buko_nyilo_ablak_beallitasa

A bukó-nyíló ablakok beállításánál rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Ezért is érdemes végiggondolni, hogy biztosan megéri-e házilag próbálkozni vele.

A VEKA következő cikkében kifejtjük a beépítés menetét és, hogy hosszú távon miért jár kevesebb kockázattal, ha ezt az összetett feladatot inkább tapasztalt szakemberre bízza.

 

A bukó-nyíló ablakokról röviden

A bukó-nyíló ablak az egyik legnépszerűbb és legstabilabb nyílászáró kivitelezés. Ahogy neve is jelzi, a kilincs függőleges állásba helyezésével bukó állásba nyitható az ablak, a kilincs vízszintesbe helyezésével pedig oldalsó irányban is ki lehet nyitni. Ez nem csak az otthonunk szellőztetését könnyíti meg, de az ablakszárny tisztítása is jóval egyszerűbb így, mint az alap bukó ablakok esetében, mivel könnyen hozzá lehet férni az ablak mindkét oldalához.

Egyszárnyú és kétszárnyú kivitelezésben is elérhetők, mind kisebb, mind nagyobb terek szellőztetésére alkalmasak. Rengeteg kivitelezési lehetőség oldható meg egyedi méretek tervezésével is. 

 

Bukó-nyíló ablak beállítása házilag – Tényleg megéri? Ezért fontos a szakszerű beépítés

Térjünk rá a lényegi kérdésre: házilag is megoldható egy bukó-nyíló ablak beállítása? 

Röviden: igen, de a VEKA tapasztalt kemény PVC profil gyártóként nem javasolja a házi praktikákat és útmutatókat.

Hogy miért?

Habár nem lehetetlen feladatról van szó, – egy kis böngészéssel Ön is biztosan több útmutatót fog találni nyílászárók beépítéséhez – a legtöbb gyártó és kivitelező egyszerűen azért nem javasolja ezeket a módszereket, mert ezekkel könnyen olyan károkat tehetünk az új ablakunkban, ami jelentősen ronthat a hosszú távú stabilitásán. 

Érthető módon, a legtöbben azért próbálkoznak házi megoldásokkal, mert meg szeretnék spórolni a bukó-nyíló ablakok beállításának az árát. Teljes körű felújításnál vagy építkezésnél könnyen összegyűlhetnek a költségek, tehát nem meglepő, hogy az ember ott próbál spórolni, ahol csak lehet, főleg ha befektetünk egy minőségi ablakra. Azonban végső soron, akkor is, ha csak az árakat nézzük, hosszú távon több költséggel is járhat, ha nem lett szakszerűen beépítve az új nyílászárónk. Már a falnyílás lemérésekor is mérethibás ablakhoz vezethet akár egy 1 cm-es tévedés.

Magyarán a később keletkező javítási költségek könnyen túlszárnyalhatják azt az összeget, amit a beépítésen meg akartunk spórolni. Még ha be is tudjuk építeni az ablakot, ha az mérethibás, vagy nem lett megfelelően rögzítve és szigetelve, sajnos könnyen előfordulhat, hogy pár éven belül már teljes ablakcserére lesz szükség. Pedig jó esetben több mint 30 évet is kibírhat minimális karbantartás mellett egy VEKA PVC ablak, ha megfelelően lett beállítva.

A VEKA csapata külön ki szeretné emelni, hogy édes mindegy, hogy milyen minőségi műanyag bukó-nyíló ablakot vásároltunk meg, ha az nem lett megfelelően beállítva. Még nem is kerül sor ablakcserére, a nem megfelelően beállított ablakok szigetelési teljesítménye is alacsonyabb lehet, ami miatt nem csak magasabb fűtési költségekre számíthatunk, de nyáron is jobban meg kell terhelnünk a klímát, hogy kellemes maradhasson a belső hőmérséklet.

A bukó-nyíló ablakok szakszerű beállításával tehát nem csak sok extra macerától és költségtől szabadulhatunk meg – hosszú távon még a beépítés ára is könnyen megtérül a kiváló szigetelési teljesítménynek hála. Egy tapasztalt szakember számára ez rutinmunka, ami akár 2 órán belül is megoldható.

