A műanyag ablakoknak rengeteg előnyük van, de ahhoz, hogy hosszú távon is gond nélkül élvezhessük ezeket, a beszerelésnek is szakszerűen kell történnie. A szakszerű beszerelés pedig értelemszerűen jó szakembert is megkövetel. A VEKA következő cikkében összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a műanyag nyílászárók beépítéséről, a beállítás megfelelő lépéseiről, a legjobb ablakprofilok előnyeiről, és persze arról, hogy hogyan találhatunk mindehhez jó szakembert is!

Amit a műanyag ablak beépítése előtt érdemes tudni

A következő két dolgot mindenképp érdemes fejben tartanunk még a műanyag ablak beépítése előtt: nem feltétlen járunk jobban olcsó nyílászáróval, és mindenképp érdemes szakemberhez fordulnunk, hogy megfelelő módon történjen a beépítés.

Az olcsó műanyag ablakok veszélyei

A beszerelés előtt természetesen azt is el kell döntenünk, hogy milyen műanyag ablakot szeretnénk. Elsőre persze csábító lehet az olcsó termékek között szétnézni, ezeknek a nyílászáróknak másképp fizetjük meg az árát. Természetesen nem arról van szó, hogy egy olcsó ablak csak rossz lehet, de az alacsonyabb ár több esetben is olyan hátrányokkal vagy kompromisszumokkal járhat, amiket nem feltétlen éri meg bevállalni hosszú távon.

Ilyen lehet például a nem optimális hő- és hangszigetelés: azok az ablakok, amelyek nem rendelkeznek legalább 5 légkamrával érezhetően alacsonyabb teljesítményt tudnak nyújtani ezen a téren. Talán még ennél is fontosabb az ablakok vasalata, amit cseppet sem szabad alábecsülni: az olcsóbb ablakoknál ez sok esetben gyengébb minőségű fémből készül. Ennek következményeként nem csak az ablak biztonsági szintje alacsonyabb, de sokkal több esély van arra, hogy nem lesz olyan hosszú az élettartama, mint egy minőségi műanyag nyílászáróé.

A legolcsóbb ablakoknál pedig olykor gyártási hibával is kell számolnunk, például amikor az ablak tokja nem illeszkedik pontosan, és a síkjai is eltérnek a függőlegestől és a vízszintestől.

Ezért érdemes jó szakembert keresni

Habár nem lehetetlen saját kezünkkel elvégezni a műanyag ablakok beállítását, az olyan szakemberek segítségével, mint a VEKA partnerhálózatához tartozó viszonteladók nem csak rengeteg időt spórolhatunk, hanem a később felmerülő javítási és karbantartási költségeket is megúszhatjuk.

Csakis egy jó szakemberrel lehetünk 100%-ban biztos abban, hogy a munka megfelelően lett elvégezve, és, hogy hosszú távon sem kell aggódnunk az ablak rendeltetésszerű működésével kapcsolatban. A műanyag ablakok beépítése a megfelelő szerszámok mellett nagy hozzáértést és precizitást is megkövetel, úgyhogy azzal mindenképpen nagyot kockáztatunk, ha egyedül vágunk neki ennek a folyamatnak: akaratlanul is súlyos károkat tehetünk a tokban és az ablakban is.

A műanyag ablak beépítésének lépései

Habár mindenképp érdemes tapasztalt szakemberre bízni ezt a munkát, mi is tehetünk egy picit azért, hogy könnyebben lebonyolódjon a beépítés folyamata. Akárcsak egy szobafestés előtt, érdemes az adott szobában letakarnunk minden bútort és tárgyat, hogy a szerelés alatt ne érje őket por. Mindenképp hagyjuk szabadon a leendő műanyag ablakok előtti területet, hogy legyen elég helyük a szakembereknek dolgozni.

A VEKA partnereihez hasonló szakemberek mindig ezeken a fő lépéseken fognak végigmenni, hogy megfelelő módon történjen a műanyag ablak beszerelése, úgyhogy ezekre kell számítanunk, ha hozzáértő személy végzi a munkát:

0. Helyszíni felmérés

A „nulladik” lépésnél a felmérő kollégákkal kell majd egyeztetnünk a műanyag ablak nyitásmódját, kialakítását, és persze elhelyezkedését illetően. Ilyekor kerül sor az esetleges kiegészítők megbeszélésére is, és a leendő burkolat magasságának a meghatározására. Miután minden szükséges felmérés megtörtént, akkor kerülhet sor a műanyag ablakprofilok legyártására, illetve kiszállítására.

