melyik a legjobb műanyag ablak

 

Nyílászáró vásárlás előtt sokakban felmerült már ez a kérdés: melyik műanyag ablak a legjobb? Rengeteg szempont alapján lehet kategorizálni az ablakokat, de ezek közül kétségkívül az egyik legfontosabb a profil anyaga. A műanyag ablakok ár-érték arány szempontjából sokak számára a legjobb választást jelentik a nyílászáró piacon.

A VEKA következő cikkében összeszedtük a minőségi ablakok legfontosabb ismérveit, hogy könnyebben eldönthesse, melyik az Ön számára a legjobb műanyag ablak típus!

 

Mitől lesz minőségi egy ablak? Miben jobbak a műanyag ablakok?

Mindenkinek megvannak az elvárásai egy minőségi ablakkal szemben. Nyílászárót nem rövid távra vásárol az ember, jó esetben több évtizedig sem kell azt lecserélni egy újra. Ezért sem mindegy, hogy milyen típusú ablak mellett dönt, amikor esedékes az építkezés vagy a lakásfelújítás.

Minőség szempontjából tagadhatatlan a műanyag ablakok megbízhatósága. A fa tokokkal szemben sokkal tartósabbak, ami annak is köszönhető, hogy nem vetemednek meg a nedvesség hatására, és nem is igényelnek utólagos felületkezelést. A tisztításuk és a karbantartásuk is jóval egyszerűbb.

Mindemellett pedig a minőségi műanyag ablakok magasabb hang- és hőszigetelési teljesítményt is tudnak nyújtani.  Ezzel nem csak a lakáson belüli komfortérzet megteremtésében segítenek, de még a fűtési költségek csökkentésében is. Ennek köszönhetően környezettudatosabb választásnak is számítanak a minőségi ablakok.

Ráadásul ezért a minőségért nem is kell feltétlen magasabb árat fizetnünk, mivel azonos paraméterek mellett drágábbak szoktak lenni a fából készült ablakprofilok. És még így sem kell lemondanunk a fából készült tokok természetes megjelenéséről, mivel akár fa hatású műanyag ablakprofilok közül is válogathatunk.

 

Melyik a legjobb műanyag ablak? Az „A” típusú profilok

A profil anyagát tekintve tehát a műanyag számít ma az egyik legnépszerűbb választásnak. De ezen belül melyik a legjobb műanyag ablak?

A műanyag ablakprofilokat három fő minőségi kategóriába szokták sorolni:

  1. „C” profilok – Alsókategóriás műanyag ablakok, de már ezek is jobb szigetelési teljesítményt nyújthatnak az átlag fa tokhoz képest.
  2. „B” profilok – Középkategóriás műanyag ablakok.
  3. „A” profilok – Felsőkategóriás műanyag ablakok.

Ha a minőségi ablakok teljesítményét nézzük, akkor a rövid válasz arra a kérdésre, hogy „melyik műanyag ablak a legjobb az összes közül”, akkor az A kategóriába tartozó profilok teljesítenek a legjobban. 

Árakat tekintve drágábbak a C és B profilokhoz képest, de hosszú távú előnyeiknek köszönhetően egyre többen döntenek a minőségi A műanyag ablakprofilok mellett. Ez különösen igaz az újépítésű ingatlanok esetén, ahol az energetikai követelmények miatt is szükség van a lehető legmagasabb hőszigetelési teljesítményre.

 

Minőségi ablakprofilok a VEKA-tól – „A” osztályú műanyag ablakok

A VEKA kizárólag a legjobb műanyag ablakprofil kategóriába tartozó „A” osztályú profilokat gyárt. Az ilyen minőségi ablakprofilokkal a következő előnyökre számíthat:

 

1. A minőségi ablakprofilok évtizedeken keresztül használhatók

A VEKA minőségi ablakprofiljai a legmodernebb gyártási körülmények közt készülnek. Különösen hosszú élettartamuk a nagyobb profilvastagságnak és a megbízható acélmerevítésnek is köszönhető, ami még több tartósságot és stabilitást biztosít az ablaknak. Felületük UV-álló és nem vetemednek meg a nedvesség hatására. Könnyen ápolhatók, minimális karbantartás mellett évtizedekkel később is ugyanolyan jól működnek, mint a beépítés napján.