 

Mérések és előkészületek egy bukó-nyíló ablak beállítása előtt

Akár szakember végzi a munkát, akár házilag próbálkozunk egy bukó-nyíló ablak beállításával, ennek a folyamatnak megvannak a szabályai, amikhez minden esetben tartani kell magunkat.

Szabvány, de akár egyedi elképzeléseinknek megfelelő méretek közül is válogathatunk, de ehhez viszont elengedhetetlenek a pontos mérések. A helyszíni felmérés is része már a szakszerű beépítésnek. Habár természetesen a méréseket házilag is elvégezhetjük, mivel kevésbé összetett feladat, mint maga a nyílászáró beállítása, itt is érdemes inkább biztosra menni, mert a legkisebb tévedés is számít.

A bukó-nyíló ablakok beállítása előtti mérések alapvetően így zajlanak:

 • Az esetleges falszerkezeti hibák miatt minden irányban 2-3 méretet kell lemérni, és a legalacsonyabb értéket kell figyelembe venni.
 • Le kell mérni a falnyílást átlósan is, mivel így tudhatjuk meg, hogy derékszögű-e vagy sem. Ha az átlók közt túl nagy a különbség, akkor nagy valószínűséggel kőműves munkálatokra is szükség lesz. 
 • Az 1 cm-es szigetelő habréteggel is számolni kell, ezt az 1 cm-et a falnyílásnál mindenhol le kell vonni.

Beépítés előtt pedig elegendő helyet kell biztosítani a munkavégzéshez, és érdemes letakarni a szobában minden bútort és értéktárgyat.

 

Bukó-nyíló ablak beállítása házilag vagy szakemberrel – hogyan néz ki a beépítés folyamata?

 1. A régi nyílászáró eltávolítása az új bukó-nyíló ablak beállítása előtt
 2. Toktoldók felszerelése (amennyiben szükséges)
 3. Rögzítővasak felszerelése, szerelési furatok elkészítése
 4. Az ablakkáva szigetelése
 5. A keret elhelyezése (tartóhasábok, ékek, távtartók segítségével)
 6. Bukó-nyíló ablakszárnyak beállítása, letesztelése
 7. Az ablakprofil rögzítése csavarokkal, kapocsvasakkal
 8. Rések kitöltése purhabbal
 9. Belső és külső ablakpárkány felszerelése
 10. Végső igazítások (repedések kitöltése tömítőanyaggal, ablakkilincs felrögzítése, védőfóliák eltávolítása)

 

VEKA bukó-nyíló ablak beállítása házilag? Ebben is számíthat partnereinkre

A kemény PVC-ből készült VEKA ablakprofilok a legmagasabb minőségű „A” osztályba tartoznak. Az ilyen bukó-nyíló ablakok megfelelő beállítás esetén nem igényelnek körülményes karbantartást, elég a vasalatokat fél-egyévente megolajozni, és tisztításuk is roppant egyszerű. Átlagon felüli élettartamuk a kifejezetten robusztus, vastag profilnak is köszönhető, ami 2 és 3 rétegű üvegezésre egyaránt alkalmas. Ennek a kiváló hőszigetelési teljesítménynek hála havonta akár 30%-ot is spórolhat a fűtési költségeken, így hosszú távon könnyen megtérülhet a beépítés ára. 

A VEKA partnerei ráadásul nem csak a minőségi műanyag ablakprofil beszerzésében tudnak segíteni, hanem azok beépítéséhez is tudnak tapasztalt szakembert biztosítani. Így biztos lehet abban, hogy nem kell extra költségekkel számolnia a felesleges karbantartási körök miatt.

 

Összefoglalva: bukó-nyíló ablakok beállítása

Habár a bukó-nyíló ablakok beépítése házilag nem lehetetlen, mégsem ajánlott, ha hosszú távon is ki szeretné használni egy minőségi ablak előnyeit. Egy műanyag nyílászáró beépítése roppant összetett feladat, ami nem csak megfelelő eszközkészletet, de elegendő szakértelmet és tapasztalatot is megkövetel. A mérési és beépítési hibák pedig nem csak rosszabb szigetelési teljesítményhez vezethetnek, de akár teljes ablakcserére is szükség lehet pár éven belül.

Jobban jár, ha biztosra megy. Keresse meg az Önhöz legközelebb eső viszonteladót a weboldalunkon található térkép segítségével! Partnereink már rengeteg otthonnak biztosítottak segítséget a bukó-nyíló ablakok beállításában!