muanyag_ablak_beallitasa_teli_nyari

 

A hidegebb vagy melegebb időszakok előtt talán Önben is felmerült a műanyag ablak beállítása téli-nyári üzemmódba. De mit jelent ez pontosan? Tényleg kell erre figyelni időszakosan? Ez valóban képes javítani a nyílászáró hőszigetelésén?

A VEKA következő cikkében részletesen körbejártuk a témát!

 

Műanyag ablak beállítása téli-nyári üzemmódba: mit értünk ezalatt?

Sok helyen lehet olvasni a műanyag ablak beállításáról téli-nyári üzemmódba, miszerint a hidegebb és melegebb évszakok előtt külön lehet állítani a nyílászáró vasalatain. 

Eszerint elméletben lehetne növelni az ablak szigetelésén a vasalatok szorosabbra húzásával, hogy jobban záródjon (ez lenne az úgynevezett téli üzemmód), vagy pedig a szellőztetést lehetne könnyebben megoldani a vasalatok meglazításával (ez felelne meg a nyári üzemmódnak).

 

Szükséges a műanyag ablak téli beállítása vagy felesleges?

Rögtön az elején le szeretné szögezni a VEKA csapata, hogy a műanyag ablak téli beállítása NEM szükséges. Ez nem tartozik hozzá a nyílászárók karbantartásához, nem kell erre külön figyelmet szánnunk, ha fenn szeretnénk tartani az ablakaink szigetelési teljesítményét hosszú távon.

 • Mindenképp kerüljük el az olyan „szakemberek” árajánlatait, akik javasolnák a műanyag ablak beállítását téli vagy nyári üzemmódba!
 • A VEKA mindenképpen azt tanácsolja, hogy NE PRÓBÁLKOZZON HÁZILAG A VASALATOK beállításával. A vasalatok gyári beállítása már eleve gondoskodik a megfelelő működésről. A partnereink jóvoltából biztosított kivitelezők a finomhangolásáról is gondoskodnak a kivitelezés során.
 • Az ablak karbantartásánál előfordulhat, hogy szükséges hozzányúlni a vasalatokhoz, de sajnos egy rossz beállítással könnyen tönkretehetjük a nyílászáró szigetelőgumijait. Sőt, rosszabb esetben a vasalatok túlfeszítésével eltörhetnek, vagy olyan mértékben eldeformálódhatnak a vasalatok, hogy csak egy teljes ablakcsere oldhatja már meg a problémát. 
 • Ez pedig már jóval költségesebb, mint megkérni egy szakembert a szükséges beállítás elvégzésére. Leginkább ezért nem javasoljuk a házi praktikákat, de elegendő tapasztalattal és megfelelő szerszámkészlettel mindenki próbálkozhat vele otthon saját felelősséggel – csak tisztában kell lennie a kockázatokkal.

Dióhéjban: nem létezik a műanyag ablak téli beállítása. Nincsen külön üzemmód a nyári időszakra sem. A modern, A kategóriás VEKA műanyag ablakok már gyári beállításaikkal biztosítják a rendeltetésszerű működést és szigetelést télen-nyáron. Erősen ajánlott a beállításhoz kikérni egy szakember segítségét, mert hiba esetén könnyen kárt tehetünk az ablakban.

A VEKA műanyag ablakok „nyári üzemmódja” (már ha ennek nevezhetjük) is eleve adott az ablak résszellőző funkcióval, anélkül, hogy a vasalatokhoz hozzá kéne nyúlni.

 

Mikor indokolt a műanyag ablak beállítása a téli és nyári időjárás alatt?

A műanyag ablak beállítása alapvetően azért szükséges, hogy télen és nyáron egyaránt rendeltetésszerűen működhessen. Megfelelően záródjon, könnyen nyíljon, és jól szigeteljen. 

Ugyanakkor még a csúcskategóriás, kifejezetten hosszú élettartammal rendelkező, kemény PVC profillal rendelkező nyílászáróknál is előfordulhat, hogy egy idő után szükség van a karbantartásukra.

