A műanyag ablak beépítése fa tokba általában akkor ésszerű megoldás egyedül, ha a fa tokot érdemes megtartani. Szakmai szemmel nézve ugyan nem minden esetben szükséges az ablakcserénél a tokot is lecserélni, ám több jelentős indok is szól a teljes csere mellett.

Nyílászáró cseréje előtt többen is tanácsot kértek, hogy megmaradhat-e a régi fa tok. Vannak, akik a korai, olcsó műanyag ablakok valós hátrányait emlegették, és akadtak olyan is, akik úgy vélték, ez mégis kevesebb munkával és kosszal jár, mint egy teljes ablakcsere.

A következőkben végigvesszük ezeket a szempontokat és szakmai szemmel adunk tanácsot, hogy a lehető legjobban dönthessen ablakcsere előtt.

Ha meghagyná a fa tokot, hogy elkerülje a túl sok bontással járó koszt és olcsón megússza…

A több munka és kosz elkerülése igazából csak akkor indokolt, ha villámgyorsan, kevés pénzből szeretné valaki megúszni az ablakcserét. Van egy rossz hírünk: eaz olcsó műanyag ablakok ára nem véletlenül alacsony.

Gondoljon bele: évtizedekre akarja letudni a nyílászáró cserét, igaz? Azt szeretné, ha az új ablak is megfelelően szellőzne, megtartaná a formáját, ellenállna az időjárásnak, és így tovább.

Miért büntetné magát azzal, hogy látszólag spórol az ablakon? Mert amikor pár év múlva újra ki kell cserélni a nyílászárót, máris drágábbá válik az egész ügylet.

Válasszon inkább egy minőségi nyílászárót az extra minőségű VEKA ablakok közül, és biztos lehet benne, hogy évtizedekig tökéletesen fog funkcionálni. A tok kibontása és cseréje ezután már igazán nem kérdéses: a megbízható kivitelezők amúgy is feltakarítanak maguk után és a lehető legkevesebb rombolással végzik a munkájukat.

A műanyag ablak beépítése fa tokba előnyei

Ténylegesen bír előnnyel a fa tok megtartása, ám ezek igazából négy rövid pontban felsorolhatók.

  1. Kevés kosszal jár. Ezt fentebb már említettük, miért is nem valós előny.
  2. Olcsóbb a beépítés díja. Tény és igaz. Azonban az, hogy „olcsóbb” még nem jelent semmit. A spórolás összege kb. 1000 forint négyzetméterenként.
  3. Olcsóbb az ablak ára. Szintén igaz, és csak ismételni tudjuk magunkat: a tényleges összeg az, ami számít. Ha nem kéri a tokot, a régi fa tokot akkor is át kell alakítani. Az árcsökkenés ekkor is csak pár ezer forint ablakonként.
  4. Gyorsabban végeznek a munkások. Teljesen igaz. Akár egy-két órát is nyerhet ezzel.

A „fantasztikus négyes” valójában eltörpül a fa tok megtartásának hátrányai mellet.

A műanyag ablak beépítése fa tokba hátrányai

Tételes felsorolás helyett inkább gondolja végig mindenki, miért is akar ablakot cserélni? A fa elöregszik, megvetemedik, már újra sem érdemes festeni, mert leveti a festéket fél éven belül. A hideg és a meleg úgy járkál a lakásba, mint falusi kutya az alacsony kerítésen át, a bogarak viszont kifejezetten otthon érzik magukat benne. A hangszigetelés csapnivaló, nyaranta pedig annyi por jön be a lakásba, hogy a porszívó végelgyengülésben múlik ki egy hét után.

A fa tok ráadásul az ablakcsere idején már legalább 25-30 éves. Ha ilyen most, akkor vajon milyen lesz a tok állapota tíz év múlva?

A megoldás a teljes tokcsere

Szakmai szemmel nézve tehát a fa tok megtartása minimális előnnyel jár, de legalább sok gondot érintetlenül hagy és garantálja, hogy tíz éven belül cserélni kelljen azt is.

A legjobb, amit tehet valaki, hogy kicseréli a teljes nyílászárót.