A műanyag ablakok szakszerű beépítése elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy a minőségi nyílászárók előnyeit élvezhessük. A VEKA következő cikkében sorra veszük a beépítés folyamatának minden
szükséges részét: így történik lépésről lépésre egy új műanyag ablak beszerelése!

A műanyag ablakok szakszerű beépítésének legelső lépése mindig az előkészítés!

Beépítés előtt hasonlóan kell eljárnunk, mint amikor szobafestésre készülünk. Egy műanyag ablak beépítése sok porral járhat, ezért fontos, hogy a szobában letakarjunk minden bútort és egyéb
tárgyat egy takarófóliával, hogy a munka közben ne érhesse őket a por. Arra is figyeljünk, hogy az ablakok előtti terület teljesen szabad legyen, hogy a szakembernek legyen helye dolgozni.

A műanyag ablakok szakszerű beépítésének további lépései:

1. A régi ablak kivágása

Egy régi ablak szakszerű kivágásához először az ablak szárnyát távolítjuk el, majd a kisebb darabokra vágjuk a tokját. Ezzel a módszerrel lehet csak eltávolítani a régi nyílászárókat úgy, hogy a lehető
legkevesebb kárt tegyük a falban és a vakolatban. Ezek után portalanítani kell a megmaradt ablaknyílás helyét, és el kell takarítani az esetleg megmaradt törmelékeket.

2. A toktoldók felszerelése

Ha már külső szigetelést kapott a homlokzat, akkor elképzelhető, hogy szélesíteni kell az ablak tokját toktoldóval. Ezt kalapáccsal és csavarozással tökéletesen rá kell illeszteni a tokra.

3. A szintezés előkészítése

Ez a lépés akkor következik, ha már beillesztettük az új ablakot a kibontott nyílásba. Érdemes faékkel alátámasztani a műanyag ablakot, hogy ne mozduljon el a szintezés alatt.

4. A szintezés

A lehető legpontosabb szintezéshez speciális szintezőpárnákra lesz szükségünk, hogy elvégezhessük ezt a nagy precizitást megkövetelő lépést.

5. A műanyag ablak rögzítése

Mérettől függően ezt különböző hosszúságú tokrögzítő csavarokkal tudjuk elvégezni. A tokon keresztüli fúráson kívül a tokrögzítő fül is egy lehetőség, ez a tok külső peremeihez kapcsolódik.
Kulcsfontosságú lépés ez is a műanyag ablak gondtalan működéséhez: ezért is fontos kiválasztani a megfelelő rögzítési pontokat.

6. A hőszigetelő hab felvitelének előkészítése

Vízpermetezővel meg kell tisztítani az ablak melletti falfelületet: a nedves, pormentes felületeken jobban megtapad a pur-hab.

7. A rések kitöltése pur-habbal

A pur-hab remekül ki tudja tölteni a kisebb réseket, és nagyon jó hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Párazáró szigeteléssel pedig jelentősen megnövelhetjük a pur-hab
hatékonyságát és élettartamát, mivel így védve lesz az ablakunk a páralecsapódás káros hatásaitól. Ehhez a műanyag belső oldalán párazáró fóliát, a külső oldalán pedig páraáteresztő fóliát kell
használnunk.

8. A nyílószárnyak felhelyezése

Az ablakszárnyat először az alsó stiftre csúsztatjuk, majd a felső stifttel rögzítjük. Ha a műanyag ablak beépítése szakszerűen lett elvégezve, akkor a nyílószárnyat gond nélkül mindenféle akadás nélkül be
tudjuk zárni. Panellakás esetén takarólécezést is végezhetünk, illetve az ablakpárkányt is a helyére tesszük.

9. Mindjárt kész a műanyag ablak szakszerű beépítése

Felrögzítjük a kilincset, és a csavarfejeket takaró kupakokat. Az ablakon lévő védőfóliát viszont csak a falfelület festése után javasolt eltávolítani! (A védõfóliát a profil gyártása után maximum 3 hónappal el kell távolítani.)

Mit érdemes még végiggondolni a műanyag ablakok beépítésénél?

Az ilyen szerelési munkálatoknál mindig érdemes végig gondolnunk, hogy ki az a szakember akire rábízzunk a munkát. A VEKA nyílászárók beépítésével foglalkozó partnerek segítségével rengeteg időt
spórolhatunk, arról nem is beszélve, hogy biztos lehetünk abban, hogy garantáltan szakszerű munka lesz elvégezve, és így hosszútávon is biztosak lehetünk a nyílászáró rendeltetésszerű működésében.

Ha bármilyen kérdése lenne még a műanyag ablakok szakszerű beépítésével kapcsolatban, akkor nyugodtan válassza ki az Önhöz legközelebb eső partnerünket a VEKA weboldalán található térképen:
Ön kérdez, a szakember válaszol!