A különféle ablak típusokat több szempont szerint is osztályozhatjuk. Működés szempontjából a bukó-nyíló ablakok a leggyakrabban alkalmazott nyílászárónak új épületeknél, így azzal is érdemes tisztában lenni, hogy szükség esetén hogyan lehet őket házilag leszerelni, kiakasztani.

A VEKA következő cikkében most ehhez nyújtunk egy kis útmutatót!

 

Mit érdemes tudni a bukó-nyíló ablakok működéséről?

A bukó-nyíló ablakok számítanak a legstabilabb nyílászáró szerkezetnek. Egyedi vasalatokkal készülnek, aminek köszönhetően mind a nyíló, mind a bukó ablakok előnyeit ki lehet velük használni. A kilincs különböző helyzetbe való állításával az ablak szárnyát beállíthatjuk bukó állásba is, de oldalra is ki lehet nyitni őket, ha nagyobb nyíláson keresztül szeretnénk bejuttatni a friss levegőt az otthonunkba, vagy ha meg szeretnénk tisztítani az ablakfelület mindkét oldalát. A szimplán bukó ablakokkal ellentétben egy- és kétszárnyú kivitelezésben is elérhetők.

 

A műanyag bukó-nyíló ablak leszerelése, kiakasztása lépésről lépésre

  1. Óvatosan szedje le a pánttakarókat, különben akár el is törhetnek.
  2. A bukó-nyíló ablak alsó pántján van egy kis csavar, amit 4-es imbuszkulccsal kell meglazítania vagy kicsavarnia.
  3. A bukó-nyíló ablak felső pántjából felfelé nyomja ki a pánt csapját.
  4. Akassza ki az ablak felső tartókarját.
  5. A teljes leszerelés előtt óvatosan nyissa ki az ablak szárnyát 90 fokos szögben.
  6. Lassan emelje le a bukó-nyíló ablak szárnyát, kicsit maga felé döntve.

A karbantartás, tisztítás, vagy tartozékok utólagos felszerelése, és a bukó-nyíló ablak visszaakasztása után mindig célszerű ellenőrizni a nyílászáró megfelelő működését. Figyeljen arra, hogy megfelelően záródik, nem akadozik nyitás közben, valamint, hogy nem bukik és nyílik-e egyszerre az ablak!

Ez utóbbi eset már sok olyan háztartásban előfordult, ami bukó-nyíló ablakokkal rendelkezik. Ez nem jelenti felétlen azt, hogy egyből le fog szakadni a nyílászáró, de ettől még érdemes óvatosan eljárnia. Ilyen esetben:

  • Óvatosan hajtsa vissza a bukó-nyíló ablak szárnyát, és ebben az állapotban próbálja vízszintes helyzetbe fordítani a kilincsét. Ebben a nyíló helyzetben nyissa ki az ablakot, majd zárja vissza. Tesztelje le az ablak bukó állását is ezután.
  • Ha ez nem oldja meg a helyzetet, akkor valószínűleg a működtetés gátló alkatrész a hibás. Ezt minimális erőfeszítéssel ki lehet oldani, a bukó-nyíló ablakszárnyon lévő tömítőgumi felé nyomva. Ez általában picivel a kilincs alatt vagy felett található.
  • Ha ez sem oldja meg a problémát, mindenképp forduljon szakemberhez!

 

VEKA – kiváló minőségű műanyag bukó-nyíló ablak profilok, segítség a leszereléshez és a nyílászáró cseréhez

A VEKA a lehető legjobb minőséget biztosítja a bukó-nyíló ablakokhoz időtálló, kiváló szigetelési teljesítményt nyújtó, „A” osztályú műanyag profiljaival.

Minimális karbantartás és tisztítás mellett akár évtizedekkel később is ugyanúgy számíthat a megfelelő működésükre otthonában. Az extra szigetelés energia- és költséghatékonyság szempontjából is fontos, ezt a teljesítményt pedig még tovább fokozhatják a többrétegű üvegezésre is alkalmas műanyag profiljaink.

Széles magyarországi parnethálózatunkkal pedig a megfelelő kivitelezéshez is segítünk tapasztalt szakembert találni, hogy ne okozzon gondot a bukó-nyíló ablakok leszerelése és cseréje (bontással vagy akár bontás nélkül). 

Nyílászáró leszerelésénél vagy beépítésnél különösen fontos, hogy megfelelően járjon el, különben kárt is tehet az ablakban, ami pedig sajnos drágább javítási költségeket von maga után. Hosszú távon pedig, ha a bukó-nyíló ablak nem záródik megfelelően, az növelni fogja az ingatlan hőveszteségét, ami a fűtési számlák összegéből is látszódni fog. 

 

Ha nem akar házilag bajlódni a kiakasztással, vagy új műanyag nyílászáróra cserélné régi ablakát, akkor a VEKA magyarországi partnerei a bukó-nyíló ablakok leszereléséhez is segítenek megfelelő kivitelezőt találni. Keresse bizalommal az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat!