Nyílászáró vásárlásnál az ablakszigetelés az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni a megrendelésnél és a beépítésnél. 

A VEKA következő cikkében alaposan körbejárjuk, hogy milyen tényezők befolyásolják egy ablak szigetelését, a profil anyagától kezdve az üvegezésig, és, hogy mi alapján lehet megállapítani egy nyílászáró hőszigetelési teljesítményét. Kitérünk azokra az előnyökre is, ami a megfelelően szigetelt ablakokkal jár, hogy Ön is láthassa, hogy miért érdemes befektetni extra szigetelési megoldásokba.

És természetesen azt is megtudhatja, hogy piacvezető gyártóként mitől nyújtanak átlagon felül hőszigetelési teljesítményt a VEKA műanyag ablakprofiljai!

Miért ennyire fontos szempont az ablakszigetelés a nyílászáró vásárlásnál? A megfelelő hőszigetelés előnyei

Az ablakszigetelés tényezőivel már csak azért is fontos tisztában lenni, mert hőveszteség szempontjából mondhatni ezek az ingatlan „gyenge pontjai”. 

Ennek a mértékét persze sok tényező befolyásolja, beleértve az ablak tájolását és a falak hőszigetelési teljesítményét is, de mivel a nyílászárók felelnek a lakások hőveszteségének a nagy részéért, így elengedhetetlen szempont a gyártásnál és a beépítésnél azoknak a megfelelő szigetelése. Egész egyszerűen a nem megfelelően szigetelt réseken keresztül  távozik a lakásban lévő meleg levegő, és azokon át áramlik be kintről a hideg..

Természetesen akármilyen ablakszigetelési megoldással élünk, a hőveszteségét sosem lehet teljesen kizárni, de nagy mértékben le lehet csökkenteni. A fűtéssel járó költségeket és az ezzel járó környezeti megterhelést figyelembe véve pedig egyáltalán nem utolsó szempont, hogy megfelelően szigetelt ablakokkal legyen felszerelve az otthonunk. Hosszútávon ennek köszönhetően könnyen megtérülhetnek a többrétegű műanyag ablakok költségei, mivel havonta akár 20-25%-ot is spórolhatunk a fűtésszámlák végösszegén!

1. A műanyag ablakok szigetelése átlagon felüli

A műanyag ablakok hőszigetelés szempontjából is átlagon felüli minőséget képviselnek a piacon. Már csak azért is, mert sokkal tartósabbak a fából készült profilokhoz képest, és jóval kevesebb karbantartást is igényelnek. Minimális figyelem mellett akár több évtized múlva is ugyanolyan jó szigetelési teljesítményt tudnak nyújtani a műanyagból készült profilok, mint a beépítés első napján.

Ráadásul a fa tokok idővel megvetemednek, kiszáradnak, és ennek hatására összébb húzódnak, és így közel sem tudják olyan hatékonysággal szigetelni az ingatlant, mint a műanyag ablakprofilok.

Az ablakprofil anyaga tehát különösen jó alapot tud adni a kiváló hőszigetelési teljesítményhez: nem véletlen, hogy a VEKA piacvezetőként műanyag profilokat gyárt,  a szigorú európai DIN EN 12608 szabvány követelményeinek  megfelelően. Ennek is köszönhető, hogy a VEKA robusztus kialakítású, többkamrás technikát alkalmazó műanyag ablakprofiljai kiérdemelték a legmagasabb „A” kategóriás minősítést.

Természetesen a kiváló hőszigetelési teljesítmény több tényezőtől is függ, amit a továbbiakban fogunk részletesen kifejteni.

2. Műanyag ablak szigetelés: a légkamrák száma a nyílászáró profiljában

A műanyag ablakprofilok szigetelési teljesítményének az egyik fő mércéje a profilban található légkamrák száma, amelyek a levegő beszorításával csökkentik a hőveszteséget. Ez alapján minél több légkamra található a profilban, annál jobb lesz az ablak hő- és hangszigetelési teljesítménye.

A műanyag profiloknál a 3 légkamrával rendelkező nyílászáró mai viszonylatban már korszerűtlennek számít, ezért, ha már befektetünk egy hőszigetelő ablakra, érdemes inkább minimum  5 légkamrás profilban gondolkozni. 6 légkamra felett pedig már kiváló hőszigetelési teljesítményre számíthatunk.

A VEKA műanyag ablakprofil kínálatában 5, 6, és még 7 légkamrás termékeket is megtalál!

