Akárcsak más konstrukcióknál, a kültéri tolóajtó választásnál is az egyik legfontosabb szempont a hő- és hangszigetelési teljesítmény. Főleg forgalmasabb helyeken lényeges különbséget eredményezhet, ha magasabb kategóriába tartozó műanyag profilt választunk. A VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy hogyan lehet időtálló megoldás a hidegebb évszakok alatt is egy megfelelő szigetelési teljesítménnyel rendelkező elhúzható ajtó! 

 

A kültéri tolóajtók előnyei: miért népszerű választás teraszhoz és erkélyhez egy elhúzható ajtó?

A kültéri tolóajtók könnyen kezelhető és ízléses átmenetet képeznek a külvilág és otthonunk között. Mivel az ajtószárnyat csak el kell húzni a ki- és bemenethez, így rendkívül helytakarékos megoldás egy nappaliban, hiszen nem kell számolni plusz hellyel a szárnyak kinyitásával és zárásával. A nagy üvegfelületnek köszönhetően pedig sokkal több természetes fény juthat így be a lakásba. Arra viszont számítsunk, hogy minimum 2.5 méternyi falszélességet tudni kell biztosítani ennek a konstrukciónak, különben nem érdemes ebben a kivitelezésben gondolkoznunk.

 

Min múlik a kültéri tolóajtók hangszigetelési teljesítménye? „A” kategóriás elhúzható profilok a VEKA-tól

Hangszigetelés szempontjából a műanyag kültéri tolóajtók sokkal jobb teljesítményt tudnak nyújtani, mint a fából készült keretek, arról nem is beszélve, hogy sokkal időtállóbbak is. Kevesebb karbantartást igényelnek, és nem vetemednek meg az idő múlásával, tehát minimális odafigyeléssel ugyanolyan megbízható marad a szigetelési képességük.

Minőség szempontjából a műanyag elhúzható ajtók profiljait alapvetően három fő kategóriába sorolhatjuk:

  • C kategóriás kültéri tolóajtó profilok

Relatíve alacsonyabb hangszigetelés, de még így is magasabb teljesítmény egy fából készült tokhoz képest.

  • B kategóriás kültéri tolóajtó profilok

Közepesnek mondható hangszigetelési teljesítmény.

  • A kategóriás kültéri tolóajtó profilok

Ebbe a kategóriába tartoznak a lehető legmagasabb hangszigetelési teljesítménnyel rendelkező elhúzható műanyag ajtók profiljai. A VEKA kizárólag „A” kategóriás profilokat gyárt terasz- és erkélyajtókhoz.

 

Az üvegezés szerepe a kültéri tolóajtók hangszigetelésében – ezért is fontos a megfelelő műanyag profil

Hangszigetelés kapcsán sok helyen látni a „hangszigetelő üveg” kifejezést. Ilyenkor többrétegű, egész pontosan 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel építik be a kültéri tolóajtót.

  • 2 rétegű üvegezés: Körülbelül 35-38 decibellel csökkentheti a zajszennyezést.
  • 3 rétegű üvegezés: Akár 42 decibellel is csökkentheti a zajszennyezést.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy itt nem maguk az üvegrétegek csökkentik a kintről beáramló zaj szintjét, hanem az üvegrétegek közt lévő nemesgáz. Tehát nem az üvegek száma a lényeges, hanem hogy legyen elegendő hely a gáznak az egyes rétegek között. Így még tovább növelhető az elhúzható ajtók hangszigetelési teljesítménye.

Ehhez viszont kellően vastag és robusztus kültéri tolóajtó profil is kell, ami évtizedeken át is képes megbirkózni a többrétegű üvegezéssel járó súllyal, és elegendő helyet biztosít az üvegrétegeknek.

A VEKA műanyag profiljai pont ezért nyújtanak remek megoldást, mivel 2 és 3 rétegű üvegezésre egyaránt alkalmasak.

 

A VEKA hangszigetelt kültéri tolóajtó profilok a téli hónapokra is időtálló megoldást nyújtanak

A VEKA kültéri tolóajtó profilok eleve kiváló szigetelési teljesítményt nyújtanak a többkamrás technológiának köszönhetően, de a többrétegű üvegezéssel a hőszigetelési teljesítményük még tovább növelhető. Hosszú távon pedig könnyen meg tud térülni ennek az ára, mivel a kisebb hőveszteségnek hála nem csak otthonunk komfortérzetét tudjuk növelni, hanem annak az energiahatékonyságát is. Ennek köszönhetően sokat spórolhat a fűtési költségein.

 

A VEKA hangszigetelt kültéri tolóajtó profilok minden évszakban megbízható megoldást kínálnak azok számára, akiknek elsődleges szempont a zajszennyezés és a hőveszteség csökkentése. 

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső VEKA partnert a weboldalunkon található térkép segítségével, és válogasson bátran műanyag elhúzható ajtóink közül!