A megfelelő ablak típus kiválasztása egy komoly döntés, akár lakásfelújításról van szó, akár egy vadiúj ingatlan felépítéséről. Egy ilyen hosszú távú elhatározásnál értelemszerűen rengeteg kérdés merülhet fel bennünk: nem is érdemes elhamarkodott döntést hoznunk. 

Talán az egyik legfontosabb dolog, aminek jó, ha utánanézünk, az az, hogy milyen ablak fajták közül válogathatunk. A választék szinte zavarba ejtő tud lenni, ugyanis rengeteg szempont szerint meg lehet különbözteti az ablak típusokat, mint például:

 • a profil anyaga és színe
 • a nyílászáró mérete
 • az üvegezés típusa
 • az ablak működtetése
 • a profilban található légkamrák száma
 • az ablakhoz választott kiegészítők

De mégis miben különböznek az ablak fajták egymástól? Mivel magyarázhatók az árbeli eltérések? Mennyire megbízhatóak az olcsó ablakok? Melyikkel járunk jobban hosszú távon?

A VEKA következő cikkében összeszedtük a főbb ablak típusokat és azoknak a jellemzőit, hogy még könnyebben megtalálhassa azt a nyílászáró fajtát, ami a leginkább megfelel az igényeinek!

 

1. Ablak típusok a profil anyaga szerint

Manapság jellemzően 3 különböző anyagból, illetve ezeknek a kombinációjából gyártanak ablakprofilokat. Eszerint megkülönböztetünk:

 1. Fából készült ablakprofilokat
 2. Alumíniumból készült ablakprofilokat
 3. Műanyagból készült ablakprofilokat

 

Fából készült ablak típusok

Előnyök:

 • A nagyrészt fából készült ablaktok típusok már régóta jelen vannak a piacon, és egyértelmű előnyük a fa természetes megjelenése, ezért sokan vannak, akik design szempontból döntenek az ilyen profilok mellett. Ráadásul a fa megújuló nyersanyagnak tekinthető, ezért vannak olyan háztartások is, ahol környezetvédelmi okból kerül fa ablak beépítésre.

Hátrányok:

 • Sajnos azonban itt gyakorlatilag véget is érnek a fa tokok előnyei, ráadásul ugyanazon paraméterek mellett még olcsóbbak is a műanyag ablakok. Tény, hogy egy rendesen felszerelt, különböző kiegészítőkkel és hőszigetelési megoldásokkal ellátott műanyag nyílászáró már drágább tud lenni, de ettől még hosszú távon nem járunk jól ezzel a kezdeti spórolással. A fából készült profilok ugyanis jóval több figyelmet és rendszeres karbantartást igényelnek ahhoz, hogy évek múlva is lehessen rájuk számítani, és ne kelljen később javítási költségekkel számolnunk, vagy netán egy teljes ablakcserére.
 • Nem megfelelő karbantartás és a rendszeres szellőztetés hiányában a fa könnyen gombásodhat, jobban ki van téve az időjárási viszontagságoknak, és a profil felületének az újrafestésével is kell számolni. Ez utóbbi nem kevés      munka, mivel az újabb réteg felvitele előtt el kell távolítani a régi réteget, és le is kell csiszolni a profilt, hogy egyenletes legyen a felülete. Csakis ezután lehet több rétegben felvinni az új festéket.
 • Továbbá a környezettudatossági szempont mellett is nehéz érvelni hosszú távon, hiszen a fából készült ablakprofilok idővel megvetemednek, és emiatt fokozatosan romlik a hőszigetelési teljesítményük. Ennek hatására pedig nem csak a fűtési költségeink növekednek meg, hanem az energiaveszteség is növekszik, így nem igazán büszkélkedhetünk egy fenntartható otthonnal.

 

 

Alumíniumból készült ablak típusok

Előnyök:

 • A masszív kivitelezés és még a műanyag profilokat is túlszárnyaló élettartamuk számít a legnagyobb előnyüknek ezeknek az ablak típusoknak. Hatalmas teherbíró képességüknek köszönhetően remek megoldás a nagyobb irodaházak, középületek, és bevásárlóközpontok számára.

Hátrányok:

 • „Steril” megjelenés, és a hőszigetelési teljesítményük nem éri utol  a műanyag profilokét. Ráadásul ezek számítanak a legdrágább ablak típusoknak, így ritkábban is alkalmazzák őket háztartásokban. Ugyanakkor tény, hogy a középületek esetén nagyságrendben kevésbé számítanak a több százezer forintos eltérések.

