Egy kültéri tolóajtó remek megoldásként tud szolgálni az otthonunk erkélyéhez, vagy átmenetként az ingatlan nappalija és kertje között. A megbízható kivitelezéshez azonban a megfelelő vasalatok kiválasztására is figyelmet kell szánnunk: a VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy milyen szerepet játszanak a műanyag ajtóprofilok tartósságában!

A kültéri tolóajtók előnyei

A kültéri tolóajtók számos otthonban számítanak népszerű választásnak. Nem véletlen, hiszen ezek a nyílászárók az elegáns megjelenés mellett rendkívül praktikusak is: könnyen kezelhetők, és nem vesznek el felesleges teret sem a nappalitól, sem az erkélytől. A nagy üvegfelületüknek hála pedig még a lakásunk is világosabbá vállhat, nem beszélve az elénk táruló kilátásról, akár saját kertünkről, akár az erkélyünkről elénk táruló panorámáról van szó.

Miért érdemes műanyag ajtóprofilt választani?

A kültéri tolóajtó profilok több anyagból is készülhetnek, de az elmúlt években egyértelműen a műanyag lett az egyik legnépszerűbb választás. A fával ellentétben nem vetemedik meg az idő múlása során, így a műanyag ajtóprofilok évek múlva is ugyanolyan jól tudják szigetelni a lakást. Ráadásul jóval kevesebb karbantartást és odafigyelést igényelnek, a felületük könnyen tisztítható, és újrafesteni sem szükséges őket.

Mit érdemes tudni a kültéri tolóajtó vasalatokról?

A kültéri tolóajtók mozgatása vasalatok segítségével történik: ezeknek az alkatrészeknek hála lehet vízszintesen eltolni ezeknek a nyílászáróknak a függőlegesen beépített szárnyait. Továbbá a tolóajtók megfelelő rögzítéséért is a vasalatok felelősek, amelyeknek megfelelő teherbírási képességgel kell rendelkezniük. 

  • Fontos, hogy a nehezebb kivitelű, már 40 kg-os súlyt meghaladó kültéri tolóajtóknál még nagyobb figyelmet kell fordítani a megfelelő vasalatok kiválasztására, mivel az egyszerűbb görgős kivitelek már nem tudnak megbirkózni ezzel a megterheléssel hosszú távon.
  • Ez a súly persze függ az ajtóprofil anyagától (műanyag, fa), és az üvegezéstől is (hagyományos vagy többrétegű). A vasalat gyártók feladata közzétenni, hogy termékeik milyen súlyú, anyagú, és vastagságú profilokhoz és ajtólapokhoz használhatók fel.
  • Ráadásul a gondos felszereléssel sokkal kevesebb esély van arra, hogy a kültéri tolóajtók meghibásodjanak, így akár évtizedeken át is megbízhatóan tudnak működni a megfelelően beállított mozgó alkatrészekkel. Évente egyszer is elég lehet ezeknek a működését ellenőrizni, de ehhez az is fontos, hogy szakszerűen legyenek felszerelve a tolóajtó vasalatok. Ezért sem érdemes spórolni a beépítés árán: bízza inkább a munkát egy tapasztalt szakemberre! 
  • Tisztításnál csakis olyan szert használjon, ami kifejezetten a vasalatok karbantartására alkalmazható, mivel más szerek árthatnak a korrózióvédelemnek.

Kültéri VEKA tolóajtóprofilok erős vasalatokkal

Az acélerősítéssel rendelkező, VEKA „A” osztályú kültéri műanyag ajtó profilokban a vasalatok egyedülálló kombinációja a zárási pontokkal nagyban hozzájárulnak a nyílászárók biztonsági szintjéhez, és sokkal nehezebb őket feltörni az átlag kültéri tolóajtóhoz képest. A nagyobb profilvastagság és az erős, magas teherbírású vasalatok még több stabilitást biztosítanak az ajtónak, ami évtizedeken át is rendeltetésszerűen tud működni az otthonában.

Ha olyan kültéri tolóajtót szeretne az otthonában, amely minimális ápolás mellett évtizedekkel később is ugyanúgy megállja a helyét, akkor a VEKA műanyag profilokban biztosan nem fog csalódni.

A kültéri tolóajtó vasalatok is nagy szerepet játszanak a műanyag VEKA profilok tartósságában és stabilitásában. Ha megfelelő kivitelezést keres, akkor mindenképp forduljon partnereinkhez: a weboldalunkon található térkép segítségével könnyen megtalálhatja az Önhöz legközelebbi VEKA forgalmazót!