A kétszárnyú teraszajtók és toló teraszajtók (vagy erkélyajtók) tökéletes átmenetet teremtenek az otthonunk és a külvilág között. Nagy üvegfelületüknek köszönhetően tökéletesen alkalmasak arra, hogy beengedjék a természetes fényt a nappaliba, és, hogy még a kanapén ülve is megcsodálhassuk a kertünk látványát, akár hidegebb, borongósabb napokon is. Nagy méretük ellenére ugyanolyan könnyen kezelhetők, mint bármely más nyílászáró a lakásunkban.

Szerencsére manapság rengeteg különböző teraszajtó típus közül választhatunk, az egyedi tervezés népszerűségének növekedésével pedig (az ingatlan és a kert adottságaitól függően persze) szinte bármilyen méretű erkélyajtó kivitelezhető.

Így aztán mindenki megtalálhatja azt az erkély- vagy teraszajtót, ami a leginkább megfelel az igényeinek. A VEKA következő cikkében most a megfelelő típus kiválasztásához nyújtunk útmutatót! Kétszárnyú teraszajtó vagy toló teraszajtó: melyik a jobb megoldás? És milyen egyéb szempontok játszana szerepet a műanyag teraszajtó választásban?

 

 

Kétszárnyú teraszajtó vagy toló teraszajtó: tényleg jobb a műanyag profil? Milyen méretekben lehet gondolkodni? Mire kell figyelni a beépítésnél?

A kivitelezés mellett azt is el kell döntenie, hogy milyen anyagból készült kétszárnyú vagy toló teraszajtó profilt szeretne, és természetesen azt is, hogy milyen méretű ajtó beépítésére van szüksége.

 

A műanyag kétszárnyú és toló teraszajtók előnyei

A profil anyaga egy egyszerűbb kérdés. Régen egyértelműen a fából készült tokok javára billent a mérleg nyelve, mivel a műanyag profilok jóval drágábbak voltak. Ma már azonban a gyártási technológia fejlődésének köszönhetően nem tartoznak az elérhetetlen kategóriába a műanyag teraszajtók sem. Sőt, ugyanolyan paraméterek mellett még olcsóbbak is lehetnek a fából készült tokokhoz képest.

Természetesen a legmagasabb minőségű,  „A” kategóriába tartozó műanyag teraszajtó profilok már túlszárnyalhatják a fából készült profilok árát, a magasabb induló költségek viszont hosszú távon könnyen megtérülhetnek a jobb szigetelési teljesítménynek hála.

A műanyag teraszajtók ugyanis sokkal jobban tudják csökkenteni a hőveszteséget a légkamrás technológiájuk miatt. Ha egy műanyag profil legalább 5 légkamrával rendelkezik, akkor jelentősen tudja növelni az ingatlan energiahatékonyságát, ami egyúttal csökkenti a havi fűtési költségeket. Többrétegű üvegezéssel ez még tovább fokozható, és akár 20-25%-ot is spórolhat havonta!

Ehhez persze megfelelően robusztus műanyag teraszajtó profil is szükséges, ami hosszú távon is meg tud birkózni azzal az extra súllyal, ami a többrétegű üvegezéssel jár. A VEKA kizárólag „A” osztályú, csúcsminőségű műanyag profilokat gyárt, amelyek egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre.

A műanyag teraszajtók további előnye, hogy jóval magasabb az élettartamuk a fából készült profilokhoz képest, ami annak is köszönhető, hogy jobban kiállják az időjárás viszontagságait, és nem vetemednek meg az idő múlásával. Emellett pedig a tisztításuk és a karbantartásuk is kevesebb figyelmet igényel, nem szükséges őket időről-időre újrafesteni.

 

Teraszajtó méretek kétszárnyú és tolóajtó kivitelezésnél

Mindenekelőtt fontos itt megjegyezni, hogy a pontos helyszíni felmérés elengedhetetlen, hogy még a beépítés előtt megfelelően legyenek meghatározva az Ön által választott kétszárnyú vagy toló teraszajtó paraméterei. Manapság már nem jár semmilyen felárral az egyedi tervezés, így a szabvány méreteken kívül is szinte bármilyen méretű műanyag teraszajtó beállítása megoldható tapasztalt kivitelező segítségével.

Pontatlan mérések esetén sajnos könnyen meglehet, hogy nem fog megfelelően szigetelni a beépített teraszajtó (amennyiben túl kicsi), rosszabb esetben pedig további bontási műveletekre is szükség lehet, vagy akár egy teljes ajtócserére (amennyiben túl nagy).

Szerencsére tapasztalt szakember számára ez rutinmunka, így az ilyen esetek könnyen elkerülhetők.

