Manapság ha van rá lehetőség, akkor a legtöbben inkább lecserélik a régi ablakaikat, hogy a lehető legkorszerűbb technológia szerint gyártott nyílászárókkal legyen felszerelve az otthonunk. De vajon nincs olyan eset-e, amikor jobban megéri a régi ablakok felújítása? Vagy egyszerűen kár lenne lemondani a legmodernebb műanyag nyílászárók előnyeiről? A VEKA következő cikkében most abban fogunk segíteni, hogy milyen szempontokat érdemes ilyenkor végiggondolni!

Mi éri meg jobban: az ablakcsere vagy a felújítás?

Sajnos nem lehet rögtön egyértelmű választ adni erre a kérdésre. Már csak ezért is érdemes szakemberhez fordulnunk, mert az adott helyzettől függően időben és pénzben is kifizetődőbb tud lenni az egyik művelet. Magyarországon sok a régi épület, és ezeknek a felújítása vagy cseréje mindig kellő szakértelemmel kell, hogy történjen. Kérdés az is, hogy egy régi ablakot felújítással meg lehet-e még menteni, vagy már mindenképpen csak a csere jelent megoldást.

A továbbiakban összehasonlíthatjuk, hogy mely szempontok szólnak a felújítás és az ablakcsere mellett:

Mi szól az ablak felújítás mellett?

Az ablak felújítás egyik legszembetűnőbb előnye egyértelműen a művelet alacsonyabb költsége, mivel ez sok esetben olcsóbb tud lenni egy teljes ablakcserénél.

Habár a felújítás művelete általában hosszabb tud lenni, mint a csere, vannak olyan esetek, ahol pont a csere lesz a körülményesebb. Egy teljes új műanyag ablak beépítése például jelentős kőműves munkával is járhat, ha az ablaktokok az oldalfalakra is rátakarnak, és még az ablakok alatti fal is faburkolatú. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes megvizsgálni a felújítás lehetőségét, ha időt és pénzt szeretnénk spórolni.

Az új műanyag ablakok átlagon felüli szigetelésének is megvan a hátránya: amikor egy régi ablakot új műanyag ablakra cserélünk, akkor az megszüntetheti a lakás természetes légcseréjét.

Mindazonáltal a magasabb költségek mellett hosszú távon több előnye is lehet az ablakcserének, úgyhogy mindenképpen érdemes ezeket is végiggondolnunk, mielőtt a felújítás mellett döntenénk.

Mi szól az ablakcsere mellett?

Az ablakcserének természetesen meg vannak a hátrányai, de fontos fejben tartanunk, hogy ha megfelelő műanyag nyílászárót választunk, akkor ezeknek a nagyrésze könnyen kiküszöbölhető. Még ha magasabb is lehet az ablakcsere költsége, nem feltétlen járunk jobban hosszú távon a spórolással, arról nem is beszélve, hogy vannak olyan esetek, amikor egyszerűbb és gyorsabb tud lenni az ablakcsere, mint a felújítás.

A VEKA műanyag ablakprofilokkal több szempontból is jól járhatunk, és egyszerűen elkerülhetjük a csere egyik legnagyobb kockázatát. Beépített szellőzővel is rendelkeznek, így már eleve ideális megoldást kapunk a lakás megfelelő légcseréjére.

Ily módon könnyen élvezhetjük az új nyílászárók remek hőszigetelését, anélkül, hogy a „túlságosan” hatékony szigetelést hátrányaitól kéne tartanunk. Ráadásul a VEKA műanyag nyílászáróprofiljaival akár évtizedeken át tartó minőségre számíthatunk, és sokkal kevesebb karbantartást igényelnek, mint más anyagból készült keretek (pl. fa, alumínium). A remek szigetelésnek hála pedig a fűtésre sem kell majd annyit támaszkodnunk jövőben, és így több téren is megtérül az ablakcsere költsége. Arról nem is beszélve, hogy ez sokkal környezetkímélőbb megoldás tud lenni.

A VEKA weboldalán mindig megnézheti, hogy jelenleg melyek a legmodernebb, legmegbízhatóbb műanyag nyílászárók, amiket tudunk nyújtani. Amennyiben a felújítás már nem tud segíteni a régi ablakainkon, akkor forduljon partnereink valamelyikéhez, és akár évtizedeken át is élvezheti a VEKA ablakok előnyeit!