 

Műanyagból készült ablak típusok

Előnyök:

 • Nem véletlenül számít napjainkban az egyik legnépszerűbb alternatívának. Ár-érték arány szempontból kiváló választásnak számítanak ezek az ablak típusok: olcsóbbak az alumínium profiloknál és a hasonló paraméterrel rendelkező fa tokoknál, és mégis elképesztő élettartammal      rendelkeznek: szakszerű beépítés és minimális odafigyelés mellett évtizedekkel később is helyt tudnak állni ezek az ablak típusok. Régebben sokkal kevésbé elérhető áron lehetett műanyagból készült profilokat kapni, ezért is döntött a legtöbb háztartás a fa profilok mellett. A gyártási technológia fejlődésének köszönhetően azonban ma már jóval korrektebb árakon mozognak a műanyag ablak fajták.
 • A kiváló hőszigetelési teljesítménynek köszönhetően sokkal környezettudatosabb választásnak számítanak a műanyag ablak típusok. Növelik az ingatlan energiahatékonyságát, javítanak az energetikai besoroláson, csökkentik a CO2 kibocsátást a kevesebb fűtésnek köszönhetően. Arról nem is beszélve, hogy a fűtési költségeink is csökkennek. A VEKA műanyag ablakprofilokkal olyan nagymértékben csökkenthető a hőveszteség, hogy havonta akár 20-25%-ot is spórolhat a fűtés számlák végösszegén! Ebből is látszik, hogy még ha magasabb is a műanyag ablakok ára, hosszú távon könnyen meg tudnak térülni a kezdeti költségek. 
 • Az alap fehér színen kívül rengeteg egyéb lehetőség közül válogathatunk, és a színes műanyag nyílászárók közel sem jelentenek már akkora felárat, mint régen. A VEKA kínálatában több mint 50 színes műanyag ablakprofil közül tud választani, hogy saját ízlése szerint alakítsa ki a nyílászáróinak a megjelenését. Sőt, a fa hatású fóliáknak köszönhetően még a fa tokok természetes megjelenéséről sem kell lemondania, és ugyanúgy élvezheti a kevés karbantartást igénylő műanyag nyílászárók előnyeit.

Hátrányok:

 • Több extra hőszigetelési megoldás és tartozék alkalmazása mellett a műanyag ablakok ára már túlszárnyalhatja a fából készült nyílászárókét, azonban ez csak a kezdeti költségeknél számít hátránynak. A műanyag ablakok élettartamának köszönhetően hosszú távon könnyebb elkerülni az esetleges javításokból vagy netán ablakcseréből adódó költségeket, a kiváló hőszigetelési teljesítménynek hála pedig megtérülnek a hőszigetelésre szánt felár a megspórolt fűtési költségnek köszönhetően.
 • Mivel a modern műanyag ablak típusok jóval hatékonyabban tudnak zárni, a kiváló hőszigetelési teljesítmény hátrány is lehet, ha nem gondoskodunk a megfelelő szellőztetésről. Ilyenkor ugyanis meg tud nőni a pára és a penész mennyisége is a lakásban, ami hosszú távon egészségügyi gondok kialakulásához is vezethet. Szerencsére a VEKA műanyag profilok beépített szellőzővel is rendelkeznek, aminek köszönhetően könnyen lehet biztosítani a megfelelő légcserét minden lakóhelyiségben.

 

Ablak fajták méret szerint

A különféle ablak típusokat szabvány és egyedi méretek alapján is meg lehet különböztetni.

Szabvány méretű ablakok

A sztenderd méretű ablakok előnye, hogy külön tervezés híján gyorsabban és egyszerűbben lehet hozzájuk férni, ha pedig később bármi miatt szükség van rá, az ablakcsere is könnyebben kivitelezhető.  Ezért is érdemes tisztában lenni a leggyakoribb ablak méretekkel.

Egyedi méretű ablakok

Egyértelmű előnyük, hogy saját igényeink szerint tervezhetjük a nyílászáró pontos méretét. Ehhez persze nem maradhatnak el a szükséges mérések a nyílászáró beépítése előtt.

Az utóbbi években nagymértékben megnőtt az érdeklődés az ilyen ablak típusok iránt, régebben ugyanis sokkal nagyobb költség volt egyedileg megtervezni egy ablak méretét. A gyártási technológia fejlődésével mára ez is elérhetőbbé vált a háztartások többségének: a VEKA ablakok egyedi méretben is megrendelhetők.

 

Ablak típusok üvegezés szerint

Az ablakok üvegezése szorosan összefügg a hőszigetelési teljesítményükkel: a hagyományos 1 rétegű üvegezésen túl 2 és 3 rétegű ablaküveget is választhatunk. A hőveszteség csökkentésében nem konkrétan az üvegrétegek száma, hanem az azok között lévő nemesgáz játszik fontos szerepet.

