Nyílászáró vásárlásnál egyértelműen nagy szerepet kapnak a műanyag ablak árak: senki sem szeretne többet költeni, mint amennyi szükséges egy új ablak cseréjére vagy beépítésre. 

A gyanúsan olcsó árnak azonban meg lehetnek a hosszútávú buktatói, ezért nem érdemes csak az alacsony ár alapján meghozni a döntésünket. Az ablakvásárlás kiemelkedően fontos része egy új ingatlan kivitelezésének vagy egy lakásfelújításnak, ezért hosszútávon megtérülő befektetésként érdemes rá tekinteni. Ehhez azonban persze azt is kell tudni, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a műanyag ablak árában, mint például a méret, a szigetelés, a tartozékok, és persze a beépítés művelete. Ezek figyelembevételével tudunk tudatosabban vásárolni, és kiválasztani azt a nyílászárót, ami a leginkább megfelel az egyéni igényeinknek.

A VEKA következő cikkében összeszedtük a műanyag ablak kiválasztásának legfontosabb szempontjait, hogy megkönnyítsük a vásárlást! 

1. A műanyag ablakok ár-érték aránya kiemelkedően jó a nyílászáró piacon

Ablak vásárlásnál a profil anyaga is befolyásolja az ablak árát. Napjainkban jellemzően háromféle anyagból (illetve ezeknek valamilyen kombinációjából) készülnek az ablakprofilok:

  1. fa
  2. műanyag
  3. alumínium

Ha csak az árakat nézzük, akkor hamar egyértelművé válik, hogy manapság miért választanak egyre többen műanyag ablakot. A gyártási technológia fejlődésének köszönhetően sokkal megfizethetőbb termékké váltak a műanyag profilok, mint régebben, így egy azonos paraméterekkel rendelkező műanyag ablak ma már olcsóbb, mint egy fából készült nyílászáró. 

Tény, hogy ha plusz tartozékokkal és extra szigetelési megoldásokkal kiegészítünk egy műanyag ablakot, akkor a kezdeti költségek felül tudják múlni egy fa ablakét, viszont hosszú távon így is jobban járunk egy műanyag profillal. Leginkább azért, mert a fa sokkal kevésbé tartós a műanyaghoz képest. Egy műanyag ablak minimális odafigyeléssel is ugyanolyan jól mutat a lakásban, és ugyanolyan jól tud működni, mint a beépítés napján, egy fa ablak viszont sokkal több figyelmet igényel, és hosszú távon a karbantartási költségek jócskán felül tudják múlni a minőségi műanyag ablakokét.

Az időtállóság mellett a műanyag energetikai szempontból is előnyösebb, mint a fa , ezt a műanyag ablakok szigetelésénél bővebben ki fogjuk fejteni. Az alumíniumnál pedig igaz, hogy még a műanyagnál is tartósabb, viszont sokkal „sterilebb” benyomást is kelt a megjelenése, és jóval drágább is, ezért többnyire középületeknél és magas árfekvésű lakóingatlanoknál alkalmazzák.

A VEKA a legmagasabb „A” kategóriába tartozó műanyag ablakprofilokat gyárt, amelyek kedvező ár-érték arányuknak köszönhetően rendkívül népszerű megoldásnak számítanak lakások, családi házak, vagy irodaépületek kivitelezésénél.  

2. A műanyag ablak méretének a szerepe az árban

A műanyag ablak áránál az ablak típusa (szabvány vagy egyedi méret), és a nyílászáró mérete is fontos tényező.

A szabvány és az egyedi méretű műanyag ablak árak közti különbségről 

Ablak vásárlásnál azt fontos még eldöntenünk, hogy a leggyakrabban használt szabványméretek közül választunk, vagy pedig egyedi tervezést igénylünk. Régen egyértelműen drágábbnak számítottak az egyedi megoldások, a gyártási technológia fejlődésével azonban ma már sokkal egyszerűbb, és így kevésbé költségesebb az egyedi mérettel rendelkező nyílászárók kivitelezése. 

Ennek köszönhetően a kereslet is megnőtt az egyedi méretek iránt: a VEKA piacvezető gyártóként már évek óta számon tartja ezt az igényt, és minden fizikailag kivitelezhető ablak méretet le tud gyártani vevői számára.

