A műanyag ablakoknál számos olyan tartozék van, ami fontos szerepet kap a beépítésnél. Ilyen a műanyag takaróléc is: a VEKA következő cikkében összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat az ablak takarólécekről, valamint azt is, hogy miért nem érdemes ezeket a kiegészítőket figyelmen kívül hagyni a nyílászárók felszerelésénél!

Miért fontos a takaróléc az ablakok beépítésénél?

A műanyag ablakprofilok számos előnyei közé tartozik a kiváló hőszigetelési teljesítményük. A fából készült tokokkal ellentétben, ezek az idő múlásával nem vetemednek, és ugyanolyan jól képesek szigetelni akár évtizedek múlva is, mint a vásárlás első napján. Az átlagon felüli hőszigetelési értéküknek köszönhetően pedig sokat spórolhatunk a fűtési költségeken, így hosszú távon meg is térülhetnek azok a költségek, amiket az ablak szigetelésére szánt.

Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel a műanyag ablakok megfelelő beállítása. A nyílászárók beépítésénél ugyanis különösen figyelni kell arra, hogy ténylegesen rögzítsük az ablakot a helyén, mivel enélkül még a legjobb minőségű, többrétegű üveggel ellátott profilok sem tudnak jól teljesíteni. 

A megfelelő rögzítéshez, valamint szigeteléshez a megfelelő ablak tartozékok beszerzéséről is kell gondoskodnunk: ilyenek a műanyag takarólécek is.

Milyen előnyökkel járnak a műanyag takarólécek? Jó választás a kiváló szigetelő VEKA profilokhoz

A takarólécek a műanyag ablakok beállítását követően használhatók fel az esetlegesen felmerülő csatlakozási hézagok lefedésére. Az adott nyílászáró méretéhez igazítva vághatók és rendelhetők meg, valamint beltéri és kültéri használatra egyaránt alkalmazhatók.

A megfelelő ablak mellett a minőségi kiegészítők kiválasztása is egy fontos kérdés, különösen a műanyag takarólécek esetében, mivel ezek jelentősen hozzá tudnak járulni a nyílászáró hang- és hőszigetelési teljesítményéhez. A hézagok elfedésével egy nyílászáró az időjárás viszontagságainak is könnyebben tud ellenállni, akár UV-álló adalékot tartalmazó ablak takarólécet is választhatunk. Sőt, akár dekoratív szerepet is betölthetnek az otthonában, mivel színes műanyag takaróléceket is választhat az ablakához.

A kiváló A osztályú VEKA műanyag ablakprofilok különösen jó alapot nyújtanak a hőszigeteléshez a többkamrás technológiájuknak köszönhetően, ami többrétegű üvegezéssel kiegészítve elképesztően le tudja csökkenteni a hőveszteséget. Az ablakhoz takarólécek használatával még inkább kihasználhatja az ilyen kimagasló hőszigetelési teljesítmény előnyeit.

Mire kell odafigyelni a műanyag ablak takaróléc felrakásánál?

A legtöbb színes takarólécekhez építési ragasztóhoz lesz szüksége, de az öntapadó réteggel ellátott fehér színű műanyag takarólécek felragasztása jóval egyszerűbben megoldható. A takaróléc felrakása a műanyag ablak beállítása és a purhab felhordása után történhet meg, amihez érdemes szakember segítségét kérni, ha hosszú távon is gond nélkül szeretnénk élvezni egy jól szigetelő ablak előnyeit.

A műanyag takaróléc felrakásánál a következőkre figyeljen:

  • Mindig tisztítsa meg az ablakot: fontos, hogy a ragasztandó felület és a takaróprofil is száraz legyen, és mentes legyen mindenféle szennyeződéstől (zsír, por).
  • Hideg felületre ne ragassza a műanyag takarólécet: 5 Celsius fok alatt nem érdemes dolgozni.
  • A felületek felmelegítéséhez akár hajszárítót is használhat, de gázmelegítőt semmiképp, mert az nagy kárt tehet a műanyag ablakban és a takarólécben!
  • A takaróprofilt pontos méretre vágja! A pontos gér- és szögvágásokhoz érdemes gérvágó ollót használni
  • A védőfóliát mindig óvatosan húzza le a műanyag takaróléc ragasztócsíkjáról.
  • A tapadást konstans erős nyomással vagy műanyag görgető használatával biztosíthatja.
  • A takaróprofil szélét érdemes PVC ragasztóval kihúzni a tartós rögzítéshez.
  • Ha a műanyag takaróléc felülete elszennyeződik a felrakás alatt, akkor PVC tisztítóval takaríthatja le.

A VEKA magyarországi viszonteladóinál minden szükséges nyílászáró tartozékot könnyen megtalálhat, beleértve a műanyag ablak takaróléceket is. Találja meg az Önhöz legközelebb eső VEKA ablak forgalmazót a weboldalunkon lévő térkép segítségével: partnereink szívesen segítenek a megfelelő tartozékok kiválasztásában és beépítésében!