Az erkély- és teraszajtók azok a nyílászárók, amelyek úgymond kettős feladatot látnak el: ugyanúgy működtethetők, mint más beltéri ajtók, de emellett a természetes fény beengedésére is alkalmasak, akárcsak az ablakok. Egy lakás erkélye vagy egy nyaraló terasza kiemelt szerepet élvez egy otthonban, hiszen csupán egy ajtónyitásba kerül nekünk kimenni a friss levegőre, és megpihenni egy picit. Annál fontosabb, hogy ehhez a megfelelő tolóajtórendszert válasszuk.

A VEKA következő cikkében a legfontosabb tudnivalókat olvashatja el az erkélyajtó, teraszajtó választáshoz!

Erkélyajtó típusok anyag szempontjából

A választáshoz természetesen azt is tudnunk kell, hogy egyáltalán milyen erkélyajtó típusok léteznek. Anyag szempontjából – akárcsak más nyílászárók esetében – alumínium, fa, és műanyagból készült profilok közül tudunk válogatni. Napjainkban egyértelműen a műanyag erkélyajtók javára billen a mérleg, még akkor is, ha vannak, akik a természetes megjelenése miatt a fát részesítik előnyben.

A VEKA kizárólag minőségi műanyag nyílászárók gyártásával foglalkozik, tehát egy VEKA teraszajtó választásával mindenképp élvezhetjük az ilyen profiloknak az előnyeit. Alapvetően a műanyag erkélyajtók jobban megérik ár-érték szempontjából. A modern gyártási technológiának köszönhetően nem csak olcsóbbak, mint a más anyagból készült profilok, de kevesebb karbantartást is igényelnek.

Emellett pedig jóval hosszabb élettartammal is rendelkeznek, és a hő- és hangszigetelés szempontjából is hatékonyabbak. Anyag szempontjából tehát a műanyag erkélyajtók számítanak ma a legkorszerűbb választásnak.

Műanyag erkélyajtó típusok működtetés szerint

Kivitel szempontjából 4 fő típusát különböztetjük meg a műanyag teraszajtóknak: eszerint nyíló, bukó-nyíló, toló-bukó, és emelő-toló típusról beszélhetünk. Mindegyiknél létezik belső és átmeneti kilincses kialakítás: az utóbbinak az az előnye, hogy nem csak belülről, hanem kívülről is nyitható az adott műanyag erkélyajtó.

1. Nyíló teraszajtó/erkélyajtó.

A piacon a legolcsóbb kivitel, de sajnos ennek másképp fizetjük meg az „árát”, mivel ezt a típust nem lehet bukóra nyitni, ami szellőztetés szempontjából nem a legideálisabb. Inkább akkor érdemes ezt a kivitelt választani, ha annyira a keskeny a szárny, hogy nem lehet beépíteni a bukó-nyíló vasalatot.

2. Bukó-nyíló teraszajtó/erkélyajtó.

Az egyik legelterjedtebb kivitel a háztartásokban. Szabadon megválaszthatjuk a nyitás irányát (bal vagy jobb), és az előző típussal ellentétben nem csak valamelyik függőleges oldalon találhatók záródási pontok, hanem a szárny minden oldalán, ami sokkal stabilabb becsukódást biztosít.

3. Bukó-toló teraszajtó/erkélyajtó.

Ez a változat a második legelterjedtebb típus. Ennél a kivitelnél az ajtó egy fix elemből és egy tolható szárnyból áll, és általában nagyobb (2 métert meghaladó) szélességek esetén szokás alkalmazni őket. A VEKA bukó-toló ajtók helytakarékosság szempontjából is remek megoldásnak számítanak, mivel ennél a működtetésnél már nincs befelé nyíló szárny, és így kicsit sem veszítünk a belső térből.

Zárt állapotban a műanyag erkélyajtó szárnya a fix üvegfal síkjában található. Amikor a kilincset elmozgatjuk, akkor a nyíló szárny kiemelkedik a síkból, amit utána a fix szárny felé tolhatunk a tokra felszerelt sínrendszeren. Természetesen bukóra is állíthatjuk a mozgó szárnyat.

 4. Emelő-toló teraszajtó/erkélyajtó.

A piacon jelenleg ez a típus képviseli az ilyen típusú nyílászárók legmodernebb kategóriáját: a minőségi VEKA műanyag profilok nagy része is ide sorolható. Ennél a kivitelnél zárt és nyitott állapotban sem egy síkban helyezkedik el az ajtó fix és mozgatható szárnya. A kilincset elforgatva az ajtó automatikusan megemelkedik, és a görgőknek köszönhetően tolhatjuk könnyen oldalra. Mivel az ajtó szárnyai minimális erőkifejtéssel eltolhatók, így még a gyerekek is gond nélkül tudják kezelni.