1. A régi ablak kicserélése

Amennyiben ablakcseréről van szó, a szakemberek ilyenkor az ablak kivágását a szárnyainak az eltávolításával és a tok feldarabolásával végzik el. Az igazán jó szakember ilyenkor mindig figyel arra, hogy a lehető legkevesebb kár érje a falat és a vakolatot, majd portalanítja a régi ablak helyét és eltakarítja a törmelékeket.

2. Toktoldók

Akkor folytatódik a toktoldók felszerelésével a műanyag ablak beépítése, ha már kapott külső szigetelést a homlokzat, és szükség van az ablak tokjának szélesítésére. Tökéletes ráillesztést követel meg ez a lépés.

3. Szintezés

Ha már a szakember beillesztette a műanyag ablakot a kibontott nyílásba, akkor valamilyen eszközzel alá fogja támasztani a nyílászárót, hogy ne mozduljon el a művelet alatt, majd különleges szintezőpárnákkal lát neki ennek a rendkívüli precizitást igénylő munkának.

4. Rögzítés

A műanyag ablak beállításának ezt a lépését különféle hosszúságú tokrögzítő csavarokkal fogja elvégezni a szerelő. A tapasztalt szakember jól tudja, hogy ez mennyire fontos része a beépítésnek: a megfelelő rögzítőpontok nélkül soha nem fog rendesen működni a nyílászáró.

5. Hőszigetelő hab

Mivel a jó szakember tudja, hogy a pur-hab jobban meg tud tapadni a nedves és portól mentes felületeken, ezért először vízpermetezővel fogja megtisztítani az ablak mellett lévő felületeket. Ezt követően pedig a habbal kitölti a kisebb réseket. Erre azért van szükség, mert a pur-hab kiváló hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik.

6. Utolsó lépések

Felhelyezésre kerülnek a nyílószárnyak, amiket a szerelő az alsó stiftre csúsztat, majd a felső stiftre rögzít. Onnan is tudhatjuk, hogy jó szakember végezte a műanyag ablak beépítését, hogy a szárnyakat a legkisebb akadás nélkül be tudjuk zárni. Végül pedig arra figyeljünk még, hogy az ablakon lévő védőfóliát inkább csak a falfelület festése utána távolítsuk el!

Miért érdemes VEKA műanyagablakprofilt választani?

Műanyag ablakprofiljaink minőségét a német Rosenheim bevizsgálás is garantálja: termékeink a legszigorúbb minőségbiztosítási feltételeknek felelnek meg, amivel kiérdemelték az első osztályú ablakokat illető „A” osztályú minősítést. Ha tehát megbízható gyártótól szeretne vásárolni, a VEKA műanyag ablakprofilok minőségében nem fog csalódni, és sokkal több előnyre számíthat, mint az olcsóbb, de kevésbé megbízható ablakprofilok esetében.

Termékeink minősége többféle módon is megnyilvánul a gyakorlatban:

Átlag feletti hőszigetelés és alacsonyabb fűtési költségek

Amennyiben régi ablakát lecseréli és helyette egy új VEKA műanyag ablak beépítését választja, akkor biztos, hogy érezni fogja a különbséget a kettő között. A fából készült keretekhez vagy a régebbi, ma már korszerűtlennek számító 3 légkamrás műanyag profilokhoz képest sokkal alacsonyabb hőátbocsátási tényezőt tudnak biztosítani az 5, vagy akár 7 légkamrás termékeink.

Ennek köszönhetően sokkal kevesebbet kell majd fűtésre támaszkodnia a hidegebb évszakok alatt, és persze a fűtési költségeken is spórolhat: hosszú távon tehát mindenképp jól jár, ha inkább minőségi VEKA ablakprofilt vásárol. A fűtési energia megtakarításával pedig nem csak a magas fűtésszámlákat kerülheti el, hanem még a környezetünk terhelésén is tud enyhíteni.

