Ablak vásárlásnál a profilok anyaga egy fontos szempont: nem csak az egyéni ízlés játszik szerepet a választásban, ugyanis a lakás energetikai besorolását is befolyásolhatja. Ez nem „csak” a környezetvédelem miatt fontos, ugyanis jelentős megtakarításokra is szert tehet hosszú távon egy műanyag ablakkal. A VEKA következő cikkében ezeket az előnyöket fogjuk most kifejteni!

Nem csak a jobb energetikai besorolás miatt éri meg műanyag ablakot választani

Nyílászáró profil választásnál leginkább 3 anyag közül lehet válogatni: fa, alumínium, és műanyag. Napjainkban több szempont miatt is leginkább ez utóbbi vált népszerűvé: időtállósága, környezeti hatása, és az ár-érték aránya miatt is. A fa drágább szokott lenni, mint a műanyag, ehhez képest viszont sokkal kevésbé tartós, és körülményesebb is a karbantartása. Az alumínium valóban nagyon tartós tud lenni, viszont jóval drágább is, és pont ezért inkább középületeknél szokás alkalmazni, mintsem háztartásokban.

Mi az összefüggés a műanyag ablakok és ez energetikai besorolás között?

A műanyag ablakoknak további előnyeik is vannak, ugyanis jobb energetikai besorolást is el lehet érni egy energiatakarékos ablak beépítésével És hogy mégis hogyan? Úgy, hogy a műanyag nyílászárók kiváló hőszigetelő teljesítménnyel rendelkeznek.

Ingatlan eladáskor egy úgynevezett energiatanúsítvány is része a papírmunkának: ez méri fel, hogy milyen hatékony a lakás energiafelhasználása, és ez alapján kap besorolást az ingatlan. Az energiafelhasználás természetesen a fűtőrendszer korszerűségétől is függ, de a nyílászárók is fontos szerepet játszanak ebben. Mivel nem engedik ki a meleg levegőt, így kevesebb fűtőenergia szükséges ahhoz, hogy kellemes maradjon az ingatlan belső hőmérséklete.

Egy energiatakarékos műanyag ablakcserével tehát még az ingatlan értékét is tudja növelni, ha saját felhasználás helyett befektetés a cél: sokkal vonzóbb lehetőségnek számít ugyanis az az ingatlan, ahol nem rég lettek elvégezve az energetikai felújítások, és ezért kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

A műanyag ablakok hőátbocsátási tényezője: miért érdemes figyelembe venni?

Az energetikai besorolás javításában tehát elsősorban a műanyag ablakok hőszigetelési értéke játszik szerepet. Kérdés persze, hogy honnan lehet előre tudni, hogy mekkora egy ilyen nyílászáró teljesítménye.

A profilgyártók ma leginkább a többkamrás technikát alkalmazzák, hogy növeljék egy ablaknak a hőszigetelési képességét. Minél több a kamrák száma, annál jobb szigetelési érték érhető el. A 3 légkamrás ablakok például ma már nem számítanak korszerűnek.

Ennél pontosabb adatot is megszoktak adni a gyártók az U-val jelölt hőátbocsátási tényezővel. Ez mutatja meg a hőveszteség mértéket: itt minél alacsonyabb értéket kapunk, annál jobbnak számít az adott ablak hőszigetelése.

Energiatakarékos műanyag ablakok kiváló hőszigetelési értékekkel: spórolás VEKA profilokkal

Egy minőségi műanyag profilnál U = 1 W/m2K körül mozog, ami már nagyon jó értéknek számít, de ez még lejjebb is vihető a megfelelő üvegezéssel. A VEKA műanyag ablakprofil kínálatában 5, 6, és még 7 légkamrás profilok közül is válogathat, amelyek vastagságuknak és stabilitásuknak hála tökéletesen alkalmasak a többrétegű üvegezésre. Ennek köszönhetően még alacsonyabb hőátbocsátási tényezőt érhet el majd ezeknek a nyílászáróknak a beépítésével.

Már ezzel javíthat a lakásának az energetikai besorolásán, a megspórolt fűtési költségekről nem is beszélve.

Ha tehát szívesen csökkentene fűtési költségein, akkor egy energiatakarékos ablakcserével bőven meg fog térülni ez a befektetés, a CO2 megtakarításról nem is beszélve. A VEKA weboldalán akár perceken belül megtalálhatja az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat, hogy minél előbb hozzájuthasson egy kiválóan hőszigetelő műanyag nyílászáróhoz!