aluminium_ablakok

Ablak vásárlásnál a profil anyaga mindig kulcskérdés. A VEKA következő cikkében körbejárjuk a témát, hogy segítsünk Önnek dönteni: műanyag vagy alumínium ablakot érdemes választani?

 

Alumínium vagy műanyag ablak – Mindkettő jó választás lehet

Egy lakásfelújítás vagy építkezés nem kis projekt, sem idő, sem pénz szempontjából. Hosszú távú döntéseket hozunk meg, ezért sem triviális kérdés, hogy az elkövetkező évekre műanyag vagy alumínium ablakot szeretnénk látni az otthonunkban. Ehhez viszont tisztában kell lenni mindkét anyagnak az előnyeivel és hátrányaival.

Érdemes rögtön az elején leszögezni, hogy nincsen egyértelműen jó vagy rossz választás. Ezzel a cikkel csupán a tudatosabb döntésben szeretnénk Önnek segíteni.

Térjünk a lényegre!

 

Műanyag ablak vagy alumínium ablak: az 5 fő különbség

 

1. Ár

Senki sem szeretne többet költeni az ablak vásárlásra, mint amennyit szükséges. Egy új ablak beépítése ritkán olcsó mulatság, főleg, ha nem ez az egyetlen felújítandó dolog az ingatlanban. A régi ablakok lecserélése még extra bontási műveletekkel is járhat.

Ár szempontjából egyértelműen a műanyag ablak az olcsóbb megoldás, ugyanis az alumínium ablak 50%-kal vagy még annál is drágább kiadást jelenthet. A műanyag ablakok népszerűsége nagyrészt a kiváló ár-érték arányuknak köszönhető, de persze ha már hosszú távú döntésről van szó, kérdés, hogy milyen minőséget kapunk ezért cserébe, mindkét anyag esetében.

 

2. Tartósság

Ha már műanyag vagy alumínium ablak között vacillálunk, mindenképp előnyös, ha a beépített ablak akár évtizedeket is ki tud bírni anélkül, hogy komolyabb kiadást jelentő javítási műveletre vagy cserére lenne szükség. 

Az alumínium ablakok elsődleges előnyeként szokták emlegetni a tartósságukat és stabilitásukat, ami hatalmas teherbírással is párosul. Középületek és bevásárlóközpontok esetén a lehető legnagyobb élettartam sokszor elsődleges szempont, ezért is látni ott több alumínium ablakot. Ott kevésbé számítanak a több százezer forintos eltérések, mint egy háztartás esetében.

Ugyanakkor a magasabb minőségi kategóriába tartozó műanyag ablakok is megközelíthetik az alumínium ablakok stabilitását – minimális karbantartás mellett egy minőségi műanyag ablak is ki tud bírni több évtizedet.

 

3. Karbantartás

Ezen a téren főleg akkor jön ki a különbség a két anyag között, ha alacsonyabb kategóriába tartozó, jóval olcsóbb műanyag ablakot választunk. Ennek az alacsonyabb árnak lehetnek hosszú távú buktatói, ugyanis az ilyen műanyag profilok kevésbé UV állóak, és idővel elszíneződhetnek, besárgulhatnak.

Az elérhetőbb áron kapható alumínium ablakok nem igényelnek nagy karbantartást, és rendkívül ellenállóak a különböző időjárási körülményekkel szemben is, nem deformálódnak az idő múltával.

Ugyanakkor egy minőségi műanyag ablak esetén már jóval kisebb különbségről van szó, hiszen azok sem igényelnek nagy karbantartást, és rendkívül egyszerű a tisztításuk.

 

4. Szigetelés

A műanyag ablakok ár-érték arányához nagyban hozzájárul a kiváló hőszigetelési teljesítményük, amit már az elérhetőbb áron kapható PVC profilok esetén is lehet érzékelni, magasabb minőségi osztályba tartozó profil esetén pedig hamarabb számíthatunk megtérülésre a megspórolt fűtési költségekből.

Az alumínium ablakok több extra hőszigetelési megoldást igényelnek, hogy megfelelhessenek a kor követelményeinek. Ez viszont már olyan mértékben dobhat az árukon, hogy a legtöbb háztartás számára már kevésbé reális opció. Irodaházak, középületek esetén persze kevésbé számítanak ezek az árbeli különbségek.

