milyen_markaju_ablakot_vegyek

Nyílászáró vásárlásnál gyakorlatilag mindenkiben felmerül ez a kérdés. Milyen márkájú ablakot vegyek? Melyek a legjobb ablak márkák? Nem kis kiadásról van szó, ezért is érdemes meggondolni, hogy mire érdemes költenünk, és mit kapunk a pénzünkért cserébe. Jó esetben évtizedekig nem kell a beépítés után nyílászáró cserén gondolkodnunk.

Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy miben emelkedik ki a VEKA a műanyag ablak márkák közül, és hogy milyen előnyökre számíthat a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó „A” osztályú profiloknak köszönhetően!

 

Milyen márkájú ablakot vegyek? Alap szempontok, amikor különböző ablak márkák közt kell döntenünk

Manapság, ha alaposabban utánanézünk annak, hogy milyen márkájú ablakot érdemes vennünk, a legtöbb esetben műanyag ablak márkákkal fogunk találkozni az internetes böngészés során.

Nem véletlen, hogy az elmúlt pár évben a műanyag profilok egyre több teret nyertek az alumíniumból vagy a fából készült profilokhoz képest. Ár-érték arányban egyértelműen a PVC számít az egyik legjobb választásnak, amikor nyílászáró kereten gondolkodunk.

 • A fából készült profilokhoz képest sokkal tartósabb eredményt tudnak produkálni azok az ablak     márkák, amelyek műanyag kereteket kínálnak. A kemény PVC-vel ellentétben a fa sajnos idővel megvetemedik, ami miatt a szigetelési képessége is csökkenhet. Ez körülményesebb tisztítással és karbantartással is jár – az emberek többsége pedig (érthetően) nem szeret sok időt szánni a nyílászárók mindennapi takarítására.
 • Habár az alumíniumból készült profilok még a műanyagnál is tartósabbak tudnak lenni, jóval drágábbak is, és inkább középületeknél szokták alkalmazni őket, mintsem magánházaknál.

 

Miben emelkedik ki a VEKA a műanyag ablak márkák között?

A VEKA egy piacvezető német műanyag ablak márka 20 gyártóüzemmel és 31 leányvállalattal, 4 különböző kontinensen. Egyedülálló módon 3 db PVC újrahasznosító üzemmel is rendelkezik – már a 90-es évek elején felállította Európa legnagyobb üzemét, ami kifejezetten a műanyag újrahasznosításával foglalkozik. 

Ennek köszönhetően évente több mint 100 000 tonna műanyag ablakprofil kerül újrahasznosításra, amivel már önmagában kiemelkedik a VEKA más ablak márkák közül.

Természetesen nem csak a környezettudatosság miatt számít jó választásnak egy VEKA nyílászáró. Nézzük, milyen előnyökre számíthat egy olyan profillal, ami Németországban a DIN EN 12608 szabvány szigorú minőségi követelményeinek is megfelel!

 

Egy ablak márka, amire akár évtizedekig is számíthat

A műanyag ablak márkák profiljait három minőségi kategóriába szokták sorolni:

 • C osztály: alsókategóriás profilok.
 • B osztály: középkategóriás profilok.
 • A osztály: a legmagasabb minőséget reprezentáló profilok.

A VEKA kizárólag A osztályú profilokat gyárt. Minimális karbantartás mellett akár évtizedekig is számíthat rájuk, és ugyanolyan megbízhatóan működnek, mint a beépítés napján. Szakszerű ápolás mellett a szigetelési teljesítményük sem csökken hosszú távon. 

A nagyobb profilvastagságnak és az acélmerevítésnek köszönhetően az ablak vasalatok még több stabilitást és tartósságot biztosítanak. Ez egyben nagyobb védelmet is nyújt az esetleges betörések ellen.

Az időtállóság és a biztonság mellett pedig a széles színválaszték sem marad el, így bármilyen lakberendezési stílushoz tudnak alkalmazkodni a VEKA profilok.

