Egy műanyag ablak beállításánál a megfelelő tartozékok beszerzéséről is kell gondoskodnunk: ilyen az ablakpárkány beépítése is. De miért van egyáltalán szükség ablakkönyöklőre? A VEKA következő cikkében bemutatjuk, hogy nem csak díszítőelemről van szó, és, hogy mik a szakszerű felszerelés a lépései!

Az ablakpárkány beépítés lépései

Az ablakpárkány mélységének és szélességének a megmérése

A könyöklő helyének meghatározása mindig az ablakpárkány mélységének és teljes hosszának a megmérésével indul. Ilyenkor egy szakember azt ellenőrzi, hogy a műanyag ablak alá betolható-e a párkány, vagy csak ütköztetni lehet azt. Előbbi esetre akkor kerülhet sor, ha az ablak és a káva között van legalább 2 centiméteres hézag, ellenkező esetben csak az ablaknak ütköztetve lehet felszerelni a párkányt.

A megfelelő mélységet a műanyag ablak síkjának és a fal végleges síkjának távolságának lemérésével tudjuk meghatározni. A megfelelő mélységhez kell még 4 plusz centimétert számolni, de ha csak ütköztetni tudjuk az ablakpárkányt, akkor 3 centiméter is elég.

Ha még nem történt meg az ablak szigetelése, akkor a méréseket csak a tégla széléig kell végezni, és hozzáadni a szigetelőanyagok tervezett vastagságát.

A lényeg, hogy pár centiméterrel (legalább 3) túllógjon a falon a könyöklő. Kültéri ablakpárkánynál ez különösen fontos, hogy elkerüljük a víz párkány alá jutását, így óvva a falat az elázástól. 

Az ablakpárkány helyének megtisztítása

Ahhoz, hogy tartósan lehessen rögzíteni az ablakpárkányt, fontos, hogy az ablakpárkány helye bárminemű nedvességtől, portól, és egyéb szennyezőanyagtól mentes legyen.

Az ablakpárkány méretre vágása

A műanyag ablakpárkány forgalmazók a megadott méretek szerint küldik el az ablakpárkányt, derékszögbe vágva. Amennyiben nem egyenesek a falak, akkor további méretre igazításra is szükség lehet vasfűrésszel vagy egyéb erre alkalmas eszközzel. Ezután következhet a végzárók felhelyezése.

Az ablakpárkány lejtésének a kialakítása

A víz lefolyása miatt a kültéri ablakpárkányoknál különösen fontos a megfelelő lejtés kialakítása. Ahhoz, hogy biztosan egyenletes legyen a dőlésszög, a könyöklő aljára érdemes ragasztani beállított méretű távtartókat.

Az ablakpárkány purhabozása és lesúlyozása

A műanyag ablakpárkány aljára 2-3, vagy akár több csíkban is fel kell vinni a purhabot, a tapasztalt szakemberek ilyenkor arra figyelnek, hogy ez ragasztóhab legyen, és nem hagyományos purhab. Ez utóbbi ugyanis elmozdíthatja a könyöklőt. Mivel a rögzítés közben elmozdulhat a párkány, érdemes azt egyenletesen lesúlyozni, és így a purhab sem nyomja majd azt fel.

Az ablakpárkány szilikonozása és a műanyag takaróléc felrakása

Miután a hab megkötött, le lehet venni a súlyokat, és szilikonnal vékonyan kihúzni a párkány és az ablak közti csatlakozásokat, amivel így el lehet tüntetni az utolsó hézagokat. Mérés és tisztítást követően pedig fel lehet ragasztani végső lépésként a műanyag takarólécet.

Ablakpárkány beépítése VEKA műanyag nyílászáró profilokhoz

Az ablakpárkány (más néven könyöklő) tehát egyfajta tömítésként működik a fal és az ablak között. Akárcsak az ablakprofilok esetén, a műanyag számít ma az egyik legnépszerűbb választásnak kiváló ár-érték aránya miatt, továbbá mivel tartósabb tud lenni, mint a fa, és jóval olcsóbb, mint az alumínium.

A VEKA kizárólag minőségi műanyag ablakprofilokat gyárt, széles magyarországi partnerhálózatának köszönhetően pedig könnyen beszerezheti hozzájuk többek közt olyan alapvető tartozékokat is, mint a műanyag ablakpárkány. 

Ha bármilyen egyéb kérdése lenne még a műanyag ablakpárkányok beépítésével kapcsolatban, akkor egyszerűen válassza ki az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat a VEKA weboldalán található „Hol vásárolhatok?” térképen. Partnereink szívesen segítenek a műanyag nyílászáró tartozékok beszerzésében és felszerelésében!