Műanyag toló teraszajtónál a beépítés fő feltétele, hogy legalább 2,5 méternyi falnyílást tudjunk biztosítani a nyílászárónak. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor egyszárnyú teraszajtót is választhatunk.  A toló teraszajtók is két szárnyból állnak össze: ebből az egyik fix, a másik pedig a tokra felszerelt sínrendszerben tolható el a fix szárny felé (2,5 méternyi falnyílásnál ez egy 125 cm széles fix szárnyat, és egy másik 125 cm-es eltolható szárnyat jelent). Magasságban egy-egy része műszaki és statikai okokból nem igazán lépheti túl a 2,8 méteres magasságot, viszont adott esetben akár 12 méter széles is lehet!

A hagyományos kétszárnyú teraszajtónak (tehát nem a fix és tolható szárnnyal rendelkező tolóajtó) elég helyet kell biztosítani, mivel itt nem egy sínen mozognak az ajtó szárnyai egymás mellett, hanem befelé nyílnak a lakótérbe. Ezért általában nem javasoltak a 220 cm szélességet túllépő konstrukciók.

 

Kétszárnyú és toló teraszajtó beállítása

A kétszárnyú és toló teraszajtók nagyobb mérete értelemszerűen nagyobb súllyal is jár, emiatt annál inkább fontos, hogy ügyeljünk a szakszerű beépítésre és a megfelelő kivitelezés kiválasztására. Már egy műanyag ablak beépítése is nagy szakértelmet igényel, a megfelelő eszközkészletről nem is beszélve.

Nem éri meg a beépítés költségén spórolni, hiszen ha bármilyen hibát ejtünk, akkor jobb esetben nem működik megfelelően az ajtó, rosszabb esetben pedig rövid időn belül tönkre is mehetnek egyes alkatrészek és teljes cserére is szükség lehet, ami jóval drágább javítási költségeket von maga után.

Tapasztalt szakember számára viszont akár 1-2 napon belül is megoldható egy műanyag teraszajtó beállítása, és így biztos lehet abban, hogy rendeltetésszerűen fog működni, és évtizedekkel később is megfelelő szigetelési teljesítményt tud majd nyújtani, minimális karbantartás és tisztítás mellett.

 

Kétszárnyú teraszajtó vagy toló teraszajtó: mi alapján válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb nyílászáró típust?

Kivitelezés szempontjából többféle műanyag teraszajtó típust választhatunk, akár átmenő kilincses megoldással, ha kívülről is nyithatóvá szeretnénk tenni az új teraszajtónkat.

 

Műanyag toló teraszajtók

A bukó-nyíló konstrukció volt az egyik legelterjedtebb megoldás eddig a háztartásokban, de az utóbbi időkben egyre népszerűbbek lettek a toló teraszajtók elegáns megjelenésüknek, könnyű kezelhetőségüknek, és helytakarékosságuknak köszönhetően, mivel nem nyílnak befelé az ajtószárnyak, és nem kell emiatt plusz hellyel számolni.

Remek megoldás a terasz és a lakótér összekötésére, az alacsony küszöbnek köszönhetően pedig könnyű és akadálymentes a közlekedés, egyszerűen ki lehet pakolni székeket és asztalt egy kerti grill partyhoz.

Két fő toló teraszajtó típust különböztetünk meg:

 

 

  • Bukó-toló teraszajtó

Ez a kivitelezés egy fix és egy tolható szárnyból áll, és egy fix elemre szerelt sínen tolva lehet kinyitni. Ahogy a neve is jelzi, bukó állásra is nyitható.

A VEKA bukó-toló teraszajtók magasabb küszöbbel rendelkeznek az emelő-toló rendszerekhez képest. Ennek egyik előnye, hogy nehezebben jutnak be kintről szeles időjárás esetén a száraz falevelek az őszi hónapok alatt, viszont hátránya, hogy kevésbé akadálymentes a ki- és bejutás.

 

 

  • Emelő-toló teraszajtó

A nyílászáró piacon az egyik legmodernebb kivitelezés, ide sorolható az „A” osztályú VEKA műanyag profilok nagy része. Az emelő-toló teraszajtónál sem zárt, sem nyitott állapotban nem található egy síkban az ajtó fix és tolható szárnya. Ahogy elforgatja a kilincset, a teraszajtó egyből megemelkedik, és egy görgőrendszernek köszönhetően könnyen eltolhatók oldalra.

Még a bukó-toló kivitelezésnél is könnyebben kezelhető, így a kisgyerek is gond nélkül ki tudják nyitni. Ráadásul alacsonyabb küszöbbel is rendelkezik, ami még inkább megkönnyíti a kijutást.