Ilyen eset lehet például, amikor:

 • Nem megfelelően szigetel az ablak. Nem záródik megfelelően, hézagok találhatók az ablak tokja és a fal között, amik növelik az ingatlan hőveszteségét.
 • Nehézkes a nyitás, csak nagyobb erőkifejtéssel lehet mozgatni az ablak szárnyát.
 • Ferdén áll az ablak szárnya.
 • Esedékes a tömítőgumik cseréje. A legjobb esetekben is érdemes ezeket kicserélni 15 év elteltével, vagy amikor egyértelműen látszik, hogy megrepedtek, megkeményedtek, elvesztették rugalmasságukat és eredeti formájukat.
 • Már több mint 1 éve nem olajozta meg a vasalatokat (jelen esetben ez házilag könnyen megoldható). A vasalaton taláható nyílásnál jutasson be egy csepp kenőanyagot az ablakzár szerkezetébe. Az olaj szétkenésének érdekében zárja be az ablakot, majd a kilincset forgassa el párszor a zárt és a bukó állapot között. Ha nincs nagyobb gond a vasalatokkal, ez már elég lehet ahhoz, hogy orvosolja a nehezen nyíló vagy záródó ablakok problémáját.

Amennyiben nem észlel különösebb problémát, nem kell sok időt szánni az A kategóriás VEKA ablakok karbantartására. Elég, ha félévente/évente megolajozza a vasalatokat, a kemény PVC-s felületről pedig könnyen le lehet tisztítani az esetleges szennyeződéseket. Ráadásul a szélsőséges időjárási körülményeknek (eső, szél, hó, UV sugárzás) is kifejezetten jól tudnak ellenállni.

A VEKA műanyag ablakokra szakszerű beállítás és minimális karbantartás mellett akár 50 évig számíthat. 

 

A VEKA műanyag ablak „téliesítése” már eleve adott a kiváló hőszigetelésnek köszönhetően

A VEKA műanyag ablakprofilok a nyílászáró piacon a legmagasabb „A” kategóriába tartoznak. A kemény PVC-s, légkamrás kivitelezésnek köszönhetően a legmagasabb hőszigetelési alapot nyújtják.

A robusztus megvalósítás és a profil vastagsága nem csak a nyílászáró élettartamának kedvez. A műanyag ablak téliesítése (azaz a hőszigetelési teljesítmény növelése) a többrétegű üvegezéssel még tovább fokozható. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy elég teherbíró képességgel, valamint elegendő beépítési mélységgel rendelkezzen az ablakprofil. 

 • Teherbíró képesség. A kettő- és háromrétegű üvegezés akár a 30 kg-ot is meghaladhatja négyzetméterenként. A VEKA profilok hosszú távon is meg tudnak birkózni ezzel az extra súllyal.
 • Beépítési mélység. Ha nem elég vastag a profil, akkor nem jut elég hely az extra üvegrétegeknek. Ez azért különösen fontos, mert a megnövekedett hőszigetelési teljesítmény a rétegek közti nemesgáznak köszönhető. Ha ennek nem biztosítunk elegendő helyet, akkor teljesen felesleges az extra üvegréteg hőszigetelési szempontból.

A műanyag ablak téliesítése ilyen megoldásokkal természetesen magasabb kezdeti költségeket von maga után, de a magasabb ár könnyen meg tud térülni hosszú távon a megspórolt fűtési költségekből. Egy többrétegű VEKA nyílászáróval például havonta akár 30%-os energiamegtakarítás is elérhető!

 

A műanyag ablak „téli üzemmódja” helyett az U értékre érdemes figyelni

A műanyag ablak téli üzemmódja helyett sokkal inkább a profil anyaga, vastagsága, valamint az üvegrétegek száma számít. A profil vastagság növelésével párhuzamosan javulhat a hőszigetelési érték, mivel így növelhető a légkamrák és az üvegrétegek száma.

A lehető legpontosabban az U érték segítségével, azaz a hőátbocsátási tényezővel lehet meghatározni bármelyik nyílászárónál, hogy pontosan milyen mértékben tudja csökkenteni az ingatlanunk hőveszteségét. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőszigetelési teljesítmény.

 

VEKA műanyag ablak beállítása: számíthat partnereinkre télen-nyáron!

Az A kategóriás VEKA műanyag ablakok beállításáról a partnereink által biztosított szakemberek gondoskodnak, hogy télen és nyáron egyaránt jól működjenek. A megfelelő profil kiválasztásától kezdve a hőszigetelési megoldásokon át, egészen a kivitelezésig és az esetleges utómunkálatokig számíthat a partnereinkre.

Keresse meg az Önhöz legközelebbi viszonteladót a weboldalunkon található térkép segítségével!