A családalapítás rengeteg tennivalója közül az otthonunk gyerekbiztossá tétele is kiemelt szerepet kap. Ennek fontos része az, hogy a megfelelő gyerekzárral a lakásban lévő ablakok se jelentsenek veszélyt majd a kis csemetékre. A VEKA következő cikkéből most megtudhatja, hogy hogyan teheti gyerekbiztossá a nyílászáróit a megfelelő zár kiválasztásával!

Gyerekbiztos ablakok: az alapok

A sok egyéb tennivaló mellett sajnos előfordulhat, hogy pont az ablakok gyerekbiztossá tétele nem jut eszébe, pedig erre is érdemes időt szánnia, ha minél inkább gyerekbarát otthonnal szeretné fogadni az új generáció tagjait.

Szóval mire érdemes figyelni, hogy elkerülje a lehetséges veszélyforrásokat?

A legelső dolog, amivel megóvhatja a kis örökmozgókat, az a nyílászárók elhelyezése: minél magasabban találhatók az ablakok, és így minél nehezebb őket elérni, annál jobb.

Természetesen, ha az ingatlan adottságai miatt ez nem oldható meg egyszerűen, akkor a következő lépés az, hogy gondoskodjon arról, hogy az ablakok előtt semmi olyan bútor ne legyen (polc, szekrény, szék stb.), amire a gyerek fel tudna mászni, hiszen így hozzá tud jutni az ablak kilincséhez. Persze a nagyobb gyerekek már akár oda is tudnak tolni valamit, aminek a segítségével elérhetik a nyílászárókat: az ilyen esetek megelőzésére érdemes már egy gyerekzárt beszerezni az ablakokhoz.

Milyen a jó műanyag ablak gyerekzár?

Többféle praktikus biztonsági ablakzár közül is lehet ma már válogatni. Egy jó gyerekzár szinte ablaktípustól függetlenül felhelyezhető, és akár fúrás és ragasztás nélkül is ráhelyezheti a kilincsre. Tehát a felnőttek számára felhasználóbarát marad, de gyerekek számára így is teljes biztonságot nyújt, és megakadályozza őket abban, hogy kinyithassák a nyílászárót.

A műanyag ablakok különösen jól tudnak szigetelni, ezért a gyakori szellőztetés is fontos, hogy gondoskodni tudjunk a lakás megfelelő légcseréjéről. Szerencsésre a megfelelő gyerekzárral enyhén nyitott, bukó pozíciót is rögzíthet. Így aztán nem kell tartania attól, ha netán engedne a kis csemete a nyitott ablak csábításának, és megpróbálná kinyitni, miközben Ön csak egy kis friss levegőt szeretne juttatni a lakásba.

Még a legfelkészültebb szülő sem tud mindig mindenre figyelni. Érdemes ezért csökkenteni a lehetséges stresszforrásokat, hogy ne kelljen állandóan azon aggódnia, hogy most épp miben sántikál a kis örökmozgó.

Gyerekbiztos ablakok: miért érdemes VEKA műanyag profilt választani?

A megfelelő nyílászáró típus, valamint profil kiválasztásán is múlik, hogy mennyire lesz gyerekbiztos az otthona. Úgyhogy ha családalapításon töri a fejét, a jó gyerekzár segít, de még jobb, ha minőségi ablakot is választ hozzá.

A nem megfelelően üvegezett vagy rosszabb minőségű profilok is veszélyforrásokká válhatnak, de az ablak anyagán is érdemes elgondolkoznia. Az érdesebb, élesebb felületek is gondot jelenhetnek egy kíváncsi gyerek esetében, aki épp felfedezné a körülötte lévő világot: érdemes inkább kerülni a fa ablakkereteket, amelyek ráadásul sokkal több karbantartást és figyelmet is igényelnek.

Egy műanyag ablakprofil viszont a szülők legjobb barátja lehet. A VEKA piacvezető gyártóként évek óta tökéletesíti ezeknek a profiloknak a kivitelezését, széles partnerhálózatával pedig minden család számára elérhetővé teszi a megfelelő alapot a gyerekbiztos ablakokhoz. Az egyéb kiegészítők beszerzésében pedig (csapódásgátló, gyerekbiztos ablakzár, ablaknyílás rögzítő) számíthat viszonteladóink segítségére, akik szívesen adnak a témában további tanácsokat is!

Ha igazán minőségi gyerekbiztos ablakokat szeretne az otthonában, akkor mindenképp érdemes felkeresni a VEKA partnereit és viszonteladóit: megbízható műanyag profilokhoz így találhat a legegyszerűbben megfelelő gyerekzárt!