Helytakarékosság szempontjából kifogástalan megoldás, és rajta keresztül könnyen megcsodálhatjuk majd a minket körülvevő környezetet. Ráadásul sokkal alacsonyabb a küszöbje is más típusokhoz képest, így sokkal kevesebb esély van arra, hogy megbotoljon benne valaki.

Ha fontos számunkra az akadálymentes közlekedés, és az, hogy minél nagyobb mennyiségű természetes fény jusson be a lakásunkba, akkor mindenképp érdemes ilyen típusú nyílászárót választanunk.

Az erkélyajtó, teraszajtó méretek szerepe a választásban

Egy otthon kialakításánál természetesen a helyszín adottságai is meghatározzák valamennyire, hogy milyen típusú nyílászárót érdemes választani. A nagyságrendet viszonylag egyszerű fejben tartani: 2.5 és 12 méter szélesség között szinte bármilyen elképzelésünket meg tudjuk valósítani.

Azonban ehhez azt is fejben kell tartanunk, hogy ha nem tudunk legalább 2.5 méter széles falnyílást biztosítani, akkor nem érdemes műanyag toló erkélyajtón gondolkoznunk.

Mivel minden tolóajtórendszer két részből áll, egy 2.5 méteres műanyag toló teraszajtót úgy kell elképzelnünk, hogy 1.25 méter hosszú lesz a fix szárny, és 1.25 méter hosszú lesz a mozgatható szárny. Ehhez hasonlóan egy hatalmas, 12 méter széles teraszajtó két 6 méteres részből áll össze.

Miért éri meg VEKA erkélyajtót, teraszajtót választani?

Az erkély- és teraszajtók remek választásnak bizonyulnak az otthonunk kialakításában: könnyű beengedni a friss levegőt és kiszellőztetni a lakást, ki lehet használni a természetes fényt az otthonunkban, és sokkal tágasabb tereket hozhatunk létre, mint a hagyományos ajtókkal.

A VEKA műanyag tolóajtórendszerekkel viszont még ezen a szabadságérzeten felül is szert tehetünk olyan előnyökre, amelyek nem csak a mindennapi kényelmet segítik elő, de hosszútávon is megkönnyítik a dolgunkat. Ennek az átlagon felüli minőségnek és megbízhatóságnak köszönhető, hogy a VEKA erkély- és teraszajtók megkapták a lehető legmagasabb értékelést a nyílászáró piacon, az „A” osztályú minősítést.

De lássuk csak, hogy a gyakorlatban hogyan valósulnak meg a VEKA tolóajtók előnyei!

1. Egy jó erkélyajtóval/teraszajtóval spórolni lehet hosszútávon

Nem feltétlen járunk jobban az olcsóbb nyílászárókkal, mivel az extra karbantartási költségek, és rosszabb esetben az ajtócsere miatt néha még többet is költünk a végén. Ráadásul a minőségi műanyag erkélyajtókkal még egyéb költségeken is spórolhatunk! A VEKA nyílászárók ugyanis kiváló hőszigeteléssel rendelkeznek, aminek köszönhetően a fűtési számlánkat látványosan csökkenthetjük. Az 5 légkamrás toknak és 7 légkamrás keretnek köszönhetően ezekkel a teraszajtókkal még a hidegebb évszakok alatt sem kell majd annyit támaszkodnunk a lakás fűtőberendezésére!

Sőt, ebből adódóan nem csak saját magunkat kímélhetjük meg a fűtési költségektől: a hatékonyabb energiafelhasználással a környezetünk terhelését is enyhíthetjük. A VEKA tolóajtók az „EnEV” ( EnergieeinsparVerordnung = energiatakarékossági rendelet) szigorú feltételeinek is megfelelnek.

Úgyhogy, ha a költséghatékonyság mellett a környezetvédelem is fontos szempont számunkra az erkélyajtó választásnál, akkor a VEKA profilokkal mindenképpen jól fogunk járni.

2. A műanyag erkélyajtókat/teraszajtókat könnyebb tisztítani

A műanyag nyílászárók előnyei közt a praktikusság is szerepel: sokkal könnyebb őket karbantartani és tisztítani, mint például a fából készült profilokat. A VEKA műanyag toló erkélyajtók különösen sima felülettel rendelkeznek, így nagyon egyszerű őket portalanítani. Ráadásul soha nem kell majd újralakkozással vagy újrafestéssel bajlódnunk, úgyhogy már ezzel is időt spórolhatunk magunknak.

