melegperemes_uveg

Minden nyílászáró vásárlásnál elsődleges szempont annak hőszigetelése, amit többek között melegperemes üvegezéssel lehet javítani.

Hőveszteség szempontjából az ablakok és az ajtók az ingatlanok „gyengepontjai”, ezt viszont nagyban le lehet csökkenteni, ha szakszerűen történik a nyílászáró beépítése, megfelelő a profil anyaga és minősége, valamint ha úgynevezett hőszigetelő üvegezést alkalmazunk.

De mit is jelent ez pontosan? A VEKA következő cikkében most összeszedtük Önnek a legfontosabb tudnivalókat a melegperemes üvegről és annak előnyeiről!

 

Mi az a melegperemes üveg és mire jó?

Ha már utánajárt a nyílászárók szigetelésének, akkor találkozhatott olyan kifejezéssel, mint a melegperemes üveg, a hőszigetelő üvegezés, vagy a többrétegű üvegezés. Lényegében ezek mind ugyanazt a megoldást írják körül: egy olyan nyílászáró üvegezési módszert, amivel csökkenthető a hőveszteség.

A melegperemes üveg elnevezés onnan ered, hogy az ilyen ablak vagy ajtó üvegezések extra hőszigetelő rétege melegen tartják az üveg peremét, hogy a meleg levegő ne szökjön át rajta, és lehetőleg minél kevesebb hideg levegő érkezzen be kintről.

Ennek hála nemcsak az otthonunk energiahatékonyságát tudjuk növelni, de adott esetben akár 30%-kal is csökkenthetjük a havi fűtésszámlánk összegét. Nem csoda tehát, hogy a jelenlegi energiaválság idején ennyire megnőtt az érdeklődés az extra szigetelési megoldások és a nyílászáró csere iránt – hosszú távon könnyen megtérülhetnek ezek a költségek.

 

Többrétegű melegperemes üveg? Így működik a nyílászáró üvegezés gyakorlatban

A melegperemes üveget szokás többrétegű üvegezésnek is nevezni, ami a gyakorlatban 2 vagy 3 rétegű ablak- vagy ajtóüveget jelent.

Fontos azonban tudni, hogy az extra hőszigetelő réteg nem konkrétan az üvegre utal, hanem az üvegrétegek között lévő nemesgázra. Ezért olyan fontos, hogy a beépítési mélységnél elég helyet szánjunk ezeknek a rétegeknek, és megfelelő profilt válasszunk, ami alkalmas többrétegű üvegezésre.

Ugyanis, ha nem elég vastag a profil, akkor teljesen felesleges, ha extra üvegrétegekkel rendelkezik. Önmagukban azok semmit nem fognak javítani a nyílászáró hőszigetelő teljesítményén.

 

Melegperemes hőszigetelő üveg és az ablaküveg távtartó

A melegperemes hőszigetelő üveg rétegek közti megfelelő távolságot az úgynevezett távtartók biztosítják. Belsejükben páramentesítő golyócskákat helyeznek el a gyártás során, az üvegrétegeket pedig kettő komponensű tömítőanyaggal zárják le, hogy ne szivároghasson ki a hőszigetelésért felelős nemesgáz.

Az üvegközi távtartók vastagsága az üvegezés típusától függ (hő- és hangszigetelő üveg, betörésbiztos üveg). Ez általában 12 és 18 mm között terjed, de egy üvegrétegen belül akár különböző vastagságú távtartókat is alkalmazhatnak. 3 rétegű nyílászáró üvegezéshez a legvastagabb, 18 mm szélességű távtartók szükségesek, hogy elegendő hely maradjon a hőszigetelő gáznak. Ez is csak hangsúlyozza a megfelelő profil fontosságát, hogy elférhessenek ezek a távtartók.

18 mm-nél vastagabb távtartót azonban már nem érdemes alkalmazni. Efelett már vagy nem változtat, vagy csak ront a hőszigetelési értéken, mert ilyenkor a gázmolekulák már elkezdenek keringeni az üveglapok között, ahelyett, hogy egy rétegen belül maradnának.

 

Melegperemes hőszigetelő üveg választásnál mik a fő szempontok?

2 fő szempontot érdemes végiggondolni melegperemes hőszigetelő üvegezésnél.