Ugyanakkor azt is tartsa szem előtt, hogy a profil vastagsága is szerepet játszik egy ablak hőszigetelési értékben, mivel elegendő helyet kell annak biztosítania légkamrák számára. Tehát minél több a légkamrák száma, annál nagyobb beépítési mélységgel is kell számolni:

  • 3 légkamránál ez kb. 58-60 mm 
  • 4-5 légkamránál ez kb. 68-76 mm 
  • 6-7 légkamránál ez kb. 80-92 mm 

3. Az „U” érték szerepe az ablak szigetelésben: a nyílászárók hőátbocsátási tényezője

Habár rengeteg gyártó a légkamrák számával igyekszik előre jelezni, hogy mekkora hőszigetelési teljesítménnyel rendelkeznek a profiljaik, van ennél egy sokkal pontosabb módszer is arra, hogy meghatározzuk egy ablak hőszigetelési értékét: ezt nevezzük hőátbocsátási tényezőnek, más néven „U” érték.

Az U érték mutatójával képesek meghatározni a szakemberek, hogy a nyílászáró felületének 1 m2-én egy 1 Celsius belső-külső hőmérséklet különbség esetén mekkora hőveszteség keletkezik 1 egységnyi idő alatt. Ebből adódóan minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb az ablak hőszigetelési teljesítménye, hiszen kevesebb hőveszteség képződik. Mértékegysége: W/m2K.

Egy régi, hőszigetelő üveggel nem ellátott ablak U érték akár 5 W/m2K felett is lehet, de már 2 W/m2K-nél nagyobb értéknél is megérheti egy minőségi műanyagra lecserélni a nyílászárónkat. A különbség már ekkor is számottevő lesz a belső hőmérséklet, és persze a megspórolt fűtési költség szempontjából.

A VEKA SOFTLINE 82 MD többkamrás műanyag ablakprofi például 1-es U értékkel rendelkezik, ami még tovább is csökkenthető többrétegű üvegezéssel. 

4. A 2 és 3 rétegű üvegezés jelentősége az ablakszigetelésben 

Egy ablaknak a hőszigetelési teljesítménye nem csak a profiltól függ, hanem az üvegezéstől is. 

Itt viszont fontos azzal tisztában lenni, hogy nem maguk az extra üvegrétegek csökkentik a hőveszteséget, hanem az egyes rétegek közt lévő kripton vagy argon gáz. Ezért is annyira kulcsfontosságú tényező az ablak szigetelésnél a profil vastagsága, hogy maradjon elegendő hely a rétegek közt. Ha tehát például csak 2 üvegrétegre alkalmas profilt választ, akkor felesleges kiadás plusz egy üvegréteg beépítése, mivel ez cseppet sem javít majd az ablak szigetelési teljesítményén.

2 rétegű szigetelő üveg alkalmazásánál 8 fokos is lehet a hőmérséklet különbség a lakásban a csere után, ha sikerül az U értéket egy 3-as körüli értékről lecsökkenteni 1 W/m2K-re. 3 rétegű üvegezésnél pedig akár 10 fokos is lehet a különbség a téli mínuszok alatt az ablak belső üvegfelületén, ha még tovább sikerül csökkenteni a hőátbocsátási tényezőt 0,6-0,7 közötti értékre. 

A kellően vastag és robusztus kialakítású VEKA „A” osztályú műanyag profilok egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre is. Egy 3 rétegű üvegezéssel felszerelt VEKA műanyag ablakprofil hőátbocsátási tényezője pedig akár 0.67-es U értékre csökkenthető!

Kérdés persze, hogy mikor érdemes 2, és mikor érdemes 3 rétegű üvegezést választani. 

A 3 rétegű üvegezés természetesen drágább, mivel több anyagfelhasználást követel meg, és a nagyobb súlya a szállítást és a beépítést is valamennyivel körülményesebbé teszi. Viszont hosszútávon jócskán megtérülhet ez a magasabb ár a kisebb hőveszteség miatt, aminek hála többet is spórolhatunk a fűtési költségeken.

Mivel azonban azt is figyelembe kell venni, hogy az ingatlan falai képesek lesznek-e elbírni a 3 rétegű üvegezéssel járó extra tömeget, ezért régebbi ingatlanoknál vagy panellakásokkal nagy valószínűséggel 2 rétegű üvegezéssel érdemes számolnunk. 

