Az ablakcsere és nyílászáró csere minden ingatlan esetében szükségessé válik előbb vagy utóbb. Az emberben ilyenkor sok olyan kérdés merül fel, amelyek teljesen jogosak, hiszen miért is kéne mindenkinek értenie a nyílászárókhoz?

Az ablakok, ajtók és általában a nyílászárók piaca olyan nagyra nőtt az elmúlt években, hogy a laikusok érthető módon elveszettnek érezhetik magukat a márkák, fajták, típusok világában, és a gyártók is olyan sok paramétert adnak meg érdemi magyarázat nélkül, ami miatt a tudatos választás igencsak nehézzé válik.

Az ablakcsere és nyílászáró csere előtti minden fontos tudnivalót megtalál nálunk

A következők során végigvesszük mindazon kérdéseket, válaszokat és szempontokat, amelyek által ön jól felkészülten vághat bele az ablakcserébe vagy nyílászárók cseréjébe, és megtalálhatja az önnek leginkább megfelelő nyílászárókat!

A nyílászárók cseréje azért is igényel alapos utánajárást, mert nem egy mindennapos tevékenység a lakások, irodák, munkahelyek esetében, és igencsak összetett döntés, amely számos részletkérdés megválaszolását igényli még azelőtt, hogy egyáltalán kiválasztaná valaki az ideális ablakot vagy ajtót.

A VEKA segít megfelelő kivitelezőt is találni

A VEKA-t, azon túl, hogy minőségi, profi nyílászárókat értékesít, a tapasztalatok arra sarkallták, hogy megbízható partnerhálózatot építsen ki, szívesen ajánlva ügyfelei számára. A VEKA partnerei garantálják az ablakcsere és nyílászáró csere szakszerű lebonyolítását, illetve akár karbantartását is.

Önön múlik, hogy megfogadja-e a sok évtizedes tapasztalatunk alapján összeállított útmutatót – a mi célunk az, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa ablakcsere és nyílászáró csere előtt!

Milyen anyagból válasszon ablakot, nyílászárót?

Minden más előtt ez a legelső megválaszolandó kérdés, mert ez határozza meg utána a szükséges munkálatokat, a választani érdemes felületkezelést, az energetikai besorolást, stb.

Az ablakok és a nyílászárók jellemzően háromféle anyagból készülnek manapság:

 • fából,
 • műanyagból,
 • alumíniumból,
 • ezek valamilyen kombinációjából.

A kiválasztás során jellemzően két szempont érvényesül: a költségek és az egyéni, azaz szubjektív szempontok, holott fontosabb volna az objektív szempontok előnyben részesítése:

 • tartósság,
 • energetikai hatás,
 • időtállóság,
 • környezeti hatás.

A műanyag éppen azért válhatott egyre inkább népszerűvé, mert ár-érték arányban ez a legjobb választás. Az alumínium túlságosan steril, bár tartós, a fa pedig mind drágábbá válik, és jóval kevesebb ideig bírja, mint a műanyag.

Igaz, a műanyag ablakok és nyílászárók esetében is felárat jelentenek az egyedi igényeknek megfelelő kiegészítő alkatrészek és szolgáltatások. Mégis azt mondhatjuk, hogy a műanyag nyílászáró, ár-érték arány tekintetében, jelenleg a leggyakoribb és legjobb választás, kiváltképp magánlakások, családi házak és modern irodák esetében.

A műanyag ablakok és nyílászárók előnyei

A műanyag nyílászárók és ablakok néhány év alatt átvették a vezető szerepet a fával szemben, méghozzá két ok miatt: egyfelől mert az azonos műszaki paraméterekkel és méretekkel rendelkező műanyag nyílászárók jelentősen olcsóbbak a fa nyílászárókhoz képest, másfelől mert sokkal tovább bírják.

Létezik más indok is a műanyag nyílászárók mellett a fával szemben?

Amikor összevetjük a kétféle anyag előnyeit és hátrányait, akkor a fentieken túl lényegében csak szubjektív szempontok maradnak. Sokáig lehet sorolni az olyan érveket és ellenérveket az egyik, vagy a másik javára, mint amilyen a tisztíthatóság, a karbantartás gyakorisága, a természetesség, a hagyományok, stb. ám ezek ténylegesen az egyéni ízlésből fakadnak.
Mindezek együtt a műanyag ablakok és nyílászárók előnyét domborítják ki, hiszen azt jelzi, hogy objektív ellenérvek nem merülnek fel a műanyaggal szemben.

