muanyag_ablak_toktoldo

A műanyag ablak méretek megadásánál és a beépítésnél kevésbé ismert fogalom a toktoldó, pedig vannak olyan esetek, amikor nem csak megéri, de muszáj számolni vele.

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk Önnek a legfontosabb tudnivalókat a műanyag ablak toktoldóval kapcsolatban!

 

Mi az a műanyag ablak toktoldó?

A műanyag ablak toktoldó lényegében egy kiegészítő profil, amit terasz- és erkélyajtók esetében is szoktak alkalmazni.

Többféle okból is szokták javasolni a felszerelését: 

  • Ilyen például a műanyag ablakokra felszerelt redőny gurtnijának az előkészítése. 
  • Más esetben viszont a méretbeli különbségek áthidalására(az ablak tokja és a beépítésre szánt hely között) használják őket. 

Az igazán profi kivitelezéseknél a nyílászáró beállításánál felmerülő esetleges beépítési hézagok légtömörségének javítására szokták alkalmazni. Ilyenkor a műanyag ablak toktoldónak az a célja, hogy a teljes felületet lefedje az ablakszigetelés (a purhab hézagon túl, az ablakkáva beforduló részénél is). Ebben az esetben a toktoldó ugyanúgy levakolásra kerül a belső részeknél.

Mivel a beépítést követően már nincs lehetőség utólag a műanyag ablak toktoldó alkalmazására, ezért fontos tapasztalt szakemberhez fordulni, aki tisztában van ezzel a lehetőséggel már a tervezési fázisnál. 

 

Mikor van szükség műanyag ablak toktoldóra? Ha az ablak méretek megadása nem elég

Még ha a lehető legpontosabban is került sor az ablak méretek megadására, előfordulhat, hogy szükség van a műanyag ablak toktoldó alkalmazására. 

Példa egy ilyen esetre, amikor a profilgyártási mérethatárok miatt nem lehet akkora keretet legyártani, mint amekkorát a falnyílás megkövetelne. Mivel a nyílás nehezebben átalakítható, mint a profil mérete, ezért a műanyag ablak keretére toktoldót szerelnek fel. 

Ezzel a kiegészítővel tulajdonképpen megnövelhető a keret mérete, és a toktoldóval szakszerűen kipótolható a falnyílásból hiányzó rész. Nem csökkenti a nyílászáró szigetelési képességét vagy stabilitását, sőt, segít megőrizni azt. Emellett pedig még a nyílászáró esztétikus megjelenéséről is gondoskodik.

A műanyag ablak toktoldó méretek gyártónként változhatnak. A leggyakrabban alkalmazott szabvány méretek közé tartozik a 2, 4, 6, és 10 cm-es toktoldó kivitelezés.

 

A műanyag ablak toktoldó előnyei

Kevesen hallottak már a műanyag ablak toktoldóról, pedig rendívül hasznos kiegészítőről van szó. Vannak olyan esetek, ahol szükségszerű az alkalmazása, de fontos szem előtt tartani, hogy emellett milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

 

A műanyag ablak toktoldó szigetelése

Mivel hasonló légkamrás szerkezete van a toktoldónak, mint a műanyag ablakok profiljának, így a nyílászáró hang- és hőszigetelési értékén is javíthat, akárcsak a párkány és a takaróléc.

Az beépítési hézag légtömörségét az ablak falban elhelyezett pozíciója, valamint a beépítés módja is meghatározza. Minél magasabb a légtömörség, annál inkább csökkenthető az ablak hővesztesége. Utóbbi sosem szüntethető meg teljesen, még a legjobb műanyag ablakkal sem, de mértéke nagyban csökkenthető az olyan szigetelési megoldásokkal, amiket a VEKA és partnerei alkalmaznak a profilgyártás és az ablak beépítése során.

Egy ilyen szigetelési eljárás például, amikor a műanyag ablak beépítése előtt a keret 4 oldalát egy olyan toktoldóval rakják körbe, ami megfelel a beforduló szigetelés vastagságával. Mivel ezzel az ablak belső és külső oldalát is lehet szigetelni, jelentősen megnövelhető a beépítési hézag légtömörsége.

