A műanyag ablakok ma már az egyik legnépszerűbb választásnak számítanak az összes ablaktípus közül: tartós minőségüknek, kiváló ár-érték arányuknak, és még sok más előnynek köszönhetően mindenféle otthonban megtalálják a helyüket. Mindazonáltal így is több dologra kell figyelnünk, ha a számunkra legmegfelelőbb ablakot szeretnénk megtalálni. A VEKA következő cikkében segítünk, hogy mit érdemes kérdezni az eladótól műanyag nyílászáró vásárlás előtt!

Melyek a leggyakoribb műanyag ablak méretek?

Az ablakméret választás egyértelműen fontos tényező, amit érdemes még eldöntenünk a műanyag nyílászáró megvásárlása előtt. Azért fontos tudnunk arról, hogy milyen méretek közül válogathatunk, mert bár hasznosak tudnak lenni az egyedi méretek, a sztenderd ablakméreteknek több előnye is van. Ilyen előny például:

  • a könnyebb elérhetőség
  • az alacsonyabb ár
  • ha szükséges, akkor később egyszerűbb és gyorsabb kicserélni 

Ezért mindenképp érdemes először végiggondolni, hogy nem felel-e meg nekünk valamelyik szabványméret.  Hálószobában például nem érdemes műanyag ablakot 90×120 cm-es méret alá tervezni: az ennél alacsonyabb méretek inkább konyhában, fürdőszobában, vagy a mellékhelyiségben állják meg a helyüket. Ha pedig fontos számunkra, hogy otthonunkban helyet kapjon a természetes fény, akkor a nappaliban már 90×150 cm-es mérettől induló nyílászárókkal érdemes számolnunk.

A VEKA weboldalán egyébként eleve megnézhetjük a leggyakoribb műanyag ablak méreteket, így már előre tájékozódhatunk a vásárlás előtt!

Milyen a műanyag ablak hőszigetelési értéke?

A műanyag nyílászárók üreges profiljai apró cellákra, úgynevezett légkamrákra vannak osztva. Vásárlás előtt azért fontos erről tudnunk, mert ezeknek a száma is közrejátszik abban, hogy milyen hatékony az adott ablak hőszigetelése.

Minél több légkamrával rendelkezik egy műanyag nyílászáró, annál masszívabb, stabilabb a profilja, és annál inkább hatékony hőszigetelést tud biztosítani. A 3 légkamrás profilok ma már nem számítanak korszerűnek, de egy 5 légkamrás ablakban már nem fogunk csalódni, ha a hőszigetelés is fontos tényező számunkra a vásárlás előtt. A VEKA műanyag ablakprofiljai közül akár 7 légkamrásat is választhatunk!

Amit viszont kevesebben tudnak az az, hogy a hőszigetelés mértékét sokkal pontosabban meg lehet határozni az úgynevezett hőátbocsátási tényezővel (más néven U-érték): minél alacsonyabb, annál hatékonyabb a profil szigetelése.

Rendelkezik a műanyag ablak saját szellőzővel? 

A műanyag ablakok az összes más anyaghoz képest jobb hőszigetelési értékkel rendelkeznek. Ugyanakkor vásárlás előtt mindenképp érdemes tudnunk, hogy beépített szellőző nélkül ez az előny könnyen hátránnyá válhat. A „tökéletes” szigetelés miatt ugyanis nem lesz elegendő a légcsere a lakáson belül. A páradús levegő pedig könnyen vezethet penészedéshez.

A VEKA műanyag nyílászáróprofiljai nem csak átlagon felüli szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek: beépített szellőzőjük is van, aminek köszönhetően nem kell tartanunk a penészedéstől.

Mire kell figyelnem színes műanyag nyílászáró vásárlás előtt?

Színes ablak vásárlásnál azt sem árt tudnunk, hogy akár kívülre és belülre is más színeket választhatunk, így sokkal könnyebben találhatunk magunknak olyan nyílászárót, ami az otthonunk belső és külső design-jába egyaránt beleillik.

Ami viszont ennél is fontosabb: ma már több felületkezelési technológia is létezik arra, hogy színes műanyag nyílászárót állítsanak elő, a módszerek között viszont árban és minőségben is különbségek vannak. Nem minden esetben marad ugyanolyan tartós az általunk kiválasztott szín, úgyhogy erre is figyeljünk műanyag ablak vásárlás előtt.

Ha Ön is kifogástalan minőségű profilokat keres, akkor a VEKA műanyag ablakaiban nem fog csalódni. Cégünk hatalmas partnerhálózattal rendelkezik Magyarországon: keresse fel azt, amelyik Önhöz a legközelebb esik, és biztos lehet abban, hogy tapasztalt szakemberek segítenek majd a vásárlásában!