5. Szakszerű beépítés nélkül sajnos nem ér sokat az ablakszigetelés

Az ablakszigetelésnél sosem szabad elfelejteni, hogy ez egy összetett munka része! Pontosan ezért nem érdemes spórolni a beépítés árán: egy tapasztalt szakember tisztában lesz azzal, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy hosszútávon is lehessen számítani egy ablak szigetelési képességére. Természetesen saját kezűleg is megpróbálkozhatunk a beépítéssel, de a nem megfelelő pontossággal elvégzett munkának könnyen meg lehet az ára.

A hatékony szigetelés előfeltétele, hogy az ablak megfelelően illeszkedjen és jól záródjon: ennek hiányában máris „kidobott pénz az ablakon” az az összeg, amit az ablak szigetelésére szántunk.

A VEKA magyarországi partnerhálózatához tartozó viszonteladók nem csak minőségi műanyag ablakokat forgalmaznak, de tapasztalt szakembert is tudnak biztosítani a nyílászárók beépítéséhez és az ablakok szigeteléséhez.

6. Műanyag ablak szigetelésnél a kiemelkedő szerepe van a nyílászáró szellőzőknek

A műanyag ablakok átlagon felüli szigetelése több előnnyel is jár, viszont pont, mivel közel 0-ra csökkenthető a hőveszteség, így gátolhatja a megfelelő légcserét az ingatlanban. A legrosszabb esetben még penészedéshez is vezethet, ugyanis a tökéletesen záródó műanyag ablakok miatt megnövekedhet a levegő páratartalma, ami kifejezetten kedvez a penésznek.

Természetesen van erre is praktikus megoldás, és nem érdemes emiatt lemondani a kiválóan szigetelő műanyag ablakok előnyeiről. Már a gyakori szellőztetés is segít, de klíma vagy páraelszívó berendezés használatával is meg lehet előzni a penész megjelenését.

Vagy pedig használhatunk légbevezető szerkezettel ellátott nyílászárókat: a VEKA műanyag ablakok eleve rendelkeznek beépített szellőzővel, amelyekkel automatikusan elkerülhető a légcsere hiánya és a penész létrejötte.

A megfelelő légcsere már csak azért is könnyen megoldható az „A” osztályú VEKA műanyag nyílászárókkal, mivel úgynevezett résszellőző állásba is lehet őket állítani: ilyenkor az ablak szárnyát bukó állásban csupán 1 cm-es résre is ki lehet nyitni.

A megfelelő műanyag ablak kiválasztásával tehát még a kiváló szigetelés ellenére sem kell tartanunk a penészedéstől.

7. Az ablakszigetelés az ingatlan energetikai besorolására is hatással van

Az újépítésű ingatlanokban már több helyen is alapkövetelménynek számítanak a többrétegű üvegezéssel ellátott műanyag ablakok, az 1 W/m2K körüli U értékkel pedig már meg is felelnek egy energiatakarékos épület követelményeinek.

Az úgynevezett „passzívházak” esetén (energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer) viszont már ez sem elég, itt ugyanis a nyílászárók hőátbocsátási értéke nem lépheti túl a 0.8 W/m2K U értéket. Ahogy korábban is írtuk, egy 3 rétegű üvegezéssel ellátott VEKA műanyag ablakkal akár 0.67 W/m2K-ra is csökkenthető a nyílászáró hővesztesége.

8. És mi a helyzet az ablakok hangszigetelésével?

A drasztikusan lecsökkentett hőveszteséggel egy másik nagy előnyt is élvezhetünk a műanyag ablakokkal: a zavaró kinti zajok hangereje is nagy mértékben csökkenthető. Ha különösen forgalmas helyen található az ingatlanunk, akkor ennek a hátrányait ellensúlyozhatjuk egy hangszigetelt ablakkal.

A VEKA műanyag ablakprofilok a legmagasabb zajvédelmi osztályba tartoznak, és több tíz decibellel csökkentik a kintről jövő zajokat.

Amint azt Ön is láthatta a cikkünkből, rengeteg tényező befolyásolhatja a nyílászárók hőszigetelési teljesítményét. Ha viszont rászánja az időt és a pénzt a megfelelő szigetelésre, akkor a kezdeti költségek hosszú távon minden bizonnyal meg fognak térülni: a VEKA kiváló, „A” osztályú műanyag profiljai átlagon felüli minőséget képviselnek a nyílászáró piacon, és többrétegű üvegezéssel kiegészítve drasztikusan le tudják csökkenteni a nyílászárók hőveszteségét.

Ha megbízható ablakszigetelést szeretne az otthonában, akkor mindenképp érdemes felkeresnie a VEKA magyarországi partnereit: viszonteladóinknál biztosan megtalálja azt a megoldást, ami a leginkább megfelel az igényeinek!