2 rétegű ablak fajták

Olcsóbbak, mint a 3 rétegű ablak típusok. Leginkább olyan régebbi ingatlanoknál vagy panel lakásoknál érdemes ilyen megoldást választani, ahol a falak nem bírják el a 3 rétegű ablakkal járó extra terhelést. Már a 2 rétegű hőszigetelő üvegezésnél is érezni fogjuk a különbséget a lakás belső hőmérsékletén.

3 rétegű ablak fajták

FONTOS: 2021-től újépítésű ingatlanok esetében csakis ezt az üvegezés típust lehet alkalmazni az új energetikai követelmények miatt! Értelemszerűen drágább a nagyobb anyagfelhasználás miatt, ugyanakkor hosszú távon többet is meg lehet vele takarítani a fűtési költségeken.

A VEKA 3 rétegű üvegezéssel felszerelt profiljai még a passzívház ablakok szigorú követelményeinek is meg tudnak felelni annak köszönhetően, hogy milyen nagy mértékben képesek csökkenteni a hőveszteséget.

 

Műanyag ablak típusok a légkamrák száma szerint

A műanyag ablakprofilok hőszigetelő képességében nagy szerepet játszik a légkamrák száma: minél több van belőlük, annál jobban képesek csökkenteni az ingatlan hőveszteségét.

Az 5-nél kevesebb légkamrával rendelkező ablakprofil típusok ma már korszerűtlennek számítanak, ezért, ha valóban szeretnénk érdemi költségcsökkentést elérni a fűtés és az energiafelhasználás terén, akkor érdemes legalább 5 kamrás konstrukciót választanunk.

A VEKA kínálatában 5, 6, és 7 légkamrás műanyag ablakprofil fajták közül is válogathat!

 

Műanyag ablak fajták      működtetésük szerint

Természetesen nyithatóság szerint is meg lehet különböztetni az ablak fajtákat:

 • Fix ablak típusok: fix, azaz nem nyitható üvegfelülettel rendelkező nyílászáró. Ez a legegyszerűbb      és legolcsóbb kivitelezés, amit választhatunk. Inkább akkor érdemes ezt választani, ha már van a lakóhelyiségben olyan nyílászáró, ami lehetővé teszi a szellőztetést, és csak plusz üvegfelületre van szükségünk a természetes fény beengedéséhez.
 • Nyíló ablak típusok: egyszárnyú, oldalra nyitható ablakok, amelyeknél dönthetünk a nyitás irányáról a kivitelezést megelőzően.
 • Bukó ablak típusok: egyszárnyú ablakok, amiket a felső részükön található kilinccsel lehet bukó állásba helyezni. Szellőztetés szempontjából jó választás fürdőszobába vagy egy bejárati ajtó fölött.
 • Bukó-nyíló ablak típusok: a legnépszerűbb ablak típus, amit egyaránt ki lehet oldalról nyitni és bukó állásba helyezni. Szerkezeti szempontból a legstabilabb.
 • Tokosztott bukó-nyíló ablak típusok: hasonló az előző típushoz, de itt már kétszárnyú ablakról van szó. Középen egy függőleges tokosztás választja ketté az ablak két szárnyát.
 • Középen felnyíló bukó-nyíló ablak típusok: szintén kétszárnyú kivitelezés, ahol az egyik szárny nyílóként, a másik pedig bukó-nyílóként működtethető.

 

Amint Ön is láthatta a cikkünkből, rengeteg módon meg       lehet      különböztetni egymástól az egyes ablak     fajtákat. Ha viszont hosszú távon is megbízható megoldást szeretne az otthonában, akkor nem érdemes spórolni a minőségen: az ablak vásárlásra befektetésként érdemes tekinteni. A műanyag nyílászárók számos előnyüknek hála megkérdőjelezhetetlen népszerűségnek örvendenek manapság, és megtalálhatók a legtöbb újépítésű ingatlanban.

A VEKA által gyártott ablakprofil típusok az európai DIN EN 12608 szabvány szigorú minőségi követelményeinek is megfelelnek, és a legfelsőbb „A” kategóriába tartoznak. Kiváló hőszigetelési teljesítményüknek köszönhetően hosszú távon könnyen megtérülhetnek a vásárlás költségei a megspórolt fűtési energiának köszönhetően.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a weboldalunkon található térkép segítségével: partnereink a szakszerű kivitelezésről is gondoskodnak majd!