muanyag_ajto_zar

A nyílászárók rendeltetésszerű működéséhez elengedhetetlenek a minőségi vasalatok. A zár és a kilincs nem csak alap tartozék, de a hosszú távon is megbízható működéshez is hozzájárulnak, az otthonunk biztonságáról nem is beszélve.

A VEKA következő cikkében összeszedtük Önnek a legfontosabb alap tudnivalókat a műanyag ajtó zárakkal és műanyag ablak kilincsekkel kapcsolatban!

 

Műanyag ajtó zár, ablak kilincs, vagy vasalat?

Vasalatnak nevezünk minden olyan alkatrészt, amely a nyílászáró megfelelő működéséről gondoskodik – nyitás, zárás, tolás, vagy bukó állás. Ebből adódóan ide tartozik egy műanyag ablak kilincse , egy műanyag ajtó zára, vagy a rögzítésért felelős ablakpántok.

Ez utóbbi két alkatrész közvetlen kapcsolatban áll egymással, mivel a kilincs elfordításával vagy lenyomásával tudjuk működtetni a zárat.

A vasalatoknál a minőségbeli különbségek leginkább a teherbírási képességben és a biztonsági szintben nyilvánulnak meg. 

A rögzítésért felelős vasalatok esetében hosszú távon egyáltalán nem kifizetődő az olcsóbb kivitelezés mellett dönteni, ha már 40 kg feletti nyílászárót tervez beépíteni. Egész egyszerűen nem fognak tudni megbirkózni a nyílászáró súlyával. A vasalatok szakszerű beállítása ugyanúgy része a beépítés folyamatának, amit erősen javasolt szakemberre bízni. 

 

A műanyag ajtó zár beállítása kulcsfontosságú része a nyílászáró beépítésének

A műanyag ajtó zár beállításánál ugyanazt az aranyszabályt szeretnénk kiemelni, ami általánosságban érvényes a PVC nyílászárók beépítésére. Böngészés közben szinte biztos, hogy rengeteg házi praktikát és otthoni barkácsolásra szóló útmutatót lehet találni rá, de ilyenkor mindig felmerül annak a kockázata, hogy akár akaratlanul is több kárt teszünk, mint jót.

Egy nem megfelelően záródó műanyag ajtó vagy ablak jobb esetben a szigetelési értékeken ront, rosszabb esetben pedig biztonsági kockázatot jelenthet, amit a nem kívánt betolakodók egyszerűen fel tudnak törni. Ráadásul a nem megfelelően rögzített nyílászáróknál az is előfordulhat, hogy teljes ablakcsere vagy zárcsere szükséges, ami drága javítási költségeket von maga után. 

Dióhéjban: végérvényben nem jár jól azzal, ha pont egy ilyen kulcsfontosságú lépésen próbál spórolni. A megfelelően rögzített műanyag nyílászárók hőszigetelési értéke amúgy is kiváló, így hosszú távon a megspórolt fűtési költségekből megtérül az ablak vásárlásának és beépítésének a költsége.

 

Mekkora védelmet nyújt egy biztonsági műanyag ajtó zár?

Habár tökéletes védelem nem létezik, nem szabad alábecsülni egy biztonsági műanyag ajtó zár szerepét. 

Egy tapasztalt betörő számára egy átlagos vasalat sajnos nem jelenthet nagy akadályt, és nem csak gyorsan, de észrevétlenül is feltörheti azt. Egy magasabb biztonsági szinttel rendelkező műanyag ablak vagy erkélyajtó zárát viszont sokkal több idő feltörni, és leginkább olyan módszerekkel lehetséges, amelyek nagy hangzavart keltenének.

Ez már önmagában elég elrettentő erő tud lenni a legtöbb betörő számára – ha már felmerül a lebukás kockázata, meg sem próbálkoznak a zár feltörésével. Ez az egyik legegyszerűbb és legeffektívebb módja annak, hogy az ingatlan „gyengeponjait” megerősítsük. Mindezt anélkül, hogy belerondítanánk akár egy színes műanyag ablak esztétikus megjelenésébe.

Ráadásul a VEKA profilok a hatékony betörésvédelemért is sokat tesznek. A megbízható acélerősítéssel rendelkező, keményen ellenálló PVC-ből készült keretekben lévő speciális vasalatok és a zárási pontok kombinációja komoly biztonsági akadályt képez.

