ablak_meret_meghatarozasa

 

Az ablak méret meghatározása minden esetben az első lépés kell, hogy legyen. Akkor is, ha nyílászárót cserélünk és akkor is, ha új ablakot akarunk beszereltetni. Ez utóbbi esetben nyilván könnyebb dolgunk van, hiszen egyszerűbben választhatunk a szabvány ablak méretek közül. Nyílászáró cserénél viszont egy már meglévő ablaknyílás méreteihez kell igazodnunk, ami nem minden esetben volt modern szabványok szerint beépítve eredetileg. Ezért is olyan fontos, hogy az ablak méret megadásához pontos méréseket végezzünk. Ha érdekli, hogy hogyan tudja saját kezűleg, de pontosan meghatározni az ablakai méretét, olvasson tovább!

 

Ablak méret meghatározása házilag – Miért éri meg?

A meglévő ablak méretét nyílászáró csere esetén nem feltétlenül kell, hogy Ön végezze el. A cserét végző cégek szakemberei is el tudják végezni a méréseket, ha úgy dönt, viszont ebben az esetben más árajánlatot kérnie. Ha Ön végzi el a méréseket az árajánlatkérés előtt, akkor pontosabb képet tud alkotni a reális árakról. Hiszen így minden potenciális céget azonos feltételek alapján tud majd mérlegelni és emiatt gyorsabban tudja kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az ablak méret megadásánál viszont nagyon fontos, hogy minden nyílászáró precízen legyen mérve, hiszen így adhat pontos képet a mestereknek, akik segítenek kiválasztani, hogy milyen szabvány- vagy egyedi méretű ablakra lesz szüksége.

 

Az ablak méret megadása lépésről lépésre

A hazai ingatlanoknál szerencsére a legtöbb esetben szabvány méretű ablakokkal kell számolnunk. Főként igaz ez újabb építésű ingatlanok esetén. A leggyakoribb műanyag ablak méretekről már készült cikkünk, így itt ezeket nem soroljuk fel. Az ablak méret megadása azonban mind meglévő nyílászáró cseréjénél, mind pedig új ablak beépítésénél fontos lépés.
A pontos ablak méret meghatározásához először is nem árt tisztában lennünk egy-két dologgal:

 • Az ablak mérete és az ablaknyílás mérete nem azonos. – A nyílás mérete minden esetben nagyobb, mint az ablaké, mivel a fal és a keret között kell hagyni egy „szerelési hézagot”, ami általában 1-2 cm széles.
 • Az ablakméreteket nem csupán két irányban kell mérni, a szélesség mentén és a magasság mentén is több ponton kell lemérni:
 • Szélességet a fejfánál, a nyílás közepén és a párkánynál kell levenni.
 • Magasságot pedig jobb oldalt, középen és bal oldalt is.
 • Ezen túl (főleg egyedi ablakméretek – tehát nem szabvány panelek – esetében) a fal szélességét az ablaknyílásnál az ablakon keresztül is érdemes lemérni. Erre a mérésre is szánjunk egy kicsivel több időt, mérjük meg a nyílás mélységét legalább 4-5 helyen az ablak alsó, felső, jobb és bal oldali részén is.
 • Ezekre a léptékekre azért lesz szükség, mert minimálisan eltérhetnek egymástól és minden esetben az adott hossz mentén legkisebb mérést kell számításba venni az ablak méret megadásánál. (Például egy balra 200 cm, jobbra pedig 207 cm magasságú ablaknyílás esetén olyan ablakot kell választanunk, ami a szerelési hézaggal együtt is belefér a keretbe a nyílás legrövidebb pontján is.)

Ez persze mind csak az elmélet, de a mérés folyamata közben a gyakorlatban ezektől eltérő adatokat is érdemes szem előtt tartani.

 

Mire érdemes figyelni az ablak méret megadása mellett?