A sztenderd méretű ablakok árban már nem feltétlen olcsóbbak az egyediekhez képest, de így is előnynek számít a könnyebb és gyorsabb elérhetőség, mivel nem kell külön tervezni, és ha netán később bármi miatt szükséges, akkor az ablak csere művelete is egyszerűbben megoldható. Az egyedi méretű ablakokat viszont saját igényeink szerint tervezhetjük meg a megfelelő mérések elvégzését követően (azaz vertikális és horizontális mérés, és a szükséges mélység meghatározása).

Egyéb tényezők, amik befolyásolják a műanyag ablak árakat

Minél nagyobb egy ablak, annál több anyagfelhasználást követel meg, emiatt pedig  a nagyobb méretű műanyag ablakok ára magasabb. A nagyobb súlyuk miatt a kiszállítás és a beépítés is körülményesebb, ami szintén megmutatkozik az árban. A beépítéshez mindenképp érdemes  szakember segítségét kérni: mivel nehezebbek a nagy nyílászárók, ezért helytelen beállítás esetén akár balesetveszélyesek is lehetnek.

Akár egyedi, akár szabvány megoldást választunk, az ablak mérete a döntő tényező lesz az árban. A nagyméretű műanyag ablakoknak persze megvannak az előnyei: jóval könnyebben meg lehet csodálni a kinti panorámát, és a nagyobb üvegfelületüknek köszönhetően jóval több természetes fény jut be az ingatlanba.

A VEKA műanyag profilok kiváló hőszigetelési teljesítményének köszönhetően pedig ma már attól sem kell tartanunk, hogy nagyobb méretű ablak választásával rontunk a nyílászáró hőszigetelési értékén. Ez annak is köszönhető, hogy a VEKA profilok 2 és 3 rétegű üvegezésre egyaránt alkalmasak.

3. Mekkora szerepet játszik a szigetelés a műanyag ablak árakban?

Az extra hőszigetelési megoldások tudnak dobni a műanyag ablak árakon, azonban ha hosszútávú befektetésként tekintünk a nyílászáró vásárlásra, akkor mindenképp érdemes elgondolkoznunk azon, hogy mivel szeretnénk javítani az ablak szigetelési értékén.

Hogy miért? Mert a hatékony hőszigeteléssel csökkenteni lehet az ingatlanban a hőveszteséget, aminek hála kevesebbet kell költenünk a fűtésre, ennek köszönhetően kevesebb energia felhasználásával tudunk kellemes belső hőmérsékletet biztosítani az ingatlanban. Így tehát később meg is térül egy minőségi, megfelelően szigetelt műanyag ablak ára.

A megfelelően beépített, műanyag VEKA profilokkal ellátott többrétegű ablakokkal például havonta akár 20-25%-ot is spórolhatunk a fűtésszámlánkon.

A megfelelő hőszigeteléssel járó előnyök is jól mutatják, hogy a műanyag ablak áraknál nem feltétlen a legolcsóbb megoldással járunk jobban hosszú távon. Kérdés persze, hogy mire kell figyelni egy nyílászáró hőszigetelésénél.

A légkamrák száma a műanyag ablak profilokban és az „U” érték

A műanyag ablakprofil gyártók a légkamrák számának a feltüntetésével is igyekeznek jelezni egy adott nyílászáróval elérhető hőszigetelési értéket. Eszerint minél több a légkamrák száma, annál magasabb lehet az ablak hőszigetelési teljesítménye. 5 légkamrás kivitelezés alatt ma már nem érdemes gondolkozni, ugyanis azok ma már korszerűtlennek számítanak és közel sem nyújtanak olyan jó teljesítményt.

A VEKA-nál 5, 6, és 7 légkamrás műanyag profilok közül is válogathat.

Habár a légkamrák száma is jól előre tudja jelezni, hogy milyen hőszigetelési teljesítményre számíthatunk, ennél sokkal pontosabb az „U” érték, az úgynevezett hőátbocsátási tényező. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb hőszigetelési teljesítményt tud nyújtani a nyílászáró.

A VEKA műanyag profilokkal az ablakok hőátbocsátási tényezője 1 és 1,2 közötti értékre is csökkenthető, ami kifejezetten jó értéknek számít az energiatakarékos házaknál.

A többrétegű műanyag ablakok: 2 és 3 rétegű üvegezés

A 2 és 3 rétegű üvegezéssel még tovább csökkenthető a műanyag ablakok hőátbocsátási tényezője, ami azt is jelenti, hogy még többet spórolhatunk a fűtési költségeken. Az újépítésű családi és társas házakban már kötelezőek a 3 rétegű ablakok.