Tehát ha nem szeretnénk túl sok időt tölteni a karbantartással, valamint a takarítással, akkor  érdemes VEKA teraszajtót választanunk: pénzt és időt is spórolhatunk így.

3. Műanyag toló erkélyajtók elegáns megjelenéssel, többféle színben is

Egy lakás belső kialakításánál természetesen nem csak a technikai szempontok számítanak. A saját ízlésünket visszatükröző megjelenések elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban „otthon” érezhessük magunkat. A VEKA műanyag tolóajtórendszerekkel szinte minden egyedi elképzelésünket megvalósíthatjuk, hogy azt a nyílászárót kaphassuk meg, ami leginkább illeszkedik a lakásunk összképébe. Ráadásul a VEKA erkélyajtóknál a tömítések és vízrések is el vannak rejtve.

Színek terén pedig elképesztő mozgástérrel rendelkezünk, hiszen majd 60 különböző árnyalat közül válogathatunk! Így akár fa hatású nyílászárókkal is kiegészíthetjük az otthonunkat (pl. aranytölgy, rózsafa vagy mahagóni), amelyekkel a fa természetes színei mellett a műanyag profilok tartósságáról és egyéb előnyeiről sem kell lemondanunk. Természetesen, ha inkább a klasszikus fehér vagy fekete vonalat szeretnénk követni, akkor annak sincs semmi akadálya.

Ha pedig még a szokásosnál is nemesebb megjelenésre szeretnénk törekedni, akkor aluhéj borítást is kérhetünk az általunk választott erkélyajtókeretre.

Egy szó mint száz, ha többféle módon is testre szabható nyílászárókat keresünk, akkor a VEKA profilokkal nem fogunk mellé nyúlni!

4. A VEKA műanyag toló teraszajtók biztonsági ajtóként is működnek

A gyártási technológiában olyan technikákat alkalmaz a VEKA, mint például a vasalatok acélerősítése, ami különösen megnehezíti a nem kívánatos vendégek dolgát.

Minden olyan megoldás, ami megnöveli a betöréshez szükséges időt komoly akadályt jelent a betörők számára, hiszen így könnyebben le tudnak bukni. Tökéletes védelem nem létezik, de annyi biztos, hogy a hagyományos nyílászárók terén aligha találhat ennél jobb biztonsági szinttel rendelkező műanyag teraszajtókat.

Szóval, ha nem szeretnénk, hogy az általunk választott teraszajtó esztétikus megjelenése az otthonunk biztonságának a rovására menjen, akkor a VEKA tolóajtó rendszeriben szinte biztos, hogy nem fogunk csalódni. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen megoldások az ingatlan értékét is megemelik.

Ilyen VEKA tolóajtórendszerek közül válogathatunk

A VEKA weboldalán két fajta tolóajtórendszerről kaphatunk további információt: ez a VEKASLIDE 70, és a VEKASLIDE 82. A VEKASLIDE 70 egy rendkívül népszerű, kiváló ár-érték aránnyal rendelkező kivitelezés, amivel minden korábban felsorolt előnyt élvezhetünk az otthonunkban, a nyaralónkban, de akár egy irodában is.

Ha viszont a műanyag toló erkélyajtók legfelső kategóriáját keressük, akkor érdemes a VEKASLIDE 82 profilon is elgondolkoznunk. Olyan falnyílások esetén is alkalmazható, ahol még a legtöbb toló-bukó kivitelezés sem lenne elég a nyílás áthidalására. Ráadásul súlya ellenére még egy kisgyerek is könnyen tudja kezelni a speciális vasalatoknak köszönhetően.

A minőségi műanyag erkélyajtókkal és teraszajtókkal tehát számos előnyt élvezhetünk otthonunkban, és jól látszik, hogy a kényelmi szempontokon felül rengeteg más tulajdonságra is érdemes figyelnünk választás előtt. Egy biztos: a VEKA műanyag tolóajtórendszerekkel hosszútávon is megbízható nyílászárókat választhatunk saját otthonunkba.

Ha Ön is a lehető legjobb, akár évtizedeken át is helytálló nyílászárókat keresi, akkor itt az alkalom: nézzen szét bátran a VEKA műanyag erkélyajtók és teraszajtók között!