A műanyag lehet környezetkímélő is

Habár a műanyagról aligha a környezetvédelmi előnyök jutnak az átlagember eszébe, valójában a műanyag lehet környezetkímélő is, pusztán azzal, hogy az előállításához nem kell fákat kivágni és sokkal tartósabb, így nem, vagy csak évtizedekkel később keletkezik hulladék.

Ráadásul a különféle vegyszerekkel kezelt fa aligha alkalmas arra, hogy a természetben hagyjuk lebomlani, így veszélyes hulladékként kell tekinteni rá, amit nem, vagy csak komoly ráfordítással lehet újrahasznosítani – míg a műanyag nyílászárók recirkulálhatók az életútjuk végén.

Az alumíniumot jellemzően középületeknél használják

Igaz ugyan, hogy az alumíniumból, illetve fémből, vagy fémötvözetekből készült ablakok és nyílászárók tartósabbnak ígérkeznek, mint a fa vagy a műanyag megfelelőik, ezáltal hosszabb élettartamot és nagyobb teherbírást is garantálnak, ám a költségük is jóval magasabb, még a fához képest is.

Emiatt aztán alumínium nyílászárót főként középületek, bevásárlóközpontok és irodaházak esetében alkalmaznak, ahol nem számít a több százezer forintos eltérés.

A kombinált anyagok elterjedését korlátozza az áruk

A legújabb, kombinált anyaghasználat két hátránnyal is rendelkezik, amelyek nem bukkannak fel a műanyag nyílászárók esetében.

Az alu-fa, alu-fa-hab, alu-műanyag, fa-műanyag, stb. ablakok és nyílászárók egyrészt jóval drágábbak a műanyag ablakokhoz képest, hiszen a felhasznált alapanyagok, az esztétikai szempontok igencsak megdobják az árukat, másrészt felmerül az a jogos kérdés, hogy ha üvegcserére kerülne sor, akad-e szakember, aki képes a kombinált nyílászárókkal dolgozni.

Vagy, ha akad is szakember, alkatrészt tud-e majd szerezni, és ha igen, mikorra és mennyiért.

Az ablakcsere és nyílászárók cseréje előtti tervezés fontossága

Az ablakcsere és nyílászáró cseréje előtt, a megfelelő, a VEKA kínálatában megtalálható prémium minőségű ablak és ajtórendszerek kiválasztását követő legfontosabb lépés a csere gondos megtervezése.

A tervezés során vegye végig az igényeit, mindazt, amit szeretne a nyílászáróval megvalósítani. Az átfogó képhez és tudatos döntéshozatalhoz az alábbiakat szükséges figyelembe venni, és akár egy lapon vagy Excel-táblázatban sorra is venni az adatokat:

 • az ingatlan fekvése, tájolása,
 • a napos időszakok hossza,
 • az egyes helyiségek funkciója,
 • a várható energetikai megtakarítás,
 • a cserével járó kiegészítő munkák költsége.

Miért fontos a helyiség funkciója nyílászáró tervezésénél?

Az adott szoba szerepe alapvetően határozza meg, mekkora üvegfelületű, mennyire szigetelt ablakot vagy nyílászárót szükséges beszerelni. Például egy gyerekszoba esetében életbevágóan fontos, milyen magasra kerüljön az ablak, vagy milyen biztonságos módon lehet kezelni, kiváltképpen, ha emeleti helyiségről beszélünk.

A fürdőszoba vagy a konyha esetében sem mindegy hogy mekkora felületen és milyen hamar tudjuk kiszellőztetni a helyiséget leghamarabb – az ételszag aligha kellemes, ha az egész lakásban terjeng, a zárt, nehezen szellőző fürdőszobát pedig igazán csak a penész szereti.

Az ilyen és ehhez hasonló szempontokat már csak azért is a tervezési fázisban szükséges végigvenni, hogy elkerülhetővé váljanak az elhamarkodott döntések okozta életviteli problémák.

Olcsó nyílászárónak híg az alapanyaga

A nyílászárókat gyártó cégek egészen sokáig úgy versenyeztek egymással, hogy minél több “extrát” kínáltak a termékeik mellé. Mivel sokkal több gyártó cég volt a piacon, mint manapság, ezért minőségi verseny zajlott és elsősorban a vásárlók jártak jól vele.

A 2008-as válság azonban a nyílászáró piacon is rajta hagyta a nyomát. Számos cég csődbe ment, hiszen az emberek elsősorban az ingatlanokon spóroltak, és éppen emiatt a minőségi verseny helyébe az árverseny lépett, kiváltképpen az alsóbb szegmensben.

