hőszigetelt tolóajtó

 

Akárcsak más típusú nyílászáróknál, a kültéri bejárati ajtó vagy tolóajtó kiválasztásánál is a hőszigetelési teljesítmény az egyik legfontosabb szempont. Télen több fokos különbséget is tud eredményezni, ha hőszigetelt ajtó választja el a nappalit a terasztól, nyáron pedig klíma használata esetén megakadályozza, hogy kimenjen a lehűlt levegő és bejusson a kinti hőség a lakásba.  A VEKA következő cikkében kifejtjük, hogy milyen hasznos választás tud lenni télen egy megfelelően hőszigetelt tolóajtó!

 

A hőszigetelt tolóajtók előnyei: mitől ilyen népszerűek a kültéri bejárati ajtók?

A tolóajtók részben nagy üvegfelületüknek köszönhetően tudnak kiváló hőszigetelési teljesítményt nyújtani. Ugyanakkor nem csak a hőveszteség csökkentése miatt választják sokan ezt a típusú nyílászárót otthonukban: kertes házakhoz, teraszokhoz, és erkélyekhez aligha lehet ennél praktikusabb és esztétikusabb kivitelezést választani.

A nagyobb üvegfelület jóval több természetes fényt tud bejuttatni a nappaliba, remek átmenetet képezve a kinti és benti világ között. Egy megfelelően hőszigetelt tolóajtó jócskán átlagon felüli komfortérzetet tud nyújtani otthonunkban, mivel télen is megcsodálhatjuk a külvilág látványát a nagy üvegfelületen keresztül, anélkül, hogy sokat kéne fűtenünk a megfelelő belső hőmérséklet eléréséhez.

Nagy méretük ellenére pont az egyik leghelytakarékosabb megoldásnak számítanak a nappali és a terasz között, mivel az ajtó szárnya egy síkban tolható el egy sínrendszer mentén. Így sem a nappaliban, sem a teraszon vagy az erkélyen nem kell odébb pakolni minden bútort és eszközt ahhoz, hogy átjussunk egyik helyről a másikra.

 

Min múlik, hogy egy hőszigetelt ajtó milyen mértékben tudja csökkenteni a hőveszteséget?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy akármilyen jó minőségű hőszigetelt ajtót választunk, az egész nem ér semmit, ha a nyílászáró nincs szakszerűen beépítve. Az olyan nagyméretű daraboknál, mint a tolóajtók különösen fontos, hogy tapasztalt szakember gondoskodjon az ajtó megfelelő rögzítéséről, hogy ne kelljen 1-2 év után cserével számolnunk, vagy feleslegesen pazarolnunk a felhasznált fűtési energiát télen. 

A megfelelő beépítésen felül a hőszigetelt tolóajtók teljesítménye leginkább három fő tényezőtől függ:

  1. A tolóajtó profil anyaga
  2. A tolóajtó profilban lévő légkamrák száma
  3. A tolóajtó üvegezése

 

I. Milyen típusú hőszigetelt tolóajtók vannak? „A” kategóriás műanyag profilok a VEKA-tól

A hőszigetelt műanyag kültéri tolóajtók sokkal jobb védelmet tudnak nyújtani a téli hideg ellen a fából készült keretekhez képest. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a műanyag profilok tartósabbak, és sokkal jobban ellen tudnak állni az időjárás viszontagságainak, legyen szó esőről, hóesésről, vagy akár UV sugárzásról. Nem vetemednek meg az idő múlásával, és nem is igényelnek utólagos felületkezelést. Tisztításuk minimális időbefektetést igényel, házilag is könnyen megoldható – minimális karbantartással tehát ugyanolyan magas hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani, mint a beépítés napján. 

Természetesen a műanyag hőszigetelt tolóajtók között is lehetnek különbséget. A nyílászáró piacon a kemény PVC-ből készült profilokat 3 fő kategóriába szokták sorolni: 

 

1. Tolóajtó profil – C kategória
Relatíve alacsonyabb hőszigetelés, de még így is magasabb védelem a hideg ellen egy fából készült profilhoz képest.

2. Tolóajtó profil – B kategória
Közepesnek mondható hőszigetelési teljesítmény.

3. Tolóajtó profil – A kategória
Ebbe a kategóriába tartoznak a lehető legmagasabb hőszigetelési teljesítményt nyújtó kültéri műanyag tolóajtók. A VEKA kizárólag A kategóriás profilokat gyárt erkély- és teraszajtókhoz.