Beépített szellőző – a penészedés elkerülése

Műanyag ablak beszerelésénél azért kell erre figyelni, mert a szellőző megléte nélkül olyan nyílászárót kapunk, aminek az előnye egyben a hátránya is lesz. A műanyag profilok eleve jobb hőszigetelést tudnak biztosítani, mint a más anyagból készült termékek, a „túlságosan hatékony” szigetelés viszont ronthat az ingatlan természetes légáramlásán, mondhatni teljesen megszünteti. Ennek a legnagyobb veszélye a penészedés: az elégtelen légcsere miatt magasabb lesz a levegő páratartalma, ami sajnos tökéletesen kedvez a penész spórák elszaporodásának.

Emiatt csak rendszeres szellőztetéssel, klímahasználattal, vagy páraelszívóval tudjuk mérsékelni az ilyen nyílászáróknak ezt a hátrányát, a prémium minőségű VEKA műanyag ablakok beépítésénél viszont nem kell külön eszközöket alkalmaznia. Mivel profiljaink beépített légbevezető szerkezettel rendelkeznek, így sokkal könnyebben elkerülheti a penészedés veszélyét, és ugyanúgy élvezheti a termékeink kiváló hőszigetelését.

Kiváló hangszigetelés és nagyobb biztonság

A VEKA műanyag ablakok beépítésével nem csak átlag feletti hőszigetelésre számíthat: profiljaink a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartoznak, és így a legjobb hangszigetelési értékeket tudják biztosítani a nyílászáró piacon.  Több légkamrás profiljaink egyben sokkal stabilabbak is, de a gyártás során olyan módszereket is alkalmazunk, amelyek jócskán megnövelik azt a biztonsági szintet, amit egy ablak tud nyújtani.

Többek között a speciális vasalatoknak, a sarokmerevítésnek, az ellenálló műanyagnak, az acélerősítésnek, és a biztonsági zárlemezeknek is köszönhető, hogy termékeink biztonsági ablakként is remekül megállják a helyüket. A régebbi ablakok esetében sajnos pár perc is elég lehet egy betolakodónak, hogy azt feltűnésmentesen feltörje, egy VEKA profilnál viszont ez jóval hosszabb és bonyolultabb folyamat lenne. Műanyag ablakaink beszerelésével tehát még a megnövekedett biztonság előnyét is élvezheti!

Miért érdemes VEKA partnert választani műanyag ablak beszereléshez?

A VEKA több téren is tud Önnek segíteni: partnerei nem csak minőségi, profin legyártott nyílászárókat értékesítenek, de a műanyag ablakok szakszerű beszerelését és cseréjét is meg tudják oldani. A minőségre való garancia termékeink beépítésére is vonatkozik, úgyhogy ha jó szakembert keres, a lehető legjobb helyen jár.

A műanyag ablakprofilok gyártásának tökéletesítése alatt szerzett tapasztalataink arra is ösztönzött minket, hogy széles, megbízható partnerhálózatot alakítsunk ki, akik nem csak a nyílászáró vásárlásban, de a szakszerű beépítésben is tudnak majd Önnek segíteni.

Minden egyes partnerünkkel garantálni tudjuk, hogy a csere és a műanyag ablak beépítése profi módon lesz lebonyolítva. Így mindig a legjobb megoldásra számíthat: a VEKA partnerek minden szempontot figyelembe vesznek majd a munka előkészítésétől kezdve az utolsó ellenőrzésekig, hogy hosszú éveken át is rendeltetésszerűen működjenek a nyílászárói. Amennyiben pedig később bármi miatt szüksége lenne rá, a műanyag ablakok karbantartásában is számíthat partnereinkre.

VEKA profil vásárlásával tehát nem csak minőségi nyílászáróhoz juthat hozzá, hanem könnyebben megtalálhatja azokat a szakembereket, akik garantáltan megbízható munkát fognak letenni az asztalra. Az már csak Önön múlik, hogy megbízik-e a több évtizedes tapasztalatunkban és, hogy megfogadja-e a tanácsainkat. Nekünk csupán az a célunk, hogy a lehető legjobb szakembert találja meg a műanyag ablakok beszereléséhez!

A műanyag ablakok tehát több előnye is van, különösen ha VEKA profilt választ: ha hosszú távon is minőségi nyílászárót szeretne kevés karbantartással, akkor biztos nem fog csalódni termékeinkben. Széles partnerhálózatunk új ablak beépítésében, vagy akár régi ablak cseréjében is tud Önnek segíteni, hogy biztosan elkerülhesse később az olyan működési hibákat, amelyek szakszerűtlen beállításból adódhatnának. Keresse fel bátran valamelyik partnerünket a műanyag ablakának a beszereléséhez!