Hogyan lehetséges leszorítani az árakat?

A legrégebbi módszer a legelterjedtebb: a nyílászáró gyártók (de más iparágra is jellemző ez a gyakorlat) egy része azzal csökkenti az árait, hogy az előállítást teszi olcsóbbá. Mindezt jellemzően nem technológiai fejlesztéssel éri el, hanem a felhasznált anyagokon spórol, esetleg leépíti a munkaerő egy részét, vagy az ellenőrzéseken spórol.

Még rosszabb esetben egyszerűen kihagy alapvető fontosságú alkatrészeket és elemeket a késztermékből: hiányzik vagy gyengébb a merevítő vas a profilban, elmulaszt beépíteni zárási pontokat.

Minden esetben tartsa szem előtt, hogy ami túl olcsó, az biztos, hogy nem egy filantróp milliárdos emberbaráti támogatása miatt kerül annyiba, hanem sokkal inkább a fenti okokból kifolyólag. Ha a saját otthonáról, munkahelyéről van szó, aligha éri meg pár tízezer forintot spórolni most – mert rövidesen előjönnek azok a hibák, amik által a végösszeg jóval magasabb lesz, mintha eleve minőségi nyílászárót választana!

Arról nem is beszélve, hogy hiába volna esetleg garanciális a „jóárasított” ablak meg ajtó, ha úgy kell küzdeni és jogi útra terelni a garanciális hibaelhárítást vagy a hiánypótlásokat.

A VEKA, ezekkel a gyártókkal ellentétben, a vásárlói jogos elvárásai okán, inkább a prémium kínálat mellett tette le a voksát. A VEKA ablakok és nyílászárók a prémium szintet a felhasznált, minőségi alapanyagokon és elemeken túl még az igazán esztétikus kialakításukkal, típusválasztékukkal és széles skálán mozgó méretkínálatukkal is garantálják az igényes lakásfelújítók számára.

Az ablakcsere és nyílászáró csere tervezésének harmadik fázisa a beépítés megtervezése

A beépítés és az azt követő helyreállítás és tatarozás szintén költséges művelet, ahol a gondos tervezés meggátolhatja, hogy „menet közben” szálljanak el az árak.

Eleve érdemes ismerősök, megbízható személyek ajánlásai alapján kiválasztani azt az egy-két kivitelezőt, aki a legszimpatikusabb önnek. A veka.hu-n ezt megkönnyítendő feltüntettük mindazon partner cégeket, ahol beszerezheti a legjobb nyílászárókat és műanyag ablakokat, illetve amely cégeknél szintén érdeklődhet, kiket ajánlanak kivitelezésre!

Fontos, hogy mindig Referenciával rendelkező, lehetőleg hosszú évek óta a piacon levő céget válasszon! Azt is tartsa szem előtt, hogy ablakcserét követően, nagyjából a 4.-5. év magasságában jelentkeznek majd az első olyan helyzetek, amikor szükség lehet a kivitelező cég szakembereire, hogy például utánállítsák az ablakokat.

Ennyi idő szükséges jellemzően ugyanis ahhoz, hogy a bontással és falazással járó nyílászáró-cserénél a falat alkotó elemek „összeérjenek” és kiütközzenek az esetleges kivitelezési hibák.

Miért éri meg műanyag ablakot, nyílászárót választani?

A műanyag ablakok esetében emeljük ki az egyik legfontosabb szempontot: a megtakarítást. A műanyag ablakok, kiváltképpen a VEKA prémium nyílászárói, jelentős előnyökkel járnak: hosszútávon is spórol velük, a befektetett pénze gyorsan megtérül, ténylegesen rezsicsökkentő hatású télen és nyáron, mert egyaránt jól szűri a zajokat és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bírnak. Ráadásul még biztonságosabbak is, mint a hagyományos fa ablakok vagy ajtók!

A téli időszakban ugyanis a felhasznált hőmennyiség akár 15%-kal is csökkenthető megfelelően szigetelt ablakokkal és ajtókkal, a komolyabb biztonsági ablakok és nyílászárók pedig jócskán megnehezítik a beépített elemeik révén a rosszban sántikáló emberek dolgát.

A VEKA ablakok hőszigetelési hatékonysága révén érezhetően kevesebb fűtési költséggel számolhat már a műanyag nyílászárók első havi használatát követően. A folyamatos megtakarítás révén pedig jól érezhetően meg fog térülni a befektetett összeg!