 

II. Mi az összefüggés a légkamrák számra és a hőszigetelt műanyag tolóajtók között?

A hőszigetelt tolóajtók a műanyag profilban található légkamrák segítségével is tudnak védelmet nyújtani a kinti hideg ellen. A légkamrák képesek beszorítani a levegőt, ezzel megakadályozva, hogy a meleg levegő kijusson, és, hogy a hideg bejusson. Ez az egyik fő mércéje a nyílászárók szigetelési képességének, amit a gyártók fel szoktak tüntetni a termék leírásánál is. Minél több a légkamrák száma, annál inkább csökkenthető a hőveszteség. Ez már csak azért is fontos, mert az ingatlanok „gyengepontjai” hőszigetelés szempontjából a nyílászárók. 

Ha megfelelően hőszigetelt tolóajtót szeretnénk az otthonunkban, akkor érdemes a legalább 5 légkamrás konstrukciót választanunk hozzá. A VEKA műanyag tolóajtóprofil kínálatában 5, 6, és még 7 légkamrás termékeket is megtalál!

Ugyanakkor azt is fejben kell tartanunk, hogy a légkamrák száma a műanyag tolóajtóprofil vastagságát is meghatározzák. Minél több a légkamrák száma, annál vastagabb a profil, és ebből adódóan annál nagyobb beépítési mélységgel kell számolnunk. A légkamrák számai szerint a következőképp oszlanak meg a profil vastagságok:

  • 3 légkamra: kb. 58-60 mm 
  • 4-5 légkamra: kb. 68-76 mm 
  • 6-7 légkamra: kb. 80-92 mm 

 

III. Mi az összefüggés a 2 és 3 rétegű üvegezés és a hőszigetelt kültéri bejárati ajtók között?

Egy megfelelően hőszigetelt kültéri bejárai ajtó nem csak a műanyag profilnak köszönheti a szigetelési teljesítményét. A többrétegű üvegezésen is múlik, hogy milyen mértékben tudjuk csökkenteni az ingatlanunk hőveszteségét, és ezáltal a fűtési költségeinket is. Egy 3 rétegű hőszigetelő üveggel felszerelt nyílászárónál például 10 fokos különbség is lehet az ablak belső üvegfelületén a kinti hideghez képest. Ősszel és télen a fűtési szezon alatt havonta akár 20-25%-os összeget is megspórolhatunk a fűtési számlánkon, így hosszú távon a műanyag tolóajtó megvásárlásának költsége is megtérül.

Ehhez viszont megfelelő profil is szükséges. A műanyag profil vastagsága ugyanis nemcsak a légkamrák számát határozza meg, hanem azt is, hogy alkalmas-e 2 vagy 3 rétegű üvegezésre. A többrétegű üvegezésnél ugyanis nem az extra üvegrétegek növelik meg egy hőszigetelt kültéri bejárati ajtó teljesítményét, hanem az üvegrétegek közt lévő nemesgáz. Ezért fontos a profil vastagsága, mert elegendő helyett kell biztosítani a rétegek között.

 

Összefoglalás – Miért éri meg VEKA hőszigetelt tolóajtót választani? Hatékony védelem télen és alacsonyabb fűtési költségek

A VEKA kültéri tolóajtó profilok eleve kiváló szigetelési teljesítményt nyújtanak a többkamrás technológiájuknak köszönhetően, de többrétegű üvegezéssel a hőszigetelési teljesítményük még tovább növelhető. Hosszú távon pedig könnyen meg tud térülni ennek az ára, mivel a kisebb hőveszteségnek hála nem csak otthonunk komfortérzetét tudjuk növelni, hanem annak energiahatékonyságát is. Ennek köszönhetően sokat spórolhatunk a fűtési költségeken is.

A VEKA hőszigetelt tolóajtó profilok egész évben megbízható megoldást kínálnak azok számára, akiknek elsődleges szempont a hőveszteség csökkentése. KERESSE MEG az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a weboldalunkon található térkép segítségével, és válogasson bátran kiváló hőszigetelési teljesítménnyel rendelkező műanyag tolóajtó profiljaink közül!