 

5. Megjelenés

Az alumínium ablakok ipari felhasználásához a „sterilebb” megjelenésük is hozzájárul. A műanyag ablakok esetén viszont már rengeteg színes fóliával dobhatunk az ablakprofil megjelenésen. Így úgy igazíthatjuk az otthonunk stílusához őket, ahogyan csak szeretnénk.

 

Milyen egyéb lehetőségek vannak az alumínium vagy a műanyag ablakokon kívül?

A műanyag vagy alumínium ablak kérdést kiegészíti egy harmadik népszerű opció is. Ezek a fából készült nyílászáró keretek.

  • A fa ablakok máig népszerűek, sokak számára ezek képviselik az igazán egyedi, természetes megjelenést. Akik idegenkednek az alumínium és műanyag áradattól, azoknak a természetes anyagok fogják igazán megteremteni az otthonosság érzetét az ingatlanban.
  • A rózsaszín ködön kívül érdemes azonban azt is tisztán látni, hogy nem kevés hátránya van ennek az anyagnak. Tény, hogy könnyebben biztosítja a természetes légcserét a lakásban, és így csökkenti a penész megjelenésének az esélyét. Ez azonban azért is van, mert a fa ablakok alacsonyabb hőszigetelési teljesítménnyel rendelkeznek a műanyag ablakokhoz képest.
  • Ez a szigetelési teljesítmény idővel tovább romolhat, mivel a hő és a nedvesség hatására megvetemedhet, deformálódhat a fa profil. Így tartósság szempontjából jócskán el tud maradni a műanyag vagy alumínium ablakok élettartamához képest.
  • Ebből adódóan jóval több figyelmet és rendszeres karbantartást is igényelnek a fa profilok, mint a műanyag ablakok.
  • Érdekes módon a fa ablakok azonos műszaki paraméterek mellett ráadásul drágábbak is lehetnek, mint a műanyag ablakok.

 

VEKA műanyag ablakprofil „A” kategóriás minőségben – Miért éri meg?

Ha az alumínium vagy a műanyag ablakok közül az utóbbit választjuk, akkor azt is érdemes fejben tartanunk, hogy műanyag profil és műanyag profil között is van különbség.

A VEKA műanyag ablakprofilok a legmagasabb minőségi osztályba tartoznak, ez az úgynevezett „A” kategória. A gyakorlatban ez a minőség a kiváló hang- és hőszigetelési teljesítményben is megmutatkozik. Többrétegű üvegezéssel kombinálva havonta akár 30%-ot is spórolhat a fűtési költségeken, ami azért valljuk be, az utóbbi időkben nem utolsó szempont. 

Az „A” kategóriás műanyag ablakok tartósabbak is, aminek köszönhetően már rivalizálhatnak az alumínium ablakok stabilitásával. A VEKA PVC profilok jóval vastagabbak az átlag műanyag keretnél (akár 80-92 mm között), és az acélmerevítésnek köszönhetően a minőségi ablak vasalatok még több stabilitást biztosítanak az egész szerkezetnek. Ez nem csak az ablak élettartamát növeli, hanem a betörésvédelmi szintjét is. Nem véletlen lelhetők fel egyre több háztartásban ezek a profilok.

A karbantartást meg a tisztítást pedig jócskán megkönnyíti az UV és kopásálló felület, ami szélsőséges időjárási körülmények között is képes helytállni. A kemény PVC sima felületéről pofonegyszerű letörölni a szennyeződéseket.

 

Műanyag vagy alumínium ablak? Összefoglalva

Minden ablak típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, akár műanyag ablakról vagy alumínium ablakról beszélünk. Nincsen egyértelműen jó vagy rossz megoldás, habár többek között a nagyobb árkülönbségek miatt inkább a középületek esetén számít elterjedtebb megoldásnak az alumínium ablak.

A VEKA műanyag profilok több olyan előnyt is nyújtanak, ami egy háztartás számára elsődleges fontosságú. Nem igényelnek sok figyelmet, tartósak, és hosszú távon könnyen megtérülhet az áruk a kiváló hőszigetelési teljesítménynek köszönhetően.

Ráadásul a VEKA széles magyarországi partner és viszonteladói hálózattal rendelkezik, ami jócskán megkönnyíti a beszerzés folyamatát. Még a műanyag ablakok beépítéséhez és cseréjéhez is tudnak partnereink tapasztalt szakembert biztosítani.

Partnereink listáját IDE KATTINTVA ÉRHETI EL!