Megannyi ablak vasalat típus létezik, amiket a nyílászáró működéséhez igazítanak. Ilyenek például a toló ablak vasalatok, vagy akár a bukó ablak távnyitó vasalatok. Rendkívül fontos alkatrészekről van szó, hiszen ezek felelnek az ablakok hosszú távú, gondtalan működésért.

A VEKA következő cikkében összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat velük kapcsolatban!

 

Mitől ilyen kulcsfontosságú alkatrészek az ablak vasalatok?

Típustól függetlenül, az ablak vasalatok azok az alkatrészek, amelyek a nyílászáró rendeltetésszerű működésért felelnek. Nekik köszönhetően lehet kinyitni, becsukni, eltolni, vagy bukó állása helyezni egy ablakot. 

A vasalatok felelnek a nyílászárók rögzítéséért is – a teherbírási képességük is meghatározza, hogy hosszú távon mennyire képesek megbirkózni az ablak súlyával, ezért nem érdemes megspórolni a minőségi ablak vasalatok árát.

 

Miért nem érdemes megspórolni a minőségi ablak vasalatok árát? 

A minőségi, nagy teherbírású ablak vasalatok főleg a ma már egyre népszerűbb, többkamrás, 2 vagy 3 rétegű üvegezéssel felszerelt műanyag ablakok esetében fontosak. A műanyag ablakprofilok a fa tokokhoz képest tartósabbak és kevesebb karbantartást igényelnek, ráadásul sokkal magasabb hőszigetelési teljesítményt is tudnak nyújtani. Ennek azonban megvan az ára, mivel az extra szigetelési megoldások a nyílászáró súlyát is megnövelik, így annál fontosabb a minőségi ablak vasalatok szerepe.

Például már egy átlagos méretűnek mondható, 150cmx150cm-es 2 rétegű műanyag ablak súlya is túllépheti az 55 kg-ot. 3 rétegű ablak esetén pedig már 85 kg körüli súllyal kell számolnunk!

Ettől függetlenül már a 40 kg-nál nehezebb nyílászáróknál sem éri meg az olcsóbb, görgős kivitelezésű ablak vasalatok mellett dönteni, mert egyszerűen nem rendelkeznek megfelelő teherbírási képességgel – nem fognak évtizedeket kibírni.

 

A műanyag ablak szakszerű beépítése a vasalatok miatt is fontos 

A vasalatoknak nem csak a műanyag ablak súlyát kell elbírnia – a nyílászáró teljes szerkezetének a mozgatásáért ők felelnek.

Ha nincs megfelelően rögzítve az ablak, akkor rosszabb esetben akár balesetveszélyes is lehet, és teljes ablakcserére is szükség lehet, aminek a költsége bőven túlszárnyalhatja a „megspórolt” beépítés díját. Jobb esetben is csökken az ablak hő- és hangszigetelési képessége, így még ha a lehető legjobb minőségű műanyag ablakprofilt vásároltuk meg 3 rétegű üvegezéssel, így is be fog jutni a hideg a lakásba – a megnövekedett fűtési költségekről nem is beszélve. 

Ezért is érdemes tapasztalt szakemberre bízni a műanyag ablakok beépítését – így biztos lehet abban, hogy az ablak vasalatok megfelelően lesznek beállítva, és elkerülheti a felesleges karbantartási köröket.

 

Az ablak vasalatok karbantartása – Mire kell figyelni?

Mivel ilyen fontos az ablak vasalatok szerepe, ezért mindenképp figyelni kell a megfelelő karbantartásukra. Ha bármilyen problémát tapasztal az ablak működtetése közben – akadozás, nehezen nyitható/zárható szárnyak – akkor nagy valószínűséggel a meghibásodott vasalatok okozzák azt.

Szerencsére a műanyag ablak vasalatok karbantartása házilag is könnyen elvégezhető, nem kell ehhez külön szakemberhez fordulnia. Meg kell őket olajozni ahhoz, hogy megfelelően működjenek, de elég, ha évente egyszer szánunk erre egy kis időt a portalanításuk mellett. Az ablak vasalatok tisztításánál csakis olyan szereket használjon, amelyek nem ártanak a vasalatok korrózióvédelmének.

