erkély ablak

Panellakásban is megéri műanyag erkély ablakot választani. A modernebb nyílászárókkal rengeteg előnyre tehetünk szert már rövid távon is, de ehhez elengedhetetlen a megfelelő tervezés is, és, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egyáltalán milyen lehetőségek közül válogathatunk, valamint, hogy mire kell figyelni erkély ablak cserénél vagy beépítésnél.

A VEKA cikkében összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a műanyag erkély ablakokról!

 

A műanyag erkély ablakok előnyei – miben jobbak, mint a fából készült profilok?

A műanyag erkély ablakok több szempontból is előnyösebbek a fából készült keretekhez képest.

 

  • Kiváló ár-érték arány: A műanyag nyílászárók jóval megfizethetőbbé váltak az elmúlt években a gyártási technológia fejlesztésének köszönhetően. Olcsóbbak az alumínium tokoknál és a hasonló paraméterrel rendelkező fa profiloknál, ezért ma már egyre több panellakásban is fellelhetők a műanyag erkély ablakok.
  • Jóval kevesebb karbantartást igényelnek: A műanyag profilokat nem kell újrafesteni, és nem is igényelnek annyi karbantartási munkát, mint a fából készült tokok. Az erkély ablak tok- és szárnyszerkezetét enyhén mosószeres vízzel könnyen át lehet törölni, karbantartás szempontjából pedig leginkább arra kell, hogy figyelni, hogy a vasalatokat évente legalább egyszer megolajozzuk.
  • Kiállják az idő próbáját: Az idő múlásával sem vetemednek meg a műanyag tokok, sokkal jobban ellen tudnak állni az időjárás viszontagságainak, ami egy erkély ablak esetében különösen előnyös tud lenni.
  • Hang- és hőszigetelés szempontjából is jobbak: A nyílászáró piacon egyértelműen a műanyag profilok rendelkeznek a legjobb szigetelési teljesítménnyel. Az úgynevezett légkamrás technológiának köszönhetően egy műanyag erkély ablak sokkal nagyobb arányban tudja csökkenteni egy panellakás hőveszteségét, mint egy fából készült profil. Ez nem csak a panellakás belső hőmérsékletének szempontjából előnyös, mivel a CO2 kibocsátás csökkentése mellett a havi fűtési költségeken is lehet spórolni.
  • Rengeteg lehetőség van színes dizájnra: A fából készült profilokhoz sokan a színük miatt is ragaszkodnak, mivel valóban természetesebb hatást keltenek, mint egy fehér műanyag ablak. Ugyanakkor közel sem csak az alap fehér színt lehet választani egy műanyag profilhoz. A VEKA kínálatában például több mint 50 színes fóliával lehet olyan dizájnt kölcsönözni a panellakásunk erkély ablakának, amilyet csak szeretnénk. Még fa hatású színek közül is választhatunk, és emellett ugyanúgy élvezhetjük a műanyag profilok előnyeit.

 

Miért éri meg műanyag erkély ablakot választani panellakáshoz? Hogyan zajlik a régi erkély ablakok cseréje?

Egy panellakásban az esetek többségében 1-2 munkanapon belül megoldható egy régi erkély ablak cseréje, ha tapasztalt szakemberre bízzuk a munkát.

A műanyag erkély ablakok megfelelő beépítésének fontosságát sosem szabad alábecsülni. Ha házilag próbálkozunk meg vele és elrontunk valamit, akkor végső soron sajnos előfordulhat, hogy sokkal drágább javítási költségeket kell kifizetnünk, mint amennyit a beépítésre kellett volna szánni. Egy műanyag erkély ablak beépítése tapasztalt szakember számára rutinmunka, és pontosan tudja, hogy milyen eszközökre van szükség a nyílászáró beállításához. Ráadásul csak így garantálható, hogy megfelelően szigetel a panellakásunk újonnan beépített nyílászárója.

