajtózár görgőivel való gond), akkor a megfelelő méretű szerszám segítségével beállíthatja a műanyag bejárati ajtó függőleges és vízszintes pozícióját.

Óvatosan dolgozzon, érzéssel, ne erővel! Figyeljen arra, hogy ne húzza túl a csavarokat! Továbbá tartsa fejben, hogy minden zsanért be kell állítani, mert ha csak egy párat húz meg, akkor előfordulhat, hogy a bejárati ajtó előbb-utóbb teljes mértékben meghajlik. Nem érdemes ezzel kockáztatni, mert ez javíthatatlan károkkal is járhat, amit már csak teljes nyílászáró cseréve lehet orvosolni!

 

3. Fokozatosan állítsa be a műanyag bejárati ajtó zsanérokat! 

A zsanérok beállítása mindenképp több lépésből álló folyamat, amihez kell egy kis türelem. Minden egyes igazítás után ellenőrizze, hogy valóban jó irányban halad-e! Addig folytassa, amíg a műanyag bejárati ajtó vízszintes és függőleges beállítását precízen sikerült elvégzenie.

 

4. Ellenőrizze a műanyag bejárati ajtó beállítását!

Végezzen pár nyitás- és záráspróbát. Amennyiben megfelelően záródik az ajtó, könnyen mozgatható, nem nyikorog, nem súrolja a padlót, akkor sikerült a zsanérok beállításával megoldania a problémát. Ilyenkor még azonban érdemes kihasználni az alkalmat és a kevésbé hozzáférhető pontokat is megolajozni. Szerelje vissza a zsanérokra a burkolatokat és készen is van!

 

VEKA műanyag bejárati ajtó beállítása – Profikra is bízhatja a munkát!

Amennyiben nem szeretné kockáztatni, hogy több kárt okozzon a műanyag bejárati ajtójában, akkor tapasztalt szakemberre is bízhatja a nyílászáró beállítását. Előfordulhat, hogy nem a zsanérokhoz vezethető vissza a probléma oka, ilyenkor különösen ajánlott, hogy kikérje egy szakember véleményét. 

Ráadásul ilyenkor akár el is lesheti a műanyag bejárati ajtó beállításának a folyamatát, ne habozzon kérdéseket feltenni! Így legközelebb akár saját kezűleg is meg tudja oldani ezeket a problémákat.

Forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi VEKA viszonteladóhoz! A weboldalunkon található térkép segítségével az összes hazai partnerünket megtekintheti egy helyen. Partnereink mindig készen állnak segíteni a megfelelő profil és kiegészítők kiválasztásában, és természetesen a műanyag bejárati ajtó beállításában is.