Azt persze nem is kell leírnunk, hogy érdemesebb többször és pontosan mérni, megbizonyosodva arról, hogy nem csúszott meg valahol az ujjunk, amivel hibát véthetünk az ablak méret meghatározása során. A pontos mérés azonban csak egy része a folyamatnak, az árajánlat kérés előtt megéri egy kis időt szánni arra is, hogy az ablak kiegészítő tulajdonságait is lejegyezzük. Ilyen tételeket érdemes még észben tartani:

 • Az ablak típusa – Itt a jelenlegi ablak anyaga nem annyira releváns, inkább az a kérdés, hogy bukó, egyszárnyas, többszárnyas, vagy egyéb típusú ablak van jelenleg beépítve, hiszen kérdés lesz a kivitelező részéről, hogy mi kerüljön a helyére.
 • Az ablak elhelyezkedése (tájolása).
 • Melyik szobában van (ez nyilván a beszerelés miatt kérdéses, főleg, ha csak 1 vagy 2 ablakról van szó és nem mindenhol kell nyílászárókat cserélni).

Ezek a kiegészítő információk is segítenek abban, hogy a szakemberek minél pontosabb árajánlatot tudjanak adni, hiszen nem csupán anyagköltséggel, de munkadíjjal is számolniuk kell.

 

Ezért fontos a precíz ablak méret meghatározás

Mint minden felújítási munkálat a parkettacserétől a beépített szekrényekig, az ablak méret megadása is precíz méréseket igényel. 1-2 centiméter eltérés is elég lehet ahhoz, hogy az ablak ne illeszkedjen megfelelően a nyílásába, aminek sajnos komoly következményei lehetnek. Legrosszabb esetben az egész ablakcserét is kezdhetjük elölről, de ha nem is olyan súlyos a helyzet, akkor is járhat hosszabb távú kiadásokkal. A rossz mérés és beszerelés eredményezhet:

 • Nehezen csukódó vagy nyíló (akár mindkettő) ablakokat.
 • Huzatos, nem elég jól szigetelő ablakokat (ebből fakadóan akár a fűtési költség emelkedését is).
 • Vízkárokat, vagy penészt, fa ablakok esetén akár rothadó ablakokat.
 • Könnyen párásodó és szinte egyáltalán nem takarítható ablakokat.
 • Vagy potenciálisan akár a betörés esélyét is növelheti (amennyiben a rossz illeszkedés kívülről is látható).

Ezek igen súlyos és költséges problémák lehetnek, főleg egy frissen beszerelt nyílászáró esetén, így érdemes kétszer is megfontolni az otthoni ablak méret meghatározást házilag. A legtöbb esetben az árajánlat kéréshez elég, ha mi magunk mérjük le otthon, hiszen így legalább tisztában lehetünk azzal, hogy mennyibe fog kerülni a projekt nagyjából. A tényleges méréseket azonban érdemesebb lehet szakemberre bízni. A legtöbb kivitelezőnél a helyszíni felmérés vagy ingyenes, vagy nem annyira számottevő, így jobb biztosra menni.

 

Ablak méret meghatározása egyedi méretek esetén

Egyedi méretű ablak méretek megadására például akkor lehet szükség, ha olyan ingatlanban cserél nyílászárókat, ahol nem szabvány méretű ablakok lettek installálva, vagy ha építkezésnél a saját elképzeléseit szeretné megvalósítani. Manapság szerencsére már elég egyszerű egyedi méretű műanyag ablakokat gyártatni, ezért nem is kifejezetten drágák az ilyen ablakok.

Nyílászárócsere során a szabványméretű ablakok során is alkalmazott mérési technológiákat lehet használni, azonban érdemes megemlíteni az árajánlat kérés során, hogy nem szabványos ablakokat kell majd installálni!

Újépítésű ablakok esetében pedig az ablak méret meghatározását ésszerű keretek között kell tartani, de itt nyilván megoldható sztenderd méreteknél nagyobb konstrukció is.

Partnereinkkel igyekszünk az egyedi méreteknek is megfelelni, hogy a lehető legjobb minőségű profilokat kapja, az ország egész területén.