 

I. Milyen ablakprofilt válasszak?

 

Alapvetően a műanyag ablakprofilok jobb hőszigetelési értékkel rendelkeznek, mint a fából készült profilok. Ez annak is köszönhető, hogy jobban ellenállnak az időjárási viszonyoknak, és idővel nem vetemednek meg. Sokkal egyszerűbb a karbantartásuk is és időtállóbbak, aminek köszönhetően akár évtizedekkel később is ugyanolyan jól szigetelhetnek, mint a beépítés napján.

Ehhez azonban elengedhetetlen a szakszerű beépítés, mert még a legjobb szigetelési megoldás sem fog sokat érni hosszú távon, ha nincsen megfelelően rögzítve a nyílászáró. A VEKA széles magyarországi partner hálózata szerencsére ebben is tud segíteni.

 

 

II. 2 vagy 3 rétegű nyílászáró üvegezést válasszak?

 

Mindkettőnek van előnye és hátránya, azonban lényeges tájékozódnunk arról, hogy valóban alkalmas-e többrétegű nyílászáró üvegezésre az általunk választott profil. A VEKA műanyag ablakprofiljai egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre.

 

Mikor érdemes 2 rétegű nyílászáró üvegezés mellett döntenem?

A 2 rétegű nyílászáró üvegezés egyértelmű előnye, hogy olcsóbb. Mivel kevesebb anyagot követel meg a gyártása, és könnyebb a súlya mint 3 rétegű társának, a szállítási költsége is alacsonyabb.

Azt is érdemes fejben tartanunk, hogy pont az extra súly miatt nem minden ablakprofil alkalmas arra, hogy ezzel hosszú távon is megbirkózzon, az ingatlan falairól nem is beszélve. Régi ingatlanok vagy panel lakások esetében még fontosabb, hogy végiggondoljuk nyílászáró csere előtt, hogy a falak elég erősek-e a többrétegű üvegezéshez.

 

Mikor érdemes 3 rétegű nyílászáró üvegezés mellett döntenem?

Habár kétségtelen, hogy magasabb árat kell fizetni a 3 rétegű nyílászáró üvegezésért, hosszú távon ennek könnyen megtérülhet az ára, mivel lényegesen kevesebbet kell fűtésre költenünk. Ráadásul energiahatékonysági szempontból már alapvető követelménynek számít az új építésű ingatlanoknál a 3 rétegű melegperemes üvegezés.

 

Melegperemes, hőszigetelő nyílászáró üvegezésre alkalmas műanyag profilok a VEKA-tól

Egy 3 rétegű melegperemes üvegezéssel felszerelt nyílászáró négyzetméterenként 10 kg-ot is nyomhat. Ezért is fontos, hogy olyan műanyag profilt válasszon, ami képes az ilyen hőszigetelő üvegek súlyával megbirkózni, és elegendő helyet biztosít az üvegrétegek között.

A VEKA műanyag ablakprofiljai a lehető legmagasabb minőségi osztályba, az A kategóriába tartoznak. Ezt azt jelenti a gyakorlatban, hogy a profil már önmagában kiváló hőszigetelési teljesítményt képes nyújtani, amit még tovább lehet fokozni melegperemes üveg alkalmazásával. Így akár 30%-kal is csökkentheti a fűtési költségeit!

A VEKA profilok mind erkélyajtókhoz, mind ablakokhoz időtálló és stabil alapot biztosítanak. A vasalatjaikat évente elég akár egyszer megolajozni, felületükről pedig könnyen letakarítható a por és egyéb szennyeződések. A VEKA SPECTRAL műanyag nyílászáró profil lakkfelülete például kifejezetten taszítja a szennyeződéseket, és még az ujjlenyomatoknak sem ad esélyt. Ezenfelül karcolás- és kopásálló, és extrém módon ellen tud állni mind az UV sugárzásnak, mind a viharos időjárásnak.

 

ÖSSZEFOGLALVA: Ha nyílászáróinak hőszigetelését melegperemes üveggel szeretné fokozni, akkor nem fog csalódni a VEKA csúcskategóriás műanyag profiljaiban. 2 és 3 réteg üvegezésre egyaránt alkalmasak, így mindenképp megtalálja partnereinknél azt a megoldást, ami a leginkább megfelel a saját igényeinek. 

Keresse meg a weboldalunkon lévő térképen az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót, aki a nyílászárók cseréjéhez és beépítéséhez is tud tapasztalt szakembert biztosítani!