Műanyag erkély- és teraszajtóknál a keret aljára elhelyezett, betonba leengedett toktoldóval lehet nagymértékben csökkenteni a hőveszteséget.

 

A műanyag ablak toktoldó felszerelése stabilitás céljából

A műanyag ablak toktoldó középső kamrájába merevítő vasat is el lehet helyezni (az ablak profiljához hasonló módon), tehát statikai megerősítés céljából is lehet alkalmazni ezt a hasznos kiegészítőt. Így akár dupla merevítést is kaphatunk, ami egy remek módszer az ablak megerősítésére. A merevített műanyag ablak toktoldók ára magasabb a hagyományos típusokhoz képest, de hosszú távon kifizetődő lehet ez a megoldás. Főleg, ha már a megnövekedett hőszigetelési teljesítménynek köszönhetően spórolni is tudunk a fűtési költségeken.

 

Műanyag ablak redőnnyel – Itt is számít a toktoldó

A műanyag ablak toktoldó egyben a redőny felszerelésében is fontos szerepet játszik. 

  • A redőny gurtni szakszerű beállításához legalább egy 1,5 – 2 cm-es toktoldót kell elhelyezni a nyílászáró oldalára. Így kerülhető el, hogy a gurtni bevezetése túl közel legyen, vagy hozzáérjen a nyílászáró felső pántjához.
  • További előnye, hogy a redőny gurtni bevezetése miatt elhelyezett acélmerevítőt nem kell így szétfúrni.
  • Esztétikai okból is el lehet helyezni egy toktoldót az olyan műanyag nyílászárók tetejére, ahol a redőnydoboz belelóg a látszódó üvegfelületbe, és ki szeretnénk azt takarni.

 

Műanyag ablak redőnnyel – Mik az előnyök?

Habár a redőnyt leginkább árnyékolási célzattal szerelik fel a műanyag ablakra, a toktoldóhoz hasonló módon a nyílászáró hő- és hangszigetelési teljesítményéhez is hozzájárulhat. 

Ha forgalmasabb helyen lakik, akkor eleve jól jár egy modern műanyag ablakkal. A VEKA „A” osztályú profiljai a legmagasabb minőségi kategóriába tartoznak, ami kiváló szigetelési értékeket is jelent. Ha ehhez megfelelő redőnyrendszert is választ, méginkább csökkentheti a zajszennyezést a lakásban.

A hőszigetelés nem csak a téli időszakban fontos. Ha nyári időszakban leengedett redőny mellett használjuk a klímaberendezést, akkor azzal kevésbé terheljük meg, és a fogyasztása is kedvezőbb lesz. 

 

Az ablak méretek megadása

Az ablak méretek megadása elsődleges fontosságú minden szakszerű beépítésnél. Manapság a szabvány méretek mellett nagyban megnőtt az egyedi tervezés népszerűsége is, így – bizonyos határok között – szinte bármilyen ablak méret kivitelezhető. Ahogy korábban is említettük, ha a műanyag ablak méretek megadása ellenére sem kapunk olyan nyílászárót, ami megfelelő a falnyílás méretéhez, akkor toktoldó felszerelésével ki lehet pótolni a keret „hiányzó” részét.

A helyszíni felmérés és a szakszerű beépítés összegén nem érdemes spórolni! Egy műanyag nyílászáró beállítása komplex feladat, és még a legjobb műanyag ablak előnyeit sem tudjuk kihasználni, ha nem lett megfelelően beállítva, és pár éven belül megint ki kell cserélni.

 

VEKA műanyag ablak toktoldó – Minőségi profilok és szakértői partnerhálózat

Ha a kiváló minőségű, hosszú távon is időtálló ablakprofilok mellett a megbízható szakértői háttér is fontos: forduljon bizalommal a VEKA viszonteladóihoz! Tapasztalt szakembert is tudnak biztosítani a műanyag ablak toktoldó felszereléséhez, a redőny beállításához, és minden más szükséges beépítési munkálathoz.