 

Kétszárnyú műanyag toló teraszajtók

A kétszárnyú toló teraszajtóknál az ajtótok felülete két részre van osztva. A két különálló rész lehet szimmetrikus vagy aszimmetrikus is, valamint a két teraszajtó szárny működési elve is eltérhet egymástól, de persze azonos is lehet.

Mikor érdemes ezt a típusú műanyag teraszajtót választani?

A kétszárnyú teraszajtók legnagyobb előnye a toló rendszerekkel szemben, hogy nyitáskor a teljes profil szélességében és magasságában szabaddá válik az ajtó nyílása. Ez főleg akkor előnyös, ha az otthonunk bejárati ajtaja viszonylag keskeny, hiszen így a nagyobb bútorokat egy szélesebb, kétszárnyú teraszajtón keresztül jóval egyszerűbben tudjuk beemelni.

A kétszárnyú teraszajtó hátránya természetesen ugyanaz, mint minden más nyílászárónál, ami nem tolóajtó rendszer: nyitott állapotban számolni kell azzal, hogy mindkét ajtószárny helyet vesz el a lakás belső teréből.

 

Műanyag kétszárnyú és toló teraszajtó kivitelezések a VEKA-tól: miért éri meg „A” osztályú nyílászárót választani?

 

A VEKA műanyag kétszárnyú és toló teraszajtó rendszerek átlagon felüli minőséget képeznek a nyílászáró piacon. Nem véletlen nyerték el a legmagasabbnak számító „A” kategóriás értékelést.

Milyen előnyöket jelent ez a gyakorlatban?

 

 

  • Hosszú távon többet lehet spórolni egy műanyag kétszárnyú vagy toló teraszajtóval 

Habár kétségtelenül magasabb induló költségekkel rendelkeznek az olyan csúcsminőségű műanyag profilok, mint a VEKA kínálatában található darabok, hosszú távon mégis sokkal többet tudunk velük spórolni, mint az olcsóbb kétszárnyú vagy toló teraszajtókkal.

A VEKA által gyártott 5, 6, és 7 légkamrás műanyag profilok önmagukban is képesek nagymértékben csökkenteni a hőveszteséget, ráadásul robusztus kialakításuknak köszönhetően egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre, amivel még tovább növelhető a szigetelési teljesítményük, és ezzel otthonának energiahatékonysága is. A gyakorlatban ez akár havi 20-25%-kal kevesebb fűtési költséget is jelenthet.

 

 

  • A VEKA műanyag toló és kétszárnyú teraszajtók a betörések elleni védelmet is növelik

Mivel a betörők nagy része a bejárati ajtó helyett sokszor a gyengébbnek ítélt ablakokon vagy teraszajtón keresztül próbálhatnak bejutni a lakásba, ezért annál lényegesebb a megfelelő betörésvédelem ezeknél a nyílászáróknál. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen megoldásokkal az ingatlan értéke is növekszik.

A VEKA a vasalatok acélerősítésével lényegesen megnehezíti a műanyag kétszárnyú és toló teraszajtók feltörését.

 

 

  • Műanyag toló teraszajtók elegáns megjelenéssel, többféle színben is

Az otthonunk kialakításánál az esztétikai szempontokat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Sokan azért preferálják a fából készült profilokat, mert természetesebb hatást keltenek, mint a fehér műanyag tokok. 

Ugyanakkor közel sem csak az alapnak számító fehér szín az egyetlen lehetőség, ha műanyag teraszajtót választunk.

A VEKA kínálatában több mint 50 színes fóliát választhatunk a kétszárnyú vagy toló teraszajtónkhoz, ami akár fa hatású is lehet. Így még a fából készült profilok természetes megjelenéséről sem kell lemondanunk, és ugyanúgy kihasználhatjuk a műanyag profilok előnyeit.

Így aztán bőven adódik lehetőség, hogy saját elképzeléseink szerint alakítsuk ki a nappalink színvilágát. 

 

Ilyen VEKA műanyag teraszajtó profilok közül válogathatunk tolóajtó vagy kétszárnyú kivitelezéshez

A VEKA weboldalán még több részletet olvashat a kétszárnyú és toló teraszajtókhoz választható műanyag profilokról:

VEKASLIDE 70 – népszerű választás, kiváló ár-érték arány.

VEKASLIDE 82 – a műanyag teraszajtó profilok legfelső kategóriája.

 

Akár kétszárnyú, akár toló kivitelezés mellett dönt, a VEKA műanyag teraszajtók minőségében biztosan nem fog csalódni. Ráadásul széles magyarországi partnerhálózatunk nem csak a megfelelő teraszajtó típus kiválasztásában tud segíteni, hanem a nyílászáró beállításához is tud tapasztalt szakembert biztosítani.

Keresse meg az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a veka.hu weboldalon!