 

2. A minőségi ablakprofilok kiváló hangszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani

Forgalmas helyeken különösen fontos szempont, hogy a minőségi ablakprofilok kinti zajok kiszűrésében is tudjanak segíteni. A VEKA műanyag profiljai a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartoznak, beépítésükkel akár több tíz decibel is lehet a különbség. 

 

3. A minőségi ablakok kiváló hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani

Az egyik legjelentősebb előny, ha a legjobb minőségi kategóriába tartozó műanyag ablakprofilok beépítése mellett dönt. Minél magasabb egy nyílászáró hőszigetelési teljesítménye, annál többet spórolhat a havi fűtési költségein. Így hosszú távon könnyen megtérülhet még a legjobb műanyag ablak ára is.

A VEKA profilok ráadásul egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre, aminek köszönhetően még tovább fokozható egy minőségi ablak hőszigetelési teljesítménye.

 

4. A minőségi ablakok az ingatlan energetikai besorolásán is javítanak

Sok újépítésű ingatlanban már csak az energetikai követelmények miatt is szükség van a 3 rétegű műanyag ablakok beépítésére, mivel így hozzájárulhatunk a CO2 kibocsátás csökkentéséhez.

A VEKA nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre is. Az általunk gyártott műanyag ablakprofilok 97.5%-ban újrahasznosíthatóak – Európában 3 újrahasznosítható üzemmel is rendelkezünk.

 

5. A minőségi ablakprofilok betörésvédelmi szintje is magasabb

A VEKA minőségi ablakprofiljai kemény PVC-ből készülnek, és jelentősen meg tudják nehezíteni a betolakodók dolgát a zárási pontok egyedülálló kombinációjával és különleges, nagy teherbírású vasalatok segítségével. Betörésbiztos zárral és üveggel még tovább fokozható a biztonsági szintjük. 

 

Még a legjobb minőségű műanyag ablak sem ér sokat szakszerű beépítés nélkül

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni a szakszerű beépítés fontosságát. Még ha a lehető legjobb minőségű műanyag ablakot rendeli is meg, megfelelő beépítés nélkül nem fogja tudni kihasználni annak előnyeit. Ahhoz, hogy megtérüljön a minőségi ablakok költsége, és rendeltetésszerűen használhassa őket évekkel később is, mindenképp érdemes tapasztalt szakemberre bíznia a felszerelésüket.

Persze több útmutatót is találhat böngészés közben, de megfelelő tapasztalat és eszközkészlet nélkül könnyen meglehet, hogy akaratlanul is hibát ejt a beállítás közben. Megfelelő rögzítés hiányában még a legjobb műanyag ablak sem tud megfelelően szigetelni, így sokkal nehezebben térülhet meg a vásárlás költsége a megspórolt fűtési költségekből. Rosszabb esetben kárt is tehet az ablakban, és 1-2 éven belül egy sokkal költségesebb ablakcserével kell számolnia. 

 

Összefoglalva – Melyik műanyag ablak a legjobb választás?

A VEKA által gyártott minőségi műanyag ablakprofil típusok az európai DIN EN 12608 szabvány szigorú követelményeinek is megfelelnek. Nem véletlenül érdemelték ki a lehető legmagasabb osztályozást a nyílászáró piacon, az A kategóriát. Ráadásul a költségük könnyen megtérülhet hosszú távon, mivel kiváló hőszigetelési teljesítményüknek hála jelentős mennyiségű fűtési energiát spórolhat meg minden hónapban.

 

Keresse bizalommal viszonteladóinkat, ha az egyik legjobb műanyag ablak márkára van szüksége – partnereink a minőségi ablakok szakszerű beépítéséről is gondoskodnak majd!