A 3 rétegű üvegezéssel ellátott, robusztus VEKA műanyag profilok a szigorú német DIN EN 12608 szabványnak is megfelelnek, és még a passzívházakban is alkalmazhatók, mivel 0.8-es értékre is tudják csökkenteni a hőátbocsátási tényezőt.

A 3 rétegű üvegezésnek tehát bőven megvannak az előnyei még ha drágább is, de ugyanakkor még inkább figyelni kell arra, hogy szakszerűen be legyen építve, régi építésű lakásokban és panelekben pedig nem feltétlen képesek a falak elbírni azt az extra súlyt, ami a 3 rétegű üvegezéssel jár.

4. Műanyag ablak árak beépítéssel: nem érdemes spórolni a nyílászáró beállításán

Habár saját kezűleg is megpróbálkozhatunk a műanyag ablak beépítésével, több ok miatt is érdemes kifizetni a szakember általi beépítés költségét.

Ha hosszútávon ki szeretnénk használni a műanyag nyílászárók nyújtotta előnyöket, akkor rendkívül fontos, hogy szakszerűen történjen a beépítés folyamata. A helytelen beállítás következtében nehézkessé válhat az ablak nyitása és zárása, ami hosszú távon tönkre is teheti az alkatrészeket, rosszabb esetben pedig elkerülhető karbantartási köröket is kell futnunk, ami miatt könnyen meglehet, hogy végül többet kell költenünk, mint amennyit fizettünk volna a szakszerű beépítésért. Arról nem is beszélve, hogy a szakszerűtlen beállítás a műanyag ablakok hőszigetelési értékén is ronthat.

A VEKA széles hazai partnerhálózatával nem csak a megfelelő műanyag ablak kiválasztásában tud segíteni, de viszonteladóink képzett és rutinos szakemberei gondoskodnak arról, hogy megfelelő módon történjen a műanyag ablak beépítése az otthonába.

5. Mit kaphatunk még egy műanyag ablak áráért? Stílusos színes nyílászárók

További előnyük a műanyag ablakoknak, hogy rengeteg lehetőség adódik arra, hogy saját ízlésünk szerint igazítsuk a megjelenésüket az ingatlanunk stílusához. Még a fa ablakok természetes megjelenéséről sem kell lemondanunk, mivel ma már több fa hatású műanyag ablakprofil közül lehet válogatni (pl. aranytölgy, mahagóni, rózsafa, és még sorolhatnánk). Az ablak álosztók alkalmazásával pedig még további sok lehetőség adódik arra, hogy dekoratív ablakokkal szépítsük a lakásunkat.

A VEKA esetében közel 60 különböző színű műanyag ablakprofil közül tud válogatni! 

6. További műanyag ablak-kiegészítő, ami megéri az árát

Számos egyéb műanyag ablak tartozék közül válogathatunk, amikkel saját igényeinkhez igazíthatjuk az általunk vásárolt nyílászárót. Például külső ablakpárkány beépítésével megvédhetjük az ingatlan falait az elázástól. A beépítésnél használhatunk hangszigetelő üveget is, ha az ingatlanunk különösen forgalmas helyen található, de akár betörésbiztos üveget is alkalmazhatunk, ha biztonsági ablakokkal szeretnénk felszerelni a lakást. Gyerekzár alkalmazásával pedig még biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat a kis örökmozgók számára.

A nyílászáró vásárlásnál tehát rengeteg tényező befolyásolhatja a végső árat, de ha minőségi ablakot választunk, akkor mindenképp számíthatunk arra, hogy ez a befektetés meg fog térülni hosszútávon. Arról nem is beszélve, hogy manapság már sokkal megfizethetőbb áron szabhatjuk személyre az általunk választott nyílászárót, hogy minél inkább megfeleljen az egyedi igényeinknek.

A VEKA piacvezető gyártóként csakis a legmegbízhatóbb „A” kategóriába tartozó műanyag profilokat kínálja, és széles magyarországi partnerhálózatával az ország számos pontján találhat olyan viszonteladót, aki segíteni tud majd Önnek a vásárlás és a beépítés folyamatában. 

Az aktuális műanyag ablak árakról tájékozódhat partnereinktől: találja meg az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat a VEKA weboldalán található térkép segítségével!