 

Műanyag ajtó zárcsere – Házilag vagy szakemberrel?

Habár házilag nem lehetetlen megoldani a zárcserét egy műanyag ajtóban, itt is felmerül annak a kockázata, hogy az otthoni útmutatókkal nem tudjuk hosszú távon megoldani a fennálló problémát. Főleg, ha nem tudjuk, hogy pontosan mi okozza a zár problémás működését. 

Ki kell szerelni a zárat, a zárbetétet, a kilincset, többpontos zár esetén pedig akár a teljes zárszerkezetet. Ha biztosra akar menni, és nem akar túl sok időt tölteni a javítással, itt is számíthat a VEKA partnereire, akik a szerelési műveletekhez is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani.

 

Mire érdemes figyelni a műanyag ablak kilincs választásánál, használatánál?

A műanyag ablak kilincsek szín, anyag, forma, és funkció szempontjából is különbözhetnek.

A sztenderd működésű kilincseken kívül gyerekes családok számára kifejezetten hasznosak tudnak lenni a gombbal ellátott kilincsek, amelyek csak egy gomb lenyomásával fordíthatók el. Magasabb biztonsági szintet a kulccsal működtetett kilincsekkel is el lehet érni, ami RC2 kivitel esetén még biztonsági előírás is.

A műanyag ablak kilincs használatánál triviálisnak tűnhet, de leginkább úgy járulhat hozzá a hosszú távon is biztonságos működéséhez, ha mindig figyel arra, hogy megfelelő állásba húzza. Hosszú távon ugyanis károsíthatja a vasalatokat, ha nyitásnál nem húzzuk teljesen vízszintes, vagy zárásnál teljesen függőleges állásba a kilincset.

 

Műanyag ablak kilincs szerelés – Mikor van szükség javításra?

A leggyakoribb probléma, amikor a műanyag ablak kilincse körbe forog, vagy lötyög, és emiatt nem tudjuk megfelelően bezárni vagy kinyitni a nyílászárót. Emögött az eltört kilincsmű vagy rúdzár állhat, de bármi is legyen az oka, a szerelést itt is szakemberre érdemes bízni. A házilag történő javítás körülményes lehet, és nem feltétlen hozza meg az elvárt eredményt.

 

A osztályú VEKA műanyag profilok biztonsági ajtó zárakkal és minőségi ablak kilincsekkel

A VEKA kizárólag „A” osztályú műanyag profilokat gyárt – a nyílászáró piacon ez a legmagasabb minőségi besorolás. Széles magyarországi hálózatunknak köszönhetően partnereink az ajtó zár és az ablak kilincs szakszerű beépítésében is rendelkezésre állnak. 

Minden egyéb kiegészítő beszerzésében is számíthat segítségre, a tapasztalt szakemberek pedig gondoskodnak a nyílászáró megfelelő beállításáról. Így biztosan nem kell tartania attól, hogy 1-2 éven belül cserére szorulna az új ablaka vagy erkélyajtója. 

Az A osztályú besorolás a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezek a legidőtállóbb, kemény PVC-ből készült ajtó és ablak keretek, amelyek kiváló hang- és hőszigetelési értékekkel is rendelkeznek. Ehhez a profil átlagon felüli vastagsága és az acélmerevítés is hozzájárul. Tisztításuk és karbantartásuk rendkívül egyszerű és nem igényel sok időt, így minimális odafigyelés mellett évtizedekkel később sem kell tartani komolyabb javítási műveletektől.

Ez a minőség a nagy teherbírású vasalatoknak is köszönhető, amik a 100 kg feletti nyílászárókkal is elbírnak. Így tudja a VEKA biztosítani, hogy még a betörésbiztos üvegek tömegével is meg tudnak birkózni hosszú távon a profiljaink.

 

A vasalatok minősége, beleértve a műanyag ajtó zár és a műanyag ablak kilincs biztonsági szintjét mind szerepet játszanak a nyílászárók hosszú távú megbízhatóságában. A megfelelő tartozékok beszerzésében és a műanyag ablak beállításában pedig mindig számíthat partnereinkre.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót Magyarországon!