Az erkély ablak csere műanyag profilra azért is egyszerűbb egy panellakásra, mivel nincs vastag vakolat a betonfalakon, és így nem is keletkezhet törmelék a nyílászáró csere során. Ennek köszönhetően nem sérül a műanyag ablak melletti fal, és a festést, a gipszkartonozást, és az utólagos kőműves munkálatokat is megúszhatjuk.

 

Műanyag erkély ablak méretek – mekkorát érdemes választani panellakásba?

Több kereskedő is készleten tart több szabvány ablak méretet, ezért is érdemes tisztában lenni a leggyakoribb erkély ablak méretekkel. Ugyanakkor ma már a szabvány méretektől eltérő, egyedi tervezés alapján elkészült nyílászárók sem jelentenek többletköltséget.

Akár szabvány, akár egyedi méretre van szükségünk a panellakásban lévő erkély ablakunkhoz, minden a pontosan elvégzett méréseken múlik. Ezeket akár mi is elvégezhetjük, de mint minden más típusú nyílászárónál nem érdemes spórolni a szakszerű beépítés költségén. A pontos helyszíni felmérés pedig tapasztalt szakember számára rutinmunka.

 

Milyen műanyag erkély ablakot érdemes választani panellakáshoz? Mire kell figyelni az új erkély ablakok beépítésénél?

Ha a korábbinál vastagabb műanyag erkély ablak profilt szeretnénk beépíteni a panellakásunkban, akkor arról is meg kell győződnünk, hogy az ezzel járó extra súlyt képesek-e elbírni a falak, és persze arról is, hogy egyáltalán elég vastagok-e az új profil befogadásához. Az olyan műanyag profilok esetében, amelyek többrétegű üvegezésre is alkalmasak 70-92 mm közötti beépítési mélységgel érdemes számolni.

A hőszigetelési teljesítmény mértéke egy panellakásban sem kevésbé fontos szempont, főleg, ha magasabb emeleten tartózkodunk. Már csak ezért is érdemes megfelelő műanyag profilt választani. A két- és háromrétegű üvegezéssel ez a szigetelési teljesítmény még tovább fokozható, ugyanakkor azt is érdemes fejben tartani, hogy ez extra súllyal, és persze extra költséggel is jár.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ez a magasabb kezdeti költség hosszú távon könnyen megtérülhet a megspórolt fűtési energiának hála.

 

Műanyag erkély ablakprofilok panellakáshoz a VEKA-tól: kiváló hő- és hangszigetelési teljesítmény

A VEKA erkély ablakokhoz is a legmagasabb minőségi kategóriába tartozó „A” osztályú műanyag profilokat gyárt, átlagon felüli stabilitással, strapabíró kialakítással. 5, 6, és 7 légkamrás profiljaink nagymértékben tudják csökkenteni egy panellakás hőveszteségét, ami az értékes gumitömítéseknek is köszönhető. Az értékes tömítések a teljes erkély ablakszárnyban körbefutnak, és részben a kiegészítő profilokban is integráltak, így még nagyobb védelmet biztosítva a nedvesség és a huzatok ellen.

Ezen felül pedig profiljaink többrétegű üvegezésre is alkalmasak, aminek köszönhetően még tovább növelheti a panellakásának energiahatékonyságát, és tovább csökkentheti a fűtési költségeit. Egy többrétegű műanyag VEKA erkély ablakkal havonta akár 20-25%-ot is spórolhat a fűtési számláinak összegéből!

 

A műanyag erkély ablakok panellakásban is megállják a helyüket. Ha megfelelő profilt választ, akkor rengeteg előnyre tehet szert velük az otthonában. A nyílászáró vásárlásban magyarországi VEKA partnereink bármikor segítenek, hogy minél előbb megtalálhassa azt az ablakot, ami a leginkább megfelel az igényeinek. Sőt, a műanyag erkély ablakok beépítésében is tudnak segíteni, hogy évtizedekkel később is élvezhesse a VEKA profilok előnyeit.

Találja meg az Önhöz legközelebb eső VEKA viszonteladót a VEKA weboldalunkon lévő térkép segítségével!