Nem kell az egészet megolajozni, mert különben csak kicsöpög a felesleges olaj az aljából. Miután befejezte a vasalatok karbantartását, csukja be az ablak szárnyát, majd pár perc után törölje fel az ablakprofil alsó felületén megmaradt olajt.

 

Az ablak vasalatok javítása – Mikor kell őket kicserélni?

Teljes ablak vasalat cserére akkor lehet szükség, ha egy régi (pl. közel 20 éves) ablakon a meggyengült vasalatok már nem javíthatók csupán egy alkatrész kicserélésével. Ez akkor is szükséges lehet, ha már kifutó alkatrészekről van szó, amiket a gyártó már nem forgalmaz, és csak nagyon nehezen vagy drágán szerezhetők be. 

Ilyen esetben az ablak profilján és szárnyán lévő összes működésért felelős alkatrész cseréjére szükség lehet (sarokváltó, zár, zárfogadó stb). Egy teljes ablak vasalat cserével akár újabb 20 évvel is megnövelhetjük a nyílászárónk élettartamát.

Akárcsak az ablak beépítésénél, itt is érdemes szakemberhez fordulni, mivel ezen múlik az ablak hosszú távú, megfelelő működése. Az ablak vasalatok javítása és felszerelése helyszínen elvégezhető, nem kell műhelybe szállítani a nyílászárót, és körülbelül 2 órát vesz igénybe ablakonként.

 

Ablak vasalat típusok

Mondhatni ahány ablaktípus van, annyi ablak vasalat típus létezik. A nyílászáró működésétől és nyitásirányától függően a következő vasalat fajtákat szokták raktáron tartani a forgalmazók:

1. Nyíló ablak vasalat típusok

Kizárólag oldalra nyitható nyílászárók esetén.

2. Bukó ablak vasalat típusok

Kizárólag bukóra nyitható nyílászárók esetén.

3. Bukó-nyíló ablak vasalat típusok

Az egyik legnépszerűbb kivitelezés, oldalra nyitható és bukó állásba is helyezhető nyílászárók esetén.

4. Toló ablak vasalat típusok

Vízszintes vagy függőleges irányban eltolható szárnnyal rendelkező nyílászárók esetén.

5. Bukó ablak távnyitó vasalat típusok

Magas és egyéb nehezen hozzáférhető helyeken lévő nyílászárók esetén. A távnyitó ablak vasalatok lehetővé teszik, hogy távolról is lehessen működtetni ezeket az ablakokat.

 

Minőségi VEKA műanyag profilok erős ablak vasalatokkal, minden típusú nyílászáróhoz

A VEKA kizárólag a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó „A” osztályú műanyag profilokat gyárt. A nyílászáró piacon ezek a legtartósabb, kemény PVC-ből készült ablakprofilok. Az acélerősítéssel rendelkező VEKA profilok még stabilabbak, és minimális karbantartás mellett évtizedekkel később is ugyanazt a minőséget tudják nyújtani, mint a beépítés napján.

Ez a megbízhatóság a nagy teherbírású ablak vasalatoknak is köszönhető, amik a 100 kg feletti szárnytömeggel is elbírnak. A VEKA műanyag profilok egyaránt alkalmasak 2 és 3 rétegű üvegezésre, és minőségi vasalatokkal gondoskodnak a kiváló szigetelési teljesítménnyel rendelkező nyílászárók gondtalan, hosszú távú működéséről.

A speciális ablak vasalatoknak köszönhetően résszellőző funkciója is van a VEKA profillal rendelkező nyílászáróknak, amivel még egyszerűbben megoldható a megfelelő légmozgás a lakáson belül.

 

A minőségi ablak vasalat típusok a VEKA műanyag profiljainak stabilitásában és tartósságában is nagy szerepet játszik. Mindig számíthat partnereinkre, ha megbízható kivitelezésre van szüksége – viszonteladóink nemcsak a megfelelő profilok kiválasztásában segítenek, hanem minden kulcsfontosságú tartozék beszerzésében is.

Sőt, a szakszerű beépítéshez is biztosítanak tapasztalt szakembert: ITT TALÁLHATJA MEG az Önhöz legközelebb eső partnerünket!