Ablak párásodás megszüntetése

A műanyag ablakok párásodása egy olyan jelenség, ami minden háztartásban előfordulhat. Sajnos a bepárásodott nyílászárók nem csak esztétikai szempontból jelenthetnek gondot, ezért nem érdemes alábecsülni ennek a jelentőségét.  A VEKA következő cikkében összeszedtük a leglényegesebb tudnivalókat a műanyag ablak párásodásának a megszüntetésével kapcsolatban!

 

Mi okozhatja a műanyag ablakok párásodását?

A modern műanyag ablakok szakszerű beépítést követően kiváló hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani. Ez azonban azt is jelenti, hogy több figyelmet is kell szánni a megfelelő szellőztetésre: a szükséges légcsere hiánya ugyanis könnyen megnövelheti az ingatlanon belüli páratartalmat.

Egész pontosan a víz lecsapódása okozza műanyag ablakok párásodását: ha a levegőben túl sok a nedvesség, akkor kicsapódik. Minél hidegebb egy felület, annál jobban vonzza a párát.

Ezt a folyamatot tovább gyorsíthatják az olyan otthoni tevékenységek, mint például a zuhanyzás, a fürdés, a fedő nélküli vízforralás, főzés, vagy ha túl sok olyan tárgy található az ablakpárkányon, amik akadályozzák a megfelelő légcserét (pl. függöny, különféle dísztárgyak, cserepes virágok).

 

Miért fontos az ablak párásodásának a megszüntetése?

A műanyag ablakok párásodása nem csak esztétikai szempontból okozhat problémát. A párásodásnak az egyik legismertebb következménye a penészedés, ami sajnos nem csak az ablak környékén tud terjedni, mivel akár a bútorok felületén is megjelenhet a penészgomba. A penész hosszú távon kellemetlen allergiás tüneteket is okozhat, a tüdőt és a szemet egyaránt tudja irritálni. Minél melegebb a lakás belső hőmérséklete, annál könnyebben tud terjedni a penész, és annál több és gyakoribb szellőztetésre van szükség.

Ha van rá módja, akkor érdemes ellenőrizni lakásban mérhető páratartalmat: az 50% feletti páratartalom már képes arra, hogy hosszú távon egészségügyi károkat okozzon. 

Ráadásul a túlságosan magas páratartalom akár 20%-kal is megnövelheti a lakás fűtési igényét, ami persze magasabb végösszeget is eredményez a fűtési számlákon!

 

Módszerek a műanyag ablakok párásodásának a megszüntetésére

Az egyik legegyszerűbb módszer a párásodás és penész elkerüléséhez a páramentesítő készülék vásárláson túl a naponta többszöri szellőztetés, főleg, ha hermetikusan záró műanyag ablakokkal rendelkezik az otthona.

A hidegebb évszakok alatt nem ajánlatos bukón hagyni az ablakokat, mert azzal inkább csak pazarolja a fűtési energiát, mivel csak kiszökik a meleg levegő, és a megfelelő légcsere sem jön létre. Ősszel és télen sokkal hasznosabb, ha naponta pár alkalommal teljesen kitárt ablakokkal szellőzteti ki a lakást: már 5 perc is elég lehet ahhoz, hogy távozzon a lakásból az „elhasznált” párás levegő, és bejusson a friss, párától mentes levegő. 

Az is segíthet a párásodás elkerülésében, ha a radiátor közvetlen az ablak alatt található, mivel így kevésbé lesz hideg az ablak felülete, és kevésbé vonzza majd a párát.

A tavaszi és nyári hónapok alatt a bukó állásban történő szellőztetés is sokat segít a párásodás megszüntetésében. A VEKA műanyag ablakprofilok beépített szellőzővel rendelkeznek, így eleve jóval egyszerűbb megszünteti a párásodást. A kiváló hőszigetelés mellett így sokkal kevésbé kell tartania a pára és a penész kialakulásától.

A műanyag ablakok párásodásának a megszüntetésére tehát több ok miatt is érdemes időt szánni. A VEKA profilok kiváló szigetelés mellett beépített szellőzővel is rendelkeznek, így sokkal könnyebben biztosíthatja majd ingatlanjában az elegendő légcserét, ami szükséges a pára és a penészedés elkerüléséhez. Keresse meg az Önhöz legközelebb eső viszonteladónkat a weboldalunkon található térkép segítségével!