 

A műanyag ablak márkák előnyei közé tartozik az egyszerű tisztítás – A VEKA esetében ez még inkább érvényes

A kemény PVC-ből készült VEKA profilok sima felületén nem maradnak meg a szennyeződések, és kifejezetten könnyű megtisztítani őket. Nem kell sok időt szánni az ápolásukra, elég ha langyos vizet, törlőrongyot, és pH-semleges mosószert használ.

A VEKA SPECTRAL esetében például a profil ultramatt lakkfelülete nem csak esztétikai szempontból hasznos. Ez a keret karcolás-, kopás-, UV- és viharálló. Extrém módon ellenállóképes, így még szélsőséges időjárási körülmények mellett is számíthat rá hosszú távon.

Ez azért is fontos, mert a kevésbé jó minőségű műanyag ablak márkák esetén a profil idővel be is sárgulhat, elszíneződhet, főleg ha egyáltalán nem szán időt a profil karbantartására. A VEKA keretek vasalatjait elég félévente, vagy évente egyszer megolajozni, és ez a művelet sem tart pár percnél tovább.

 

Egy ablak márka, ami a legmagasabb szigetelési osztályba tartozik

„A” osztályú profilként a VEKA egy olyan műanyag ablak márka, amely különösen magas hang- és hőszigetelési értékeket tud produkálni.

 • Egy hagyományos ablak jó esetben 25 decibellel képes csökkenteni a kintről érkező zajszennyezést. Egy hangszigetelt VEKA ablak esetében ez a védelem akár kétszer ekkora értéket, azaz 50 decibelt is elérhet.
 • Egy hőszigetelt VEKA ablak akár 1/3-dal is csökkentheti a havi fűtési költségeket.

Ez a bőven átlagon felüli teljesítmény leginkább a 3 mm-es műanyag profilfalvastagságnak, a beépítési mélységnek, és a többrétegű üvegezésnek köszönhető.

A VEKA profilok robusztus és vastag kialakításának köszönhetően hosszú távon is képesek megbirkózni a többrétegű üvegezéssel járó extra súllyal, akár 2, akár 3 rétegű üvegezés mellett döntünk.

Vigyázzunk, mert vannak olyan ablak márkák, ahol csupán marketingfogásként van feltüntetve a többrétegű vagy több légkamrás címszó alatt a profil. 

 • Ha nem elég vastag a profil, és nem kap helyet a szigetelő nemesgáz az üvegrétegek között, teljesen mindegy, hogy hány rétegű ablakról van szó, az extra rétegek nem lesznek hatással a hőszigetelés teljesítményére.
 • A profil beépítési mélysége határozza meg a légkamrák reális számát. Ha például egy 80-92 mm vastagságú profilnál 7 légkamránál több van feltüntetve, annak semmi alapja nincsen, azon kívül, hogy irreálisan magas árat kérjenek érte (és továbbra sem fog magasabb szigetelési teljesítményt biztosítani).

 

Milyen márkájú ablakot vegyek? Összefoglalás

Rengeteg szempontot vet fel ez a kérdés. A legfontosabb azonban, hogy hosszú távon is jól járjunk azzal az ablak márkával, amit választottunk. Ez leginkább 3 dolgot jelent:

 • Tartós kivitelezés, ami nem igényel cserét pár éven belül. Ehhez elengedhetetlen a szakszerű beépítés is.
 • Egyszerű karbantartás a mindennapokban, hogy ne kelljen túl sok időt szánni a keret és az üveg tisztítására.
 • Kiváló szigetelési teljesítmény. Ezzel az energiaválság idején amúgy is jól járunk, de a megspórolt fűtési költségekből egy minőségi nyílászáró költsége is megtérül.

 

Ilyen szempontok alapján biztosan nem fog csalódni a VEKA műanyag ablak márkában

Ráadásul széles magyarországi hálózatunknak köszönhetően az Önhöz legközelebb eső partnerünk a megfelelő nyílászáró kiválasztásában és